• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tik dažādie liesie sieri. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.01.2004., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/83046

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vēlēšanu reģistrācijai jauna kārtība

Vēl šajā numurā

14.01.2004., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tik dažādie liesie sieri

SIERI01.JPG (28064 bytes)
Lieso sieru vērtēšana noslēgusies. Rezultātus paziņo: Latvijas pārtikas centra uztura speciāliste Lolita Neimane, “Mārketinga padomes” direktore Ingūna Gulbe un Latvijas Pārtikas centra direktora vietnieks Kārlis Rozenbergs
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

SO “Mārketinga padome” un Latvijas Pārtikas centrs pagājušā gadā veica Latvijā nopērkamo sieru ar samazinātu tauku saturu salīdzinājumu. Tika salīdzināti 22 dažādi sieri, ko sadalīja trijās dažādās grupās – vidēji trekni sieri, kuros tauku saturs ir 25–45%; sieri ar zemu tauku saturu (10–25%); liesie sieri (tauku mazāk nekā 10%). Siera paraugu pārbaudes veica Valsts veterinārmedicīnas diagnostikas centra Pārtikas kontroles laboratorija, nosakot tauku, olbaltumvielu, sāls un kalcija saturu produktā.

Kas ieguva labāko
lieso sieru titulus

Izvērtējot iegūtos rādītājus vidēji treknu sieru grupā, pirmo vietu ieguva “Talsu piensaimnieka” ražotais siers “Talsu ritulis ar ķimenēm”. Otro vietu šajā grupā ieguva “Mālpils piensaimnieka” ražotais mīkstais siers “Mālpils Feta”. Savukārt grupā, kurā tika vērtēti sieri ar zemu tauku saturu, pirmo vietu ieguva “Neretas piensaimnieka” ražotais siers “Austris”, bet otrajā vietā ierindojās tā paša ražotāja “Bauskas siers” ar pazeminātu tauku saturu. Lieso sieru grupā komisija uzvarētāju nenoteica, jo paraugi neatbilda kritērijiem.

Ražotāji maldina
pircējus

Mārketinga padomes direktore Ingūna Gulbe norādīja, ka uz siera iepakojuma norādītais tauku saturs daļai paraugu nav atbildis tauku saturam, kas atklājies pārbaudēs. No 22 pārbaudītajiem sieriem ar pazeminātu tauku saturu pieciem sieriem pārbaužu rezultātā tika konstatēts ievērojami augstāks tauku saturs, nekā norādīts uz iepakojuma. “Smiltenes piena” svaigajam sieram tauku saturs uz iepakojuma bija norādīts 15%, bet pārbaudēs atklājās, ka tas satur 48,5% tauku. Arī Igaunijā ražotajam un a/s “SN” izplatītajam diētiskajam sieram uz iepakojuma bija norādīts divreiz mazāks tauku saturs, nekā izrādījās pārbaudēs. Līdzīga situācija bija ar “Siera nama” izplatīto 10% sieru ar īpaši zemu tauku saturu, “Bauskas piena” lieso sieru “Malda” un “Lazdonas piensaimnieka” ražoto sieru “Made”.
Latvijas Pārtikas centra direktora vietnieks Kārlis Rozenbergs uzsvēra, ka Latvijā nav obligāta standarta, kā norādīt tauku daudzumu uz siera iepakojuma, tomēr patērētāju maldināt nedrīkst. Arī Latvijas Piensaimnieku savienības Standartizācijas nodaļas vadītāja Valda Treimane norādīja: lai arī konkrētas normas un standarti nepastāv, patērētāju maldināšana nav pieļaujama. Lai arī K.Rozenbergs un I.Gulbe sacīja, ka sieru salīdzināšanas mērķis nebija cīnīties ar pārkāpējiem, tomēr K.Rozenbergs beigās atzina, ka par atklātajiem pārkāpumiem tiks ziņots atbildīgajai institūcijai – Pārtikas un veterinārajam dienestam.

Ilze Sedliņa, “LV”
ilze.sedlina@vestnesis.lv


Latvijā gada laikā saražotais siera daudzums

2002. gads – 10 000 tonnu
2003. gada 10 mēnešos – 12 000 tonnu

Cik siera gada laikā apēd viens cilvēks

Latvijā – 5,9 kg
Dānijā – 20 kg
Francijā – 50 kg

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!