• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par gadskārtējo ANO nedēļu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.2003., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/80037

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Dānijas aizsardzības ekspertu tikšanos

Vēl šajā numurā

17.10.2003., Nr. 145

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par gadskārtējo ANO nedēļu Latvijā

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) pārstāvniecība Latvijā, sagaidot gadskārtējo ANO dienu 24. oktobrī, rīko ANO nedēļu. No 17. līdz 24. oktobrim notiks virkne pasākumu, kuru mērķis ir informēt sabiedrību par ANO darbu pasaulē un Latvijā.

17. oktobrī, Starptautiskajā nabadzības izskaušanas dienā, ANO Attīstības programma (UNDP) izsludinās pieteikšanos uz ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas “TeleFood” projektu konkursu. Projekts atbalsta maznodrošinātos lauku iedzīvotājus, kas vēlas uzsākt pārtikas produktu ražošanu pašu vajadzībām un pārdošanai. Tādējādi projekts palīdz mazināt nabadzību laukos un veicina bezdarbnieku, īpaši lauku sieviešu, nodarbinātību.

21. oktobrī notiks jauniešu plakātu konkursa “Pusaudžu tiesības uz veselību, informāciju un pakalpojumiem” izstādes atklāšana Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, Vienības gatvē 45. Izstādē varēs aplūkot labākos 26 darbus, no kuriem desmit piedalīsies starptautiskajā konkursā Ņujorkā. Līdz 31. oktobrim plakāti būs apskatāmi bērnu slimnīcā, un izstādes apmeklētāji varēs nobalsot par labākajiem darbiem. Izstādes atklāšanā piedalīsies ANO pastāvīgā koordinatore Gabriele Kēlere, veselības ministre Ingrīda Circene un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas direktors Dzintars Mozgis.

23. oktobrī, Rīgā, Kongresu namā, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar ANO pārstāvniecību rīkos ANO Ģenerālās asamblejas simulāciju vidusskolēniem. ANO Ģenerālās asamblejas simulācija ir iespēja vidusskolēniem iejusties vēstnieku lomā Apvienoto Nāciju Organizācijā un debatēt par aktuāliem jautājumiem, kurus savā darbā risina ANO. Ģenerālās asamblejas simulācijas tēma ir drošība. Tā aptver plašu jautājumu loku no starptautiskā miera un nevardarbīgas konfliktu risināšanas līdz tādiem jautājumiem, kas saistās ar cilvēku spēju justies droši ikdienas situācijās ģimenē, skolā, darbavietā un sabiedrībā.

24. oktobrī Rīgā, Kongresu namā, notiks konference “Veselību veicinošās skolas Baltijas valstīs: attīstība un iespējas”. Konferenci rīko Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Pasaules Veselības organizāciju. Konferences mērķis ir analizēt veselību veicinošā skolu tīkla darbību desmit gadu laikā, kā arī iezīmēt nākotnes attīstību un iespējamos sadarbības virzienus starp projektā iesaistītajām skolām Baltijas valstīs. Konferencē piedalīsies arī pārstāvji no Lietuvas un Igaunijas veselību veicinošo skolu tīkla.

No 20. līdz 24. oktobrim ANO Informācijas centrā būs apskatāmas ANO aģentūru Latvijā pēdējos gados izdotās publikācijas: grāmatas, mācību materiāli, pētījumi un bukleti.

Apvienoto Nāciju Organizāciju izveidoja pēc Otrā pasaules kara, lai palīdzētu stabilizēt starptautiskās attiecības un veidotu stabilu pamatu miera uzturēšanai. 1945. gada 24. oktobrī stājās spēkā ANO statūti. Šajā datumā visā pasaulē atzīmē ANO dienu. Šobrīd ANO apvieno 191 valsti.

Apvienoto Nāciju Organizācija un tās aģentūru darbs aptver visas cilvēku dzīves jomas: drošību un miera uzturēšanu, bērnu attīstību, cilvēktiesības, veselību un pētniecību, nabadzības mazināšanu un ekonomisko attīstību, lauksaimniecības attīstību, izglītību, ģimenes plānošanu, palīdzību nelaimes gadījumos un katastrofās, gaisa un jūras satiksmes drošību, miermīlīgu atomenerģijas izmantošanu, darba tiesības utt.

Latvija kļuva par ANO dalībvalsti 1991. gadā un kopš tā laika cieši sadarbojas ar vairākām ANO aģentūrām. ANO sistēmu Latvijā veido ANO Attīstības programma (UNDP), ANO Iedzīvotāju fonds (UNFPA), Pasaules Veselības organizācija (PVO), Pasaules banka (WB), Starptautiskā Migrācijas organizācija (IOM) un Starptautiskais Valūtas fonds (IMF). Latvijā sadarbībai ar ANO izveidota ANO Bērnu fonda LR Nacionālā komiteja (UNICEF LNK) un ANO Kultūras, izglītības un zinātnes organizācijas LR Nacionālā komisija (UNESCO LNK).

1999. gadā Rīgā tika atvērts “ANO nams”, kurā darbojas ANO Informācijas centrs. “ANO nams” ir mājvieta arī vairākām aģentūrām.

ANO pastāvīgā  koordinatora Latvijā birojs

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!