• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ASV politiķi atzinīgi vērtē Latvijas demokrātiskās attīstības ceļu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2004., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84136

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atbalstot demokrātiju aiz Baltijas robežām

Vēl šajā numurā

10.02.2004., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ASV politiķi atzinīgi vērtē Latvijas demokrātiskās attīstības ceļu

Piektdien, 6. februārī, senatora Džona Makeina (John McCain) vadītā ASV Kongresa delegācija, kas piedalījās starptautiskajā konferencē “Demokrātijas nākotne aiz Baltijas robežām” – senatori Čaks Heigels (Chuck Hagel), Džons Kails (John Kyl), Lindsijs Greiams (Lindsey Graham), Pārstāvju palātas locekļi Džeina Hārmena (Jane Harman), Ellena Tošera (Ellen Tauscher) un Džims Kolbs (Jim Kolbe) –, tikās ar Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu, Baltijas valstu ārlietu ministriem, Baltkrievijas demokrātisko spēku pārstāvjiem un Ukrainas parlamentāriešiem.
Pēc tikšanās ar Valsts prezidenti Rīgas pilī notika Vairas Vīķes–Freibergas un ASV kongresmeņu preses īssaiets. Tā ievadā senators Džons Makeins teica: “Es ar saviem kolēģiem ļoti priecājos par iespēju būt Rīgā un apspriest virkni problēmu, ieskaitot jautājumus, kas saistīti ar Latvijas iestāšanos NATO, kā arī diskutēt par demokrātijas likteni Baltkrievijā un Ukrainā. Mēs uzskatām, ka demokrātiskās attīstības ceļš, ko nogājusi Latvija kopš savas neatkarības atjaunošanas, ir labs paraugs Baltkrievijai un Ukrainai, un ceram, ka reiz arī šajās valstīs būs līdzīga attīstība. Mēs arī esam ļoti pateicīgi Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem par līdzdalību mūsu centienos nodibināt mierīgu dzīvi Irākā.”
Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, kongresmenis Makeins par stāvokli Baltkrievijā teica: “Es nesalīdzinu prezidentu Lukašenko ar Sadamu Huseinu, taču es gribu uzsvērt, cik svarīgi ir, lai Baltkrievijas tautai tiktu nodrošinātas cilvēka tiesības, ko paredz arī Baltkrievijas konstitūcija. Ir ļoti svarīgi, lai šajā valstī netiktu ierobežotas opozīcijas iespējas paust savu viedokli un lai tādējādi sabiedrībai būtu iespējams brīvi paust savu izvēli patiesi demokrātiskās vēlēšanās.”
– Prezidentes kundze, vai sarunā ar jums senators Makeins norādīja arī uz kādiem vājajiem punktiem Latvijas virzībā uz NATO?
V.Vīķe–Freiberga: – Tieši otrādi. Senators uzsvēra, cik ļoti daudz Latvija paveikusi šajā ļoti īsajā laikā kopš neatkarības atgūšanas. Viņš pateicās arī par Latvijas kā valsts morālo atbalstu ASV Irākas kara laikā, kā arī izteica atzinību par to, ka Latvija jau ilgstoši piedalījusies starptautiskajos miera uzturēšanas spēkos. Viņš uzsvēra, ka Latvija nopelnījusi sev vietu Ziemeļatlantijas savienībā un ka Latvija NATO ir vērtīgs ieguvums.

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga piektdien atbildēja arī uz žurnālistu jautājumiem par Latvijas iekšpolitisko situāciju pēc Ministru prezidenta Einara Repšes paziņojuma par valdības atkāpšanos.
“LV”:Prezidentes kundze, vai pašreizējā iekšpolitiskā situācija Latvijā var eventuāli atstāt negatīvu iespaidu uz mūsu Eiropas un transatlantisko integrāciju?
V.Vīķe–Freiberga: – Uz transatlantisko integrāciju noteikti ne. Arī Francija kā beidzamā no NATO dalībvalstīm nupat spērusi pēdējo soli, ratificējot mūsu pievienošanās līgumu. Runājot par Eiropas Savienību (ES), protams, pastāv zināmas bažas, taču es ceru, ka Latvijas valdības iestādes intensīvi turpinās savu darbu, veicot visus nepieciešamos priekšdarbus, kas vēl atlikuši līdz 1. maijam, kad Latvija kļūs pilntiesīga ES dalībvalsts. Es ceru, ka ministrijās darbs turpināsies tikpat intensīvi, neraugoties uz Ministru prezidenta paziņojumu par valdības atkāpšanos.
“LV”: – Vai jums, prezidentes kundze, jau ir padomā konkrēts kandidāts, kam uzticēt nākamās valdības sastādīšanu?
V.Vīķe–Freiberga: – Nekādā ziņā. Es sagaidu, ka visas parlamentā pārstāvētās partijas izteiks savu viedokli. Mums ar partiju pārstāvjiem būs atkārtotas nopietnas sarunas, kurās tad arī parādīsies eventuālie kandidāti. Repšes kungam bija iespēja piecpadsmit mēnešus vadīt valdības koalīciju. Ja Repšes kungs tagad paziņojis par savas valdības atkāpšanos, tad es uzskatu, ka valdība jāsastāda kādam citam. Es esmu gatava iesaistīties vairāku raundu sarunās ar politiskajām partijām. Bet Latvija var būt pateicīga Repšes valdībai par konsekvento virzību uz Eiropas Savienību un NATO, kā arī par sekmīgo 20.septembra referenduma rezultātu.

“Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!