• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Caur ērkšķiem uz zvaigznēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.01.2004., Nr. 3 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82774

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piektdiena, 09.01.2004.

Laidiena Nr. 4, OP 2004/4

Vēl šajā numurā

08.01.2004., Nr. 3

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Caur ērkšķiem uz zvaigznēm

KAP002.JPG (22117 bytes)
Foto: Andris Kļaviņš

“Per aspera ad astra” (caur ērkšķiem uz zvaigznēm) – tā zelta burtiem bija rakstīts Latvijas Karaskolas baltajā karogā, un šī devīze saglabāta tās mantinieces – Nacionālās aizsardzības akadēmijas — autentiskajā simbolā arī šodien. Bet kādas iespējas šodien jauniem cilvēkiem, kuri izvēlējušies kļūt par profesionāliem karavīriem, īstenot savus sapņus?

Saskaņā ar 2001.gada rudenī pieņemto militārās izglītības jauno koncepciju Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) reflektantu atlasi veic NBS Rekrutēšanas un atlases centrs. Mācībām NAA Komandējošā sastāva virsnieku pamatkursā uzņem Latvijas pilsoņus ar augstāko izglītību un bakalaura grādu. Pēc gadu ilgām mācībām jaunais virsnieks saņem leitnanta zīmotnes un iegūst vada komandiera kvalifikāciju. Tā kā kadeti ir pilnā valsts apgādībā un saņem arī citas priekšrocības, reflektantam jānoslēdz līgums ar NBS uz pieciem gadiem. Komandējošā sastāva kājnieku rezerves virsnieku apmācība notiek kā divu gadu nepilna laika studijas NAA civilo augstskolu studentiem. Militārās prasmes studenti apgūst sestdienās un vasaras lauku nometnēs. Sadarbojoties NAA un Rīgas Stradiņa universitātei, 4. – 6. kursa studenti papildus savām medicīnas studijām var iegūt rezerves virsnieka speciālista (ārsta) sertifikātu un rezerves virsleitnanta pakāpi, bet sertificētie ārsti – rezerves kapteiņa dienesta pakāpi. Otra sadarbības forma ir Latvijas Jūras akadēmiju jūras spēku virsnieku (stūrmaņu un kuģu mehāniķu) sagatavošanā un RTU Aeronavigācijas institūtu gaisa satiksmes vadības inženieru sagatavošanā. Mācību ilgums ir 2,5 – 3 gadi. Pieteikties konkursam var ar vidējo izglītību. Virsnieku speciālistu (juristu, mediķu, kapelānu) mācības tiek organizētas kā 2,5 mēnešu pilna laika studijas NAA. Šajā kursā var pieteikties civilo augstskolu attiecīgo specialitāšu absolventi. Katru gadu aizsardzības ministrija sadarbībā ar NBS Rekrutēšanas un atlases centru izsludina pieteikšanos studijām ārzemju militārajās mācību iestādēs. Šo konkursu mērķauditorija ir Latvijas vidējās izglītības mācību iestāžu audzēkņi, to absolventi, kā arī obligātā militārā dienesta karavīri. Iespējas ir ļoti plašas, prasības augstas gan svešvalodu prasmē, piemēram, ap 550 un vairāk punktu angļu valodas kā otrās valodas zināšanu testā, tikpat punktu akadēmiskajās zinībās, teicama veselība un citas prasības.
Jauniešiem, kuri izvēlas grūto virsnieka profesiju, jāatceras, ka viņiem jābūt aktīviem sabiedrībā, jāprot risināt sarežģītus uzdevumus, jākļūst par līderiem, un virsnieka skola var būt nozīmīga ne tikai no militārās karjeras viedokļa, bet arī ļoti noderēt civilajā dzīvē.

Andris Kļaviņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!