• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rokāde Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2004., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/84126

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības likuma opozīcijas ierocis - virspusējība

Vēl šajā numurā

10.02.2004., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rokāde Saeimā

ROZENVALDS.PNG (115701 bytes)
Juris Rozenvalds
Foto: Aigars Jansons,A.F.I.

Pirmdien pieci Tautas saskaņas partijas (TSP) Saeimas deputāti paziņoja par pāriešanu uz Latvijas Pirmās partijas (LPP) parlamenta frakciju.

Tas vieš arī dažus pozitīvus aspektus Latvijas politiskajā vidē, atzīst Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas asociētais profesors Juris Rozenvalds.
“Tas ir nožēlojami un kārtējo reizi parāda, ka partiju programmas pašiem politiķiem īpašu lomu nespēlē. Taču par Daini Turlo jāsaka: šis cilvēks kolekcionē politiskās partijas, citādi to nevar nosaukt. Grūti iedomāties, ko šie politiķi tagad stāstīs saviem vēlētājiem. Taču kopumā notikušais, visticamāk, ir kombinācija, lai varētu izveidot valdību,” atzīst J. Rozenvalds, lūgts komentēt šo notikumu Latvijas parlamentārisma kopainā.
Savukārt attiecībā uz “Jauno laiku” (JL), bez kura tagad būtu iespējams izveidot valdību (TP+LPP+TB/LNNK+ZZS), profesors norāda: tas šim politiskajam spēkam, kurš līdz šim neizcēlās ar spēju diskutēt un strādāt kopīgi ar oponentiem, varētu nākt par labu. Arī atrašanās opozīcijā JL, tāpat kā jebkuram citam politiskajam spēkam, esot vēlama pieredzes bagātināšanas labad, jo līdz šim Latvijā bijusi nelāga tradīcija – dialoga trūkums ar opozīciju.
Taujāts, vai LPP pēc piecu TSP deputātu uzņemšanas savās rindās nezaudēs līdzšinējos atbalstītājus, J.Rozenvalds atbild, ka tas jau drīzumā būs redzams pēc socioloģisko aptauju rezultātiem. Taču nevarot teikt, ka arī līdz šim šis politiskais spēks bijis izteikti labēji orientēts, par ko liecinot atsevišķas ar Krieviju saistītas LPP valdes priekšsēdētāja Aināra Šlesera aktivitātes. Turklāt arī līdzšinējā partijas biedra īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās Nila Muižnieka darbība bijusi saistīta ar cittautiešu problēmu risināšanu. Savukārt par to, kādu iespaidu uz TSP atstās piecu tās deputātu aiziešana, J.Rozenvalds skaidro: “Situācija ir pasliktinājusies. Taču pēc deputātu skaita vien par TSP ietekmi un vēlētāju atbalstu nevar spriest. Reālo šīs partijas ietekmi redzēsim tikai nākamajās vēlēšanās. Turklāt pozīcijas partiju panākumi tajās būs ļoti atkarīgi no tā, vai tās spēs nepievērsties tikai latviešu elektorātam vien.”
Vaicāts par iespējamo valdību, kuru veidotu iepriekšminētā labējo partiju kombinācija bez JL, J.Rozenvalds atzīst: “Pirms-repšes laika politiskās elites konsolidācija, tie paši cilvēki, tikai pārgrupējušies. Tie paši vēži, tikai citā kulītē.”

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv  

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!