• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Mākslas īstenība ir smiešanās par dzīves īstenību". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2004., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83727

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ticēt brīnumam

Vēl šajā numurā

30.01.2004., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Mākslas īstenība ir smiešanās par dzīves īstenību”

– Hando Runnels

GRAMATA02.PNG (105480 bytes)
Aktrise Māra Zvaigzne duetā ar Māri Druvu
Foto: Inta Liniņa Ozoliņa

Latviešiem ir ne tikai dzejnieku gana, kā jau bija secinājis Veidenbaums, bet netrūkst arī prozaiķu un pat dramaturgu. Tāpēc vislasošākajai publikai daudzi literātu vārdi allaž būs pasveši vai pat pavisam nedzirdēti.
Savā pusē par piecdesmitgadnieku, bijušo aucenieku Māri Druvu, kura vārds lasāms jau divos “Latviešu rakstniecība biogrāfijās” izdevumos, vēl varu ieminēties bez gariem skaidrojumiem, bet ārpus mūsu novada gandrīz vai referāts vajadzīgs.
Pirmā M.Druvas tikšanās ar lasītājiem pēc jaunākās grāmatas “Vai Barišņikovs?” klajā nākšanas notika Dobelē, grāmatu draugu biedrības rīkoto literāro trešdienu ietvaros īsi pirms Ziemassvētkiem. Māra grāmata man bija necerēts un jauks pārsteigums. Pēc romāniem “Vidusskola”, “Toreiz Latvijā” un stāstu krājuma “Mirklis pieskārienam” lasīju neatraudamās lielisko vēstījumu par radošo personību gan veiksmīgajiem, gan traģiskajiem likteņiem. Nē, tas nav biogrāfisks romāns, kā varētu iedomāties tie, kas vismaz dzirdējuši pasaulslavenā baletmākslinieka vārdu. Arī pārējais reālais personāžs ir tikai fons autora vēlmei vēstīt par savu attieksmi pret mūsdienu pasaules norisēm. Ne velti krievu presē “Vai Barišņikovs?” nosaukts par sirreālistisku romānu. Blakus slavenībām sastopam dzīvniekus, kas ieguvuši cilvēktiesības, nezaudēdami ne nieka no savas suniskās, kaķiskās un krauķiskās (krauķis Savrasovs) individualitātes. Grāmata, neskatoties uz dramatisma pilno sižetu (attēloti arī 11.septembra notikumi Ņujorkā), ir gaiša, tīra, bez sadzīviskās piemēslotības, kas nezin kāpēc tiek uzskatīta par mūsdienu literatūras neatņemamu sastāvdaļu.
Saruna par M.Druvas iecerēm turpinājās Rīgā. Aktrise Māra Zvaigzne lasīja fragmentus gan no romāna “Vai Barišņikovs?”, gan no uzrakstītā, bet vēl neizdotā lieldarba “Vai Putins?”. Māris dzimis Sibīrijā, uz kurieni bija izsūtīti vecāki, tāpēc viņu vienmēr ir interesējusi lielā austrumu kaimiņa dzīve.
Bet tas arī vēl nav viss. Māris, savulaik būdams pamanāms kultūras darbinieks un režisors, tagad nodibinājis firmu “MD Ideju centrs”, un viņa tuvākajos plānos ietilpst divas animācijas filmas un divi mūzikli par abu jaunāko romānu tēmām. Komponista Zinta Cepurnieka variācijas dzirdējām gan Māra atskaņojumā uz akordeona, gan videofilmas skatot.
Dzīve ir nemitīga cīņa, saka un rāda Māris. Lai uzvarētu, nevajag cerēt, bet darīt. Tāpēc maijā plānots brauciens uz Kannu kinofestivālu, lai ieceres sāktu elpot. Un cik tad vairs tālu esot līdz “Oskaram”? Māra plānos ir pārsteigt ne tikai Latviju, bet arī pasauli. Lai notiek!

Aija Štosa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!