• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šogad sveiks 70 000. jaunpilsoni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2004., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83846

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekas Latvijas un Polijas robežapsardzības dienestu vadītāji

Vēl šajā numurā

03.02.2004., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šogad sveiks 70 000. jaunpilsoni

Februārī Naturalizācijas pārvalde (NP) atskatās uz deviņiem sekmīgiem darba gadiem, kopš Latvijā sākts naturalizācijas process, – 1995.gada 1.februārī visā Latvijā sāka pieņemt dokumentus uzņemšanai Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā. Personu skaits, kas šajos gados pilsonību ieguvuši naturalizācijas ceļā, tuvojas 70 000.
NP ir galvenā Pilsonības likuma īstenotājinstitūcija. Sākotnēji pārvalde veica tikai ar pilsonības iegūšanu naturalizācijas kārtībā saistītos uzdevumus, bet kopš 1999.gada 1.janvāra pārvaldes pārziņā ir arī, pilsonības reģistrācija, pēc 1991.gada 21.augusta dzimušo bērnu atzīšana par Latvijas Republikas (LR) pilsoņiem, pilsonības zaudēšanas jautājumi, sabiedrības integrācijas procesu koordinēšana savas kompetences ietvaros.
Kopš procesa sākuma ar Ministru kabineta rīkojumu līdz šā gada 1.februārim Latvijas pilsonībā naturalizācijas kārtībā uzņemtas 69 288 personas, to skaitā 9149 nepilngadīgie bērni, kas naturalizējās kopā ar vecākiem.
Kopš 1999.gada 1.janvāra Latvijas pilsoņa statuss reģistrēts 4609 personām. Par Latvijas pilsoņiem atzīti 1293 pēc 1991.gada 21.augusta Latvijā dzimušie nepilsoņu un bezvalstnieku bērni.
Deviņos gados pārvalde devusi lielu ieguldījumu, lai optimizētu naturalizācijas procesu un atvieglotu iedzīvotājiem pilsonības iegūšanu. Divas reizes notikusi valsts nodevas samazināšana. Ir optimizēts iesnieguma izskatīšanas process, tādējādi samazinājies laiks, kas pretendentam jāgaida no naturalizācijas pārbaužu nokārtošanas līdz Ministru kabineta rīkojumam par uzņemšanu LR pilsonībā.
Lai palīdzētu pilsonības pretendentiem sagatavoties naturalizācijas pārbaudēm, NP sagatavojusi mācību materiālus un metodiskos palīglīdzekļus Latvijas vēsturē, Satversmes jautājumos un valsts valodā.
NP visā darbības laikā, izmantojot daudzveidīgas darba formas, ir aktīvi informējusi sabiedrību par Latvijas pilsonības iegūšanas iespējām, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs zinātu savas tiesības. Kopš 2001.gada darbojas bezmaksas tālruņa līnija 800 20 50, lai sniegtu konsultācijas par LR pilsonības iegūšanas iespējām. Savukārt kopš 2000.gada informāciju iespējams saņemt arī NP mājaslapā. Kopš 2000.gada tiek organizēti bezmaksas latviešu valodas kursi, lai sekmētu valodas apguvi tām personām, kuras vēlas iegūt Latvijas pilsonību.
Atzīmējot naturalizācijas procesa devīto gadadienu, pārvalde iecerējusi vairāku jaunu materiālu prezentāciju, kā arī 70 000. jaunpilsoņa svinīgu sveikšanu.

Naturalizācijas pārvaldes preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!