• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas meži - veselāki. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2004., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84132

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lietus spītē ledus mākslai

Vēl šajā numurā

10.02.2004., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas meži – veselāki

Meža veselības stāvokļa novērojumi liecina, ka pēdējos gados tas ievērojami uzlabojies un pērn tas pat vērtējams kā labs.
Valsts meža dienests (VMD) veic regulārus meža veselības stāvokļa novērojumus jau vairāk nekā desmit gadus. Gandrīz četrsimt pastāvīgajos parauglaukumos visā valstī ik gadu tiek novērtēti valdaudzes koku vainagi un koku bojājumi, informē VMD Komunikācijas daļa, un iegūtie dati tiek izmantoti ikgadējā starptautiskā pārskata “Meža veselības stāvoklis Eiropā” sagatavošanā.
Aizvadītā gada novērojumu rezultāti apliecina, ka aptuveni 87 procenti no visiem novērtētajiem kokiem uzskatāmi par nebojātiem vai viegli bojātiem un 13 procenti – par vidēji vai stipri bojātiem. Teritoriālā ziņā parauglaukumi ar paaugstinātu skuju vai lapu zudumu vairāk koncentrējas valsts austrumu daļā – Krāslavas, Rēzeknes, Gulbenes un Alūksnes rajonā.
Taču, salīdzinot ar situāciju pirms gadiem desmit, kopumā stāvoklis jūtami uzlabojies. Proti, vidēji un stipri bojāto koku īpatsvars krietni samazinājies. Galvenokārt šī tendence attiecināma uz priedi. VMD speciālisti pieļauj, ka šī pozitīvā parādība saistāma ar vispārēja gaisa piesārņojuma samazināšanos Latvijā. Pērn, gluži kā iepriekšējos gados, skujkokiem pastiprinātu skuju zudumu izraisījuši kaitēkļu bojājumi, nelabvēlīgi dabas faktori, kā arī slimības. Izplatīts mežaudžu bojājumu cēlonis ir bebru applūdinājumi. Mežaudzēm raksturīgākie ir lokālie bojājumi (piemēram, bebru rosības sekas, kaitēkļi, cilvēku izraisītie mehāniskie bojājumi), taču daļā parauglaukumu, īpaši iepriekšminētajos rajonos valsts austrumu daļā, pasliktinātā koku vainaga stāvokļa iemesli nav noskaidroti.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!