• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Naudas sodus piemēro biežāk. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.2004., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84209

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirmā airu laiva reģistrēta Balvos

Vēl šajā numurā

11.02.2004., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Naudas sodus piemēro biežāk

Lielākajā daļā no vairāk nekā divdesmit tūkstošiem tematisko pārbaužu, ko pērn veikušas Valsts ieņēmuma dienesta (VID) teritoriālās pārvaldes, konstatēti pārkāpumi. Biežāk pārbaudīti darba devēji, kā arī liels skaits pārbaužu veiktas mazumtirdzniecībā.

VID Komunikācijas nodaļas priekšnieces pienākumu izpildītāja Ieva Vikmane informē, ka VID iestādes sadarbībā ar Finanšu policijas pārvaldi un citām valsts institūcijām veikušas gandrīz 2500 tematisko pārbaužu un vairāk nekā pusē no tām konstatēti pārkāpumi. Ražīga bijusi sadarbība ar Valsts darba inspekciju – 759 pārbaudes, ar Finanšu policijas pārvaldi – 504 un Ekonomikas policiju – 484 pārbaudes.
Par konstatētajiem pārkāpumiem aptuveni astoņos tūkstošos gadījumu saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu piemērots naudas sods. Kopējā summa – 749 000 latu. Salīdzinot ar situāciju gadu iepriekš, pērn vērojama tendence pieaugt to pārbaužu skaitam, kurās piemērots naudas sods, – to ir par trešdaļu vairāk. Krietni pieaugusi arī kopējā naudas soda summa.
Savukārt brīdinājumi par saimnieciskās darbības apturēšanu izteikti vairāk nekā divos tūkstošos gadījumu – tātad nedaudz vairāk kā gadu iepriekš.
Mazumtirdzniecības pārbaudēs visbiežāk konstatēti pārkāpumi, kas saistīti ar preču uzskaites un preču pavadzīmju aprites kārtības neievērošanu (3142 gadījumos), ieņēmumu nereģistrēšana (711), kā arī pārkāpumi, kas saistīti ar kases aparātu lietošanu (4248). Vairāk nekā pusē gadījumu, kad konstatēti pārkāpumi, saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu piemēroti naudas sodi kopumā par 358,9 tūkstošiem latu. Vidējais naudas sods – nepilni deviņdesmit lati.
Aizvadītajā gadā veiktas gandrīz astoņi tūkstoši uzņēmumu grāmatvedības uzskaites pārbaužu. Konstatēts, ka 2866 gadījumos grāmatvedība uzņēmumos netiek kārtota atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Gandrīz pusē gadījumu piemērots naudas sods 146,6 tūkstošu latu vērtībā.
Darbība ar akcīzes precēm – joma, kurā VID iestādes veikušas aptuveni četrus tūkstošus pārbaužu. Pēc I. Vikmanes sniegtajām ziņām, konstatēts 691 pārkāpums. Izplatītākie pārkāpumi – netiek ievēroti alkohola aprites, kā arī tabakas un tabakas izstrādājumu aprites noteikumi. Kopumā piemēroti naudas sodi par 33,2 tūkstošiem latu.
Aizvadītajā gadā tematisko pārbaužu skaits pieaudzis šādās jomās: ievestie pamatlīdzekļi, sabiedriskās organizācijas līdzekļu izlietojums, pakalpojumu sniegšana un darba devēji, kā arī pārbaudēs pievērsta uzmanība arī preču pavadzīmju – rēķinu noformēšanas, uzskaites, anulēšanas un uzglabāšanas kārtības ievērošanai, darījumiem ar kokmateriāliem un skaidrās naudas darījumu deklarēšanai. Piemēram, nedeklarēti skaidrās naudas darījumi konstatēti vairāk nekā četrsimt gadījumos, papildu aprēķinos soda naudu 86,4 tūkstošus latu.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!