• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par parlamentāriešu atbalstu Tibetai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.2003., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/81011

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Savienībā mēs kļūsim tuvāki kaimiņi un draugi nekā jebkad

Vēl šajā numurā

13.11.2003., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par parlamentāriešu atbalstu Tibetai

Otrdien, 11.novembrī, Latvijas parlamentāriešu Tibetas atbalsta grupas dalībnieki — grupas priekšsēdētāja Silva Bendrāte, grupas priekšsēdētājas vietniece Anna Seile, Roberts Jurķis, Sarmīte Ķikuste un Aigars Pētersons — tikās ar sabiedriskās organizācijas “Zīda ceļš” pārstāvi Jāni Ziemeli un Tibetas kultūras atbalsta fonda “Himalaji” locekļiem Pēteri Kļavu un Gintu Barkovski. Tikšanās notika pēc grupas priekšsēdētājas S.Bendrātes iniciatīvas.

Tibetas atbalsta grupas priekšsēdētāja S.Bendrāte apliecināja grupas ieinteresētību okupētās Tibetas liktenī, ko grupa vairākkārt apliecinājusi ar savām atbalsta vēstulēm, aizstāvot Tibetas politiski ieslodzītos un pārtvertos bēgļus.

“Zīda ceļa” pārstāvis J.Ziemelis informēja par 4.starptautisko Tibetas atbalsta konferenci, kas no 18. līdz 21.oktobrim notika Prāgā. Tajā piedalījās 260 dalībnieki no 47 valstīm, arī no Āfrikas un Austrālijas kontinentiem. Kā goda viesi konferencē piedalījās bijušais Čehijas prezidents Vāclavs Havels un Viņa svētība Dalailama. Konferences mērķis — cīnīties pret vairāk nekā 50 gadus ilgušo Tibetas okupāciju, cilvēktiesību pārkāpumiem, kā arī apspriest kopīgas akcijas, lai paustu nosodījumu Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) realizētajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Tibetā un apliecinātu savu solidaritāti ar okupētajiem tibetiešiem. Tās dalībnieki iestājās par dialoga atjaunošanu starp Viņa svētības Dalailamas, kā arī Tibetas trimdas valdības pārstāvjiem un ĶTR jauno vadību par reālu visas Tibetas teritorijas autonomiju. Konferencē pārrunātas arī iespējas, kā paust savu viedokli ĶTR, lai panāktu politiski ieslodzīto atbrīvošanu, tostarp īpaši nozīmīgi ir panākt Pančenlamas un Tenzina Deleka Rinpočes atbrīvošanu. Nākamā gada martā ĶTR varas iestādes var realizēt uz diviem gadiem atliktā nāves soda izpildi Tenzinam Delekam Rinpočem.

Pārrunātas arī unikālā Tibetas kultūras mantojuma un dziedināšanas tradīciju saglabāšanas iespējas. J.Ziemelis informēja, ka visvairāk Tibetas atbalsta grupu ir nodibināts ASV un Lielbritānijā, savukārt Austrumeiropas valstīs izveidotās ne tikai cīnās par Tibetas neatkarību vai vismaz autonomiju, bet arī nodarbojas ar kultūras popularizēšanu. Viņš arī uzsvēra 20. gadsimtā izveidojušās līdzības latviešu un tibetiešu liktenī, kas nevar mūs atstāt vienaldzīgus pret aptuveni sešus miljonus lielo tautu, kura okupācijā piedzīvo aizvien jaunas represijas un pazemojumus no ĶTR administrācijas puses.

Tibetas kultūras atbalsta fonda “Himalaji” loceklis P.Kļava informēja par ārvalstīs, tostarp Itālijā, Francijā, Šveicē, populāro kustību, kuras mērķis ir izveidot Tibetas kultūras centrus. Piemēram, VFR galvaspilsētā Berlīnē ir izveidoti 62 budistu meditācijas centri. Ja kaut kas līdzīgs tiktu radīts Latvijā, piemēram, realizēta Viņa svētības Čečana Rinpočes ideja par tempļa celtniecību, tas varētu kļūt par sava veida Meku, kas kā kolorīts apskates objekts piesaistītu tūristus no visām pasaules malām un būtu ienesīgs mūsu valstij. Viņš arī izteica cerību, ka ne tikai sadarbības grupa, bet arī Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga varētu atbalstīt šo ideju, jo viņa ir izrādījusi interesi par Tibetu un tās kultūru, kā arī vairākkārt tikusies ar Viņa svētību Dalailamu.

Tibetas kultūras atbalsta fonda “Himalaji” loceklis G.Barkovskis uzsvēra, ka šāds templis būtu ne tikai svētvieta budistiem, bet daudz plašākas nozīmes kultūras objekts — arī Tibetas medicīnas, izglītības un kultūras centrs, kas ļautu saglabāt Tibetas tūkstošgadīgās garīgās bagātības laikā, kad okupācijas apstākļos pašā Tibetā tās ir apdraudētas.

Pēc Tibetas garīgā līdera Viņa svētības Dalailamas 2001.gada vizītes Latvijā Tibetas budistu skolu vadītāji, piepildot senu pravietojumu, pieņēma lēmumu par budistu tempļa celtniecību Latvijā. Par tempļa garīgo vadītāju tika izraudzīts Viņa svētības Dalailamas pirmā persona un viens no Tibetas budisma skolas patriarhiem Viņa svētība Čečans Rinpoče, kurš vada daudzus budistu klosterus Himalaju reģionā un vairāk nekā 500 meditāciju centrus visā pasaulē, kā arī ir viens no fonda “Himalaji” dibinātājiem. Templis tiktu celts par ārvalstīs un Latvijā labdarības akcijās savāktiem un saziedotiem līdzekļiem.

Latvijas parlamentāriešu atbalsta grupas Tibetai priekšsēdētājas vietniece A.Seile uzsvēra, ka Latvijā ir milzīga interese par Tibetas garīgo mantojumu un gadsimtos izkoptajām dziedināšanas tradīcijām, un, pieminējusi 7.Saeimas grupas vadītāja Jura Sinkas lielo lomu Tibetas neatkarības centienu aizstāvēšanā, ieteica “Zīda ceļam” un fondam “Himalaji” iesaistīt savās aktivitātēs J.Sinkas atraitni Maiju Sinku.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!