• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūža devums - 84 autorapliecības un patenti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.01.2004., Nr. 1 https://www.vestnesis.lv/ta/id/82669

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saņemt naudu studijām būs vieglāk

Vēl šajā numurā

06.01.2004., Nr. 1

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūža devums – 84 autorapliecības un patenti

MILLERS.JPG (17505 bytes)

Līdz ar citiem 2004.gada 5.janvārī jubilāru Tāli Milleru sveica Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidente, Augstākās izglītības padomes priekšsēdētāja Baiba Rivža

Foto: Arnis Blumbergs, ‘‘LV”

Janvāra sākumā 75 gadu jubileju atzīmē Tālis Millers – pazīstams zinātnieks, inženieris ķīmiķis, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, Rīgas Tehniskās universitātes goda doktors, profesors.

T. Millers dzimis 1929. gada 4. janvārī Jēkabpils rajonā zemnieku ģimenē, beidzis Jēkabpils vidusskolu (1947) un 1952.gadā – Latvijas Valsts universitātes Ķīmijas fakultāti. Viņa izaugsme no zinātniskā līdzstrādnieka līdz institūta vadītājam noritējusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Neorganiskās ķīmijas institūtā (1954 – 1994). Kopš 1992. gada zinātnieka darbība saistīta ar Latvijas Zinātņu akadēmiju – viceprezidenta, prezidenta, vēlāk prezidenta padomnieka un LZA fonda priekšsēdētāja pienākumus pildot.

Tāļa Millera vārdu Latvijas un daudzu ārvalstu zinātnieki vairāk nekā trīsdesmit gadu saista ar viņa iedibināto, attīstīto un vadīto pētījumu virzienu – neorganisko savienojumu plazmas ķīmiju un tehnoloģiju, ar jauniem keramiskajiem un metālkeramiskajiem materiāliem un pārklājumiem, fosfora – slāpekļa neorganiskajiem savienojumiem.

Īpaši jāatzīmē Tāļa Millera zinātniskais devums – 300 publicētu darbu, 84 autorapliecības, patenti Vācijā, Francijā, Ungārijā. Viņa vadībā aizstāvētas 15 disertācijas. Saņemti daudzi apbalvojumi zinātnē, Triju Zvaigžņu ordenis un LZA Lielā medaļa. Institūta darba augstajā vērtējumā jāuzsver T. Millera izcilā darba mīlestība, organizatora talants un entuziasms, ar kādu viņš īsteno katru ieceri. Viņa optimisms un pārliecība par zinātnes neiznīkšanu, mudinājumi meklēt finansiālo atbalstu devuši radošu ierosmi RTU Neorganiskās ķīmijas institūta zinātniekiem. Savulaik LZA prezidents profesors Jānis Stradiņš, vērtējot T. Millera darbību akadēmijā, ir teicis: “Jūs esat pielicis savu roku, plecu un galvu pie visiem pasākumiem, kas ļāvuši Zinātņu akadēmijai attīstīties, iekarot vietu Latvijā un pasaulē un neļaut tai nogrimt ikdienā.”

Uzlūkojot Tāli Milleru, ir prieks par viņa erudīciju, dzīvesprieku, enerģiju, staltumu un sportisko rūdījumu. Lai tas viss būtu arī turpmāk, tāpat kā neizsīkstošais ceļotprieks! Lai veselība, laime un atbalsts ģimenē!

Dr. chem. Jausma Cīrule

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!