• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nākamā gada budžetu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.11.2003., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81108

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par skaidro naudu apgrozībā

Vēl šajā numurā

14.11.2003., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nākamā gada budžetu

Ar lauksaimnieku bažām un satraukumu

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) pauž satraukumu par nākamajā gadā atvēlētajiem finanšu līdzekļiem lauksaimniekiem, kas nav pat puse no viņiem nepieciešamā valsts atbalsta 2004.gadā.

Vakar, 13. novembrī, Saeimā otrajā lasījumā tika izskatīts likumprojekts “Par valsts budžetu 2004.gadam”. Ar budžeta palīdzību tiek noteikts atbalsts katrai tautsaimniecības nozarei, lai tā spētu pildīt sev noteiktās funkcijas.

Pastāv bažas, ka pašreizējā valsts valdība lauksaimniecību redz kā neperspektīvu un līdzekļus tērējošu nozari, kurai valsts atbalsts tādējādi tiek samazināts.

Lai lauksaimniecības nozares pārstāvji spētu sekmīgi turpināt savu darbību un saņemt solītos līdzekļus no ES strukturālajiem fondiem, no valsts nepieciešamais atbalsts kopumā ir 66,5 miljoni latu — tajā ietilpst subsīdijas 27,5 miljoni latu un ES lauksaimniecības un ražošanas atbalsta pasākumu strukturālo fondu līdzfinansējums 39 miljoni latu. Tomēr, lai lauksaimniekiem būtu iespēja saņemt 116,1 miljonu latu arī no ES, Latvijai vispirms vajadzēs tos rast savā budžetā, izmaksājot avansa veidā, pēc tam tie tiks atdoti mūsu valsts budžetā.

Nākamgad valsts atbalstam lauksaimniekiem no budžeta paredzēts piešķirt 27,5 miljonus latu, kas ir par 4,3 miljoniem mazāk nekā iepriekšējā gadā. Lauksaimniecības likuma 16. pantā noteikts, ka valsts subsīdiju kopējam finanšu apjomam ir jābūt 3% no gada pamatbudžeta kopējiem izdevumiem. Valsts atbalsta samazinājums saistīts nevis ar valsts pamatbudžeta izdevumu samazināšanos, bet ar valdības iniciatīvu mainīt budžeta struktūru, kas paredz valsts pamatbudžetā iekļaut arī speciālos budžetus.

Patlaban ES strukturālo fondu priekšfinansējumam valdība nav piešķīrusi nevienu latu. Visam tautsaimniecības sektoram kopā ES līdzfinansējumam ir atvēlēti 30 miljoni latu. Tas nozīmē, ka strukturālie fondi, kas lauksaimniekiem un lauku iedzīvotājiem sniegtu finansiālu atbalstu un plašas iespējas savas darbības uzlabošanai, ir ļoti nedroši.

LOSP priekšsēdētājs Valdis Dzenis uzskata: “Valdība šoreiz ļoti savlaicīgi ir apstiprinājusi budžetu, un tas ir apsveicami. Tomēr kā lauksaimnieks droši justies nevaru, jo par nākotni vēl ir daudz neskaidrību, kas neļauj saplānot nākamā gada saimniecisko darbību.”

Valdības lēmums pašreiz šķiet nepārdomāts un liecina par to, ka nākamajā gadā lauksaimniecības nozaru atbalsts būs mazāks, nekā tas bijis līdz šim. Tomēr LOSP cer, ka valdība meklēs iespējas rast lauksaimniekiem tik ļoti nepieciešamos finanšu resursus.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!