• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Universitātes mācībspēkus iepazīstina ar Tautsaimniecības vienoto stratēģiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2004., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83769

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uztic ministru pienākumus

Vēl šajā numurā

30.01.2004., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Universitātes mācībspēkus iepazīstina ar Tautsaimniecības vienoto stratēģiju

Vakar, 29.janvārī, Ekonomikas ministrija (EM) pirmo reizi izvērtēt plašākai sabiedrībai piedāvāja “Tautsaimniecības vienoto stratēģiju”, prezentējot to Latvijas Universitātes (LU) Ekonomikas un vadības fakultātes mācībspēkiem. Prezentāciju sniedza un diskusijā piedalījās EM valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš un Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta direktors Oļegs Barānovs.

LU ekonomikas mācībspēki atbalstīja šāda dokumenta nepieciešamību un sniedza arī vairākus priekšlikumus tā papildināšanai un uzlabošanai.
Tautsaimniecības vienotās stratēģijas izstrādes mērķis ir radīt uz tirgus saimniecību balstītu koordinētu tautsaimniecības politikas plānošanas mehānismu ar mērķi paātrināt ekonomisko attīstību.
Stratēģija ir dokuments, kurā definētas valsts ilgtermiņa attīstības vadlīnijas, prioritātes un mērķi. Tas ir pirmais šāda veida dokuments, kurā vienotā sistēmā saistīti ilgtermiņa ekonomiskie mērķi un prioritātes (10–30 gadiem) ar vidēja (5–10 gadiem) un īstermiņa

(1–3 gadiem) mērķiem un pasākumiem.
Tautsaimniecības vienotās stratēģijas dokumentā ietilpst esošās ekonomiskās situācijas izvērtējums, Latvijas ekonomiskās politikas stratēģisko mērķu uzskaitījums, to sasniegšanas izvērtējuma rādītāji, kā arī politikas virzieni sabalansētas un ilgtspējīgas izaugsmes nodrošināšanai.
Stratēģija piedāvā mērķus raksturojošo rezultatīvo rādītāju sistēmu, kurā ietvers nedaudz vairāk nekā 50 rādītāju. Tie raksturo Latvijas konverģences (tuvošanās) procesu uz ES valstu vidējo attīstības līmeni visās dzīves kvalitāti raksturojošās jomās – sociālajā attīstībā, vides aizsardzībā, inovācijās un pētniecībā, infrastruktūras nodrošināšanā, tirgus integrācijā u.c.
Stratēģija kā ekonomiskās politikas pamatvirzienus izvirzīto mērķu sasniegšanai definē: makroekonomiskās stabilitātes nodrošināšanu; uzņēmējdarbībai un ekonomikas funkcionēšanai labvēlīgu nosacījumu veidošanu; efektīvas un konkurētspējīgas nozaru struktūras izveidošanas stimulēšanu; sociāli ekonomisko atšķirību mazināšanu un ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanu.
Tautsaimniecības vienotās stratēģijas projektu izstrādāja Ekonomikas ministrija. Šā gada 12.janvāra sēdē stratēģijas projektu akceptēja Tautsaimniecības vienotās stratēģijas un attīstības padome (TVSAP). TVSAP uzdeva Ekonomikas ministrijai to pilnveidot un trīs mēnešu laikā iesniegt MK noteiktajā kārtībā, t.i., saskaņojot projektu ar visām ministrijām.

EM Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!