• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Ķīnas sadarbību finanšu kontrolē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2003., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80208

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latviju Pasaules tūrisma organizācijā

Vēl šajā numurā

22.10.2003., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Ķīnas sadarbību finanšu kontrolē

No 15. līdz 17.oktobrim Latviju oficiālā vizītē apmeklēja Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) Nacionālā audita biroja (NAB) delegācija. Šī bija pirmā Ķīnas kolēģu vizīte Latvijā. Kā atzīmēja delegācijas vadītājs, Ķīnas galvenā auditora vietnieks Duns Dašens, labu pamatu šai vizītei ielicis Latvijas valsts kontrolieris Raits Černajs, kurš pagājušajā gadā apmeklēja Ķīnu. D.Dašens atcerējās brīdi, kad viņš guvis pirmo priekšstatu par Latviju, — pirms pieciem gadiem viņam Šanhajā nācies tikties ar Latvijas parlamenta delegāciju, kuru vadījis Alfreds Čepānis.

Latvijas un Ķīnas augstākās finanšu kontroles iestādes ir radniecīgas institūcijas. Tās vieno dalība augstāko kontrolējošo institūciju starptautiskajā organizācijā INTOSAI, kuras locekļiem ir kopēji uzdevumi: kontrolēt, kā tiek tērēti valstu naudas līdzekļi, uzraudzīt to lietošanas lietderību un likumību.

Kā zināms, Ķīnas vēsture ir sena un bagāta. Ķīnas audita sistēmas aizsākums meklējams pat pirms trīs tūkstošiem gadu, bet 992.gadā tika izveidota Karaliskā audita tiesa. Kopš tā laika katra valdnieku dinastija veidoja specifiskas institūcijas valsts naudas izlietošanas kontrolei. ĶTR Nacionālais audita birojs ir izveidots 1982.gadā, un tas ir pakļauts valdībai. Tā centrālajā birojā strādā 3000 darbinieku, bet vietējos birojos — 700 tūkstoši darbinieku. Nacionālais audita birojs par pārbaužu rezultātiem sniedz ziņojumus valdībai un parlamentam.

Mūsu valstis ir skaitliski grūti samērojamas, tomēr pieredzes pārņemšana ir svarīga. Ķīnā tiek domāts par audita sistēmas reformu. Lielu interesi Ķīnas kolēģos raisīja skaidrojumi par Latvijas pašvaldībās veicamajām revīzijām, iekšējā audita sistēmu, kā arī privatizācijas procesa revīzijas iespējām. Viesi atzina, ka gūtā informācija noderēs, uzlabojot sadarbību starp pašvaldībām un Nacionālā audita biroju. Daudz jautājumu tika uzdots par valsts saimnieciskās darbības pārbaudēm. Atšķirībā no mums Ķīnā valsts uzņēmumus un uzņēmumus ar valsts kapitāla daļām pārbauda tikai tad, ja no amata aiziet uzņēmuma vadītājs — tiek pārbaudītas viņa pilnvaru laikā notikušās darbības.

Delegācijas sastāvā bija Ķīnas provinču revīzijas biroju ģenerāldirektori, tāpēc Valsts kontrole rīkoja delegācijas tikšanos ar Ventspils pašvaldību.

Indira Ozola, valsts kontroliera padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!