• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Parlamenta vēlēšanu kārtību dalībvalstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.2003., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81489

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES kandidātvalstu muitu administrāciju tikšanos Romā

Vēl šajā numurā

27.11.2003., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Parlamenta vēlēšanu kārtību dalībvalstīs

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars un priekšsēdētāja vietnieks Sigords Stradiņš šodien, 27. novembrī, Briselē piedalās Eiropas Komisijas Tieslietu un iekšlietu ģenerāldirektorāta rīkotajā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vēlēšanu organizatoru sanāksmē, kurā tiks pārrunāta gatavošanās nākamā gada jūnijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Viens no galvenajiem sanāksmes darba kārtības jautājumiem būs informācijas apmaiņas kārtība starp dalībvalstīm, lai, nodrošinot ES pilsoņu, kas uzturas dalībvalstī, kuras pilsoņi tie nav, balsstiesības un tiesības kandidēt Eiropas Parlamenta vēlēšanās, ievērotu arī principu “viens vēlētājs — viena balss”. 

Eiropas Padomes direktīva paredz, ka katrai dalībvalstij, kurā notiek Eiropas Parlamenta vēlēšanas, pēc kandidātu sarakstu reģistrēšanas un vēlētāju sarakstu slēgšanas jāinformē pārējās dalībvalstis par šo valstu pilsoņiem, kuri izteikuši vēlmi kandidēt un piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās attiecīgajā dalībvalstī. Saņemot šādu informāciju, dalībvalstu pienākums ir pārbaudīt, vai šīs personas nav iekļautas kandidātu sarakstos attiecīgajā dalībvalstī, kā arī svītrot šos vēlētājus no saviem vēlētāju sarakstiem.

Tā kā Eiropas Parlamenta vēlēšanu kārtība un vēlētāju sarakstu sastādīšanas kārtība dalībvalstīs atšķiras, sanāksmes laikā vēlēšanu organizatori diskutēs arī par to, kā vislabāk informēt dalībvalstī dzīvojošos citu ES dalībvalstu pilsoņus par viņu tiesībām kandidēt un piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās attiecīgajā dalībvalstī.

Eiropas Parlamenta vēlēšanas ES notiks no 2004. gada 10. līdz 13. jūnijam, bet Latvijā tās plānotas 12. jūnijā.

Kristīne Bērziņa,  CVK priekšsēdētāja palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!