• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES kandidātvalstu muitu administrāciju tikšanos Romā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.2003., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81483

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES Pievienošanās līguma ratificēšanu

Vēl šajā numurā

27.11.2003., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES kandidātvalstu muitu administrāciju tikšanos Romā

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Galvenās muitas pārvaldes (GMP) direktors Mārtiņš Tols piektdien, 28.novembrī, Romā piedalīsies Eiropas Savienības (ES) kandidātvalstu, paplašinātās ES kaimiņvalstu muitas dienestu vadītāju un Pasaules muitas organizācijas pārstāvju sanāksmē, kurā tiks pārrunāti muitas sadarbības jautājumi.

Šī sanāksme ir turpinājums sarunām, kas notika Romā 26 septembrī, tikai plašākā lokā.

GMP jau informēja, ka iepriekšējās tikšanās mērķis Romā bija apspriest starpvaldību kompetencē esošos muitas sadarbības jautājumus. Īpaša uzmanība sanāksmē tika pievērsta jauno dalībvalstu muitu administrāciju lomai, nodrošinot muitas funkcijas uz ES ārējām robežām. Eiropas Komisija (EK) vērsa uzmanību uz to, ka, pieaugot organizētās noziedzības un terorisma draudiem, muitas dienestam vairāk jāorientējas uz sabiedrības aizsardzības nodrošināšanu. EK rosināja uzlabot robežkontroles paņēmienus, lai nodrošinātu vienotu augsta līmeņa sabiedrības aizsardzību uz Kopienas ārējās robežas. Pārrunāti arī iespējamie risinājumi, kā novērst sabiedrībai bīstamu preču pārvietošanu pāri ES robežām. Šim nolūkam EK iesaka pastiprināt muitas dienestu sadarbību ar citām robežkontrolējošām institūcijām.

Muitas kontroles prioritātes šobrīd tiek noteiktas gan nacionālā līmenī, gan ES likumdošanā, taču EK uzsvēra, ka ārējo robežu kontrolē pamatprincipiem jābūt iespējami vienotiem, jo visas dalībvalstis, kas atbild par nacionālo drošību, ir atbildīgas arī par visas ES drošību.

EK norādīja arī uz nepieciešamību uzlabot un stiprināt sadarbību ar trešajām valstīm, t.i., valstīm, kas nav ES dalībvalstis, atzīmējot, ka tas ir būtisks priekšnoteikums robežu stiprināšanā.

Ir jāsadarbojas arī dalībvalstu starpā, jo jaunajām dalībvalstīm pēc ES paplašināšanās ir un būs nepieciešama pieredze un palīdzība. Šim nolūkam EK ieteica veidot kopīgas darba grupas, mācības un pieredzes apmaiņu savstarpējam atbalstam.

Plānots, ka 28.novembrī rīkotajā sanāksmē īpaša uzmanība tiks pievērsta jautājumiem, kas saistīti ar drošību, sabiedrības aizsardzību un muitas dienestu sadarbību pēc ES paplašināšanās. Darba kārtībā paredzēts izskatīt jautājumus par muitas sadarbību ar trešajām valstīm un šīs sadarbības formām divpusēju un daudzpusēju līgumu ietvaros. Plānots arī pārrunāt muitas dienestu sadarbības stratēģijas jautājumus uz jaunajām ES robežām, muitas administrāciju rīcības plānu ES trešā pīlāra (sadarbība tieslietās un iekšlietās) ietvaros, apspriest dažādu tiesībaizsardzības dienestu un muitas sadarbības iespējas.

Liela nozīme nākotnes muitas sadarbības modeļu veidošanā tiek piešķirta arī riska analīzei un tās pilnveidošanai, kā arī informācijas tehnoloģiju attīstībai, par ko sanāksmē plānojuši runāt ES prezidējošās valsts Itālijas muitas pārstāvji.

Sanāksmes otrajā daļā kandidātvalstu muitas administrācijas aicinātas informēt tikšanās dalībniekus par kandidātvalstu muitas administrāciju sadarbību, kā arī par kandidātvalstu un paplašinātās ES trešo valstu sadarbības modeļiem.

Marika Līdaka, VID Galvenās muitas pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!