• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Keramika un gobelēns vienā krāsu dārzā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.02.2004., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84282

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas dzīve un cilvēki tūkstošos fotoattēlu

Vēl šajā numurā

13.02.2004., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Keramika un gobelēns vienā krāsu dārzā

MARTINSONS02.PNG (87216 bytes)
Inese Branta
MARTINSONS01.PNG (89725 bytes)
Iveta Vecenāne
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Mākslas salonā “Apsīda” Konventa sētā visu februāri ir atvērta Ineses Brantas un Ivetas Vecenānes izstāde “Melnā majolika un dzeltenais gobelēns”.

Abām māksliniecēm šī nav pirmā tikšanās, taču šoreiz viņas savedis kopā “igauniskais akcents”, proti: Inesi jauniem eksperimentiem iedvesmojusi līdzdalība 2003.gada starptautiskajā keramikas simpozijā Tallinā, bet Ivetai pērn Igaunijas nacionālās operas “Estonia” skaistajā Ziemas dārzā bija personālizstāde. Mūsu valsts Ārlietu ministrija abām māksliniecēm izteikusi pateicību par Latvijas kultūras popularizēšanu pasaulē.
Iveta Vecenāne ir Latvijas Tekstilmākslas asociācijas biedre un izstādēs piedalās kopš 1989.gada. Viņas radošais gars radis košas izpausmes arī rotu darināšanā, zīda apgleznošanā un citās mākslas nozarēs, bet par savu īsto aicinājumu Iveta uzskata gobelēnu. Viņas darbi atrodas Rīgas un Stokholmas muzeju kolekcijās, rotā sabiedriskus un privātus interjerus. Pēc mākslinieces vārdiem, vislielāko gandarījumu sagādā gobelēni skolās, pie kuriem jaunieši kavējas brīvā brīdī un fotografējas pēc izlaiduma balles. Kaut gan Ivetas darbi arī ārzemēs vairākkārt tikuši eksponēti, Tallinā notikusi viņas pirmā personālizstāde aiz

TEPIKI01.PNG (61361 bytes) KRUZE.PNG (56058 bytes) TEPIKI02.PNG (58771 bytes)
Dienu skrējiens bezgalībā. Ivetas Vecenānes gobelēns; Melnā glazūra koši izceļ ziedu gleznojumu. Ineses Brantas majolika; Rīts. Ivetas Vecenānes gobelēns

savas valsts robežām. Māksliniecei tas ļāvis apzināties savus spēkus un paplašināt redzesloku: “Izstādē veidojās kontakti ar vietējo sabiedrību. Tikos ar kolēģiem. Es neslēpu, ka ar savu romantismu gribu viņiem mazliet iekniebt, jo igauņu tekstilmāksla man šķiet pārlieku askētiska. Un, kā viņi paši teica, tas man esot izdevies. Jo mākslai – lai tas būtu apgleznots zīds, kartons vai akmens tēls – ir jāatraisa cilvēka jūtu dzīve. Cilvēkam jāmācās trenēt sevi jūtīgai pasaules uztverei, jo emocijas taču ir tās, kas pasauli dara daiļu, kā vērts ir dzīvot.”
Inese Branta ir mākslas maģistre un kopš 1999.gada vada porcelāna apgleznošanas simpozijus Zvārtavā. Viņa piedalījusies starptautiskās konkursu un simpoziju izstādēs Polijā, Nīderlandē, Skotijā, Francijā, Norvēģijā un Japānā. Līdzdalība Tallinas simpozijā devusi iespēju izmēģināt un iepazīt amerikāņu firmas AMACO angobas, glazūras un keramikas krāsas, kas ļauj ar spilgtām keramikas krāsām apgleznot melnās majolikas glazūras. Bet pats vērtīgākais ieguvums – jaunie kontakti, pasaules elpa.
“Kad ieejam starptautiskā apritē un jūtam līdzās drauga plecu, mēs uzlādējamies cits no cita,” apgalvo mākslinieces. Un piebilst, ka arī viņas spēj uzlādēt viena otru, kārtojot savus austos un krāsotos ziedus, krūzes, šķīvjus un audumus vienā kopējā krāsu dārzā.

Aina Rozeniece
aina.rozeniece@vestnesis.lv 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!