• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Barikāžu aizstāvjus godinot. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.01.2004., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83319

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas panākumi starptautiskā izstādē

Vēl šajā numurā

21.01.2004., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Barikāžu aizstāvjus godinot

20.janvāris – kulminācija barikāžu dienu atceres pasākumiem, kuru izskaņā vakarā Vecrīgā tika iedegti tradicionālie ugunskuri un cilvēki pulcējās, lai kopīgi gremdētos atmiņās un dalītos pārdzīvojumos. Piemiņas brīži notika daudzās Latvijas pilsētas, kur arī iededza ugunskurus.

B3.PNG (109593 bytes)
Bijušais tautfrontietis Romualds Ražuks un 1991. gada barikāžu muzeja direktors Renārs Zaļais
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.
B5.PNG (104563 bytes)
Rīgas domes izpilddirektors Māris Tralmaks uzrunā 1991. gada barikāžu upuru tuviniekus Rīgas domes un IeM vadības rīkotajā pieņemšanā Rātsnamā
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.
B2.PNG (106041 bytes)
Ministru prezidents Einars Repše un Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre noliek ziedus pie Brīvības pieminekļa Barikāžu dienu atceres pasākumu ietvaros
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Vakar Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre nosūtīja vēstuli Ministru prezidentam Einaram Repšem, aicinot izskatīt vienreizējā materiālā pabalsta piešķiršanas iespēju 1991.gada notikumos bojāgājušo piederīgajiem.
Pa dienu Rātsnamā valsts un Rīgas domes amatpersonas pateicās 1991.gada barikāžu laikā traģiski bojāgājušo tuviniekiem, norādot uz barikāžu aizstāvju nozīmīgo lomu Latvijas neatkarības atjaunošanā. Bojāgājušo tuviniekiem pasniegtas veselības apdrošināšanas polises un dāvanas no Rīgas domes.
Savukārt trijos pēcpusdienā Meža kapos svinīgā atceres pasākumā, piedaloties valsts amatpersonām un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienībām, godināja kritušos barikāžu aizstāvjus. Saeimas un Rīgas domes pārstāvju, nevalstisko organizāciju un piederīgo gājienu līdz atdusas vietām sargāja NBS godasardze. Gājienā piedalījās arī Zemessardzes karavīri. Kritušos godināja ar piemiņas brīdi, pēc tam klātesošos uzrunāja NBS kapelāns Dainis Markovskis.
Pulksten piecos, pieminot 1991.gada barikāžu upurus, Ministru prezidents E.Repše kopā ar valsts amatpersonām un ārvalstu diplomātiem nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa. Klātesot NBS godasardzei, līdzās premjeram ziedus nolika arī Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre, aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovkis, iekšlietu ministrs Māris Gulbis, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, NBS admirālis Gaidis Andrejs Zeibots, kā arī Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā vadītājs Endrū Rasbašs un citi. Pie Brīvības pieminekļa bija pulcējušies pāris simtu rīdzinieku, tajā skaitā daudz jauniešu. Ceremonijas laikā atskaņoja Latvijas himnu. Premjers kopā ar citām amatpersonām un diplomātiem devās tālāk uz Bastejkalnu, lai noliktu ziedus pie barikāžu upuru piemiņas vietām. Kritušos godināja ar klusuma brīdi.
Sešos vakarā Doma baznīcā notika svētbrīdis, kuru vadīja Elijs Godins, un tajā dziedāja bērnu mūzikas skolas “Rīdze” ansamblis. Savukārt koncertzālē “Ave Sol” notika barikāžu aizstāvjiem veltīts koncerts.
Saeimas priekšsēdētāja bija aicinājusi uz tikšanos vakarā žurnālistus un bijušās Augstākās Padomes preses centra darbiniekus, ar kuriem bija iecerēts neformālā gaisotnē kavēties atmiņās par 1991.gada janvāra notikumiem un žurnālistu lomu. Septiņos pie Saeimas nama tika iedegts ugunskurs un darbojās lauku virtuve. Savukārt Doma laukumā ne vien dega tradicionālie piemiņas ugunskuri, bet uz sadziedāšanos aicināja Latvijas vīru kori, Ieva Akurātere un Arnis Miltiņš. Ar tēju cienāja NBS, ar pīrādziņiem – akciju sabiedrība “Vidzemes maiznīca”.
Arī vairākās citās Latvijas pilsētās, piemēram, Bauskā, Liepājā, Cēsīs, notiek piemiņas pasākumi, kuros piedalās arī 1991.gada notikumu līdzdalībnieki.

Pēc LETA informācijas

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!