• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iedzīvotāji pirkuši un ēduši vairāk. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2004., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84134

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas meži - veselāki

Vēl šajā numurā

10.02.2004., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iedzīvotāji pirkuši un ēduši vairāk

Mazumtirdzniecības apgrozījums aizvadītajā gadā audzis strauji, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie dati. Salīdzinot ar situāciju gadu iepriekš (salīdzināmās cenas), tas palielinājies par trīspadsmit procentiem un sasniedzis 2758 miljonus latu.
CSP Tirdzniecības un pakalpojumu statistikas daļa informē, ka, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, mazumtirdzniecības apgrozījums pērn bijis 1185 lati. Visstraujāk – par 36 procentiem – pagājušajā gadā apgrozījums audzis uzņēmumos, kuri tirgojas ar apģērbiem, apaviem un tekstilizstrādājumiem, un par 32 procentiem – uzņēmumos, kas tirgojas ar dažādām mājsaimniecības precēm. To, ka arī lielveikalu attīstība turpinās, apliecina apgrozījuma pieaugums par 19 procentiem tādu uzņēmumu grupā, kas tirgojas nespecializētajos veikalos, kuru piedāvātajā preču klāstā pārsvarā ir pārtika. Piecu lielāko lielveikalu tīklu kopējais apgrozījums pērn palielinājies par 49 procentiem.
Kā ik gadu, lielo iepirkumu mēnesis bijis decembris. Proti, decembrī Latvijas iedzīvotāji pirkuši par 22 procentiem vairāk (salīdzināmās cenās) nekā novembrī. CSP Tirdzniecības un pakalpojumu statistikas daļa norāda, ka pēdējos gados iepirkšanās vilnis decembrī kļūst arvien augstāks, piemēram, 2002.gada decembrī iedzīvotāji pirkuši par 18 procentiem vairāk nekā novembrī, bet 2001.gadā – par 16 procentiem. Tā kā decembra iepirkšanās pieaugumam ir sezonāls raksturs, statistikā lieto sezonālās izlīdzināšanas metodi, pēc kuras novērtē, kāds šis pieaugums būtu, ja decembrī iepirkšanās noritētu kā parastā mēnesī. Lietojot šo metodi, decembra mazumtirdzniecības apgrozījums ir par 4 procentiem augstāks nekā novembrī.
Strauji audzis arī sabiedriskās ēdināšanas apgrozījums – pērn tas sasniedzis 147 miljonus latu, kas (salīdzināmās cenās) ir par 16 procentiem vairāk nekā gadu iepriekš. Speciālisti lēš, ka šī apgrozījuma pieaugumu iespaidoja lielie pasākumi, piemēram, Dziesmu svētki un Eirovīzija, kā arī svētku laiks decembrī, kad īpaši palielinājās sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu apgrozījums.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!