• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ceļu uz eiro, lēnām un ar apdomu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.2003., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79963

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauniem principiem budžeta izstrādē

Vēl šajā numurā

16.10.2003., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ceļu uz eiro, lēnām un ar apdomu

Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Helmūts Ancāns:

Tuvojoties dalībai Ekonomiskajā un monetārajā savienībā (EMS), kā arī aizvien vairāk pieaugot eiro lomai Latvijas ekonomikā un padziļinoties integrācijai ar ES, lata piesaisti SDR valūtu grozam drīzumā nomainīs piesaiste eiro. Latvijas Banka plāno pārsaistīt latu attiecībā pret eiro, sākot ar 2005. gada 1. janvāri.

Kaut gan Latvijas tautsaimniecībā aizvien vairāk pieaug eiro loma, lata pašreizējā piesaiste SDR valūtu grozam vēl joprojām ir atbilstoša Latvijas ekonomikas vajadzībām. Tas tādēļ, ka gan ASV dolārs, gan eiro ir svarīgi preču un pakalpojumu eksporta norēķinu valūtu struktūrā, kā arī valsts ārējās ilgtermiņa saistībās. Piesaistot latu SDR valūtu grozam, Latvijas Banka ir padarījusi latu stabilāku attiecībā pret jebkuru atsevišķu valūtu, nekā tas būtu iespējams, piesaistot to vienai valūtai. Līdz ar to zemāka ir arī inflācija, jo zemāks ir importa cenu pieaugums.

Tomēr nedaudz vairāk nekā desmit gados kopš Latvijas neatkarības atgūšanas un nacionālās valūtas atjaunošanas kopumā mūsu valsts ārējā tirdzniecība ir nozīmīgi mainījusies — gan apjomu, gan struktūras ziņā. Ekonomikas restrukturizācijas rezultātā šajā periodā būtiski izmainījušies Latvijas preču noieta tirgi. Patlaban ES valstis ir Latvijas nozīmīgākās ārējās tirdzniecības partnervalstis, un mūsu eksports uz tām turpina augt. Pieskaitot klāt arī ES kandidātvalstis, ES valstu īpatsvars Latvijas eksportā ir 78%. ES dalībvalstis un kandidātvalstis kopā veido 77% no kopējā importa. 2002. gadā Latvijas eksportētāju tirgus daļas lielākajos Eiropas tirgos saglabājās stabilas, kas liecina par mūsu eksportpreču konkurētspējas noturību.

Tādējādi lata pārsaiste no SDR groza uz eiro radīs labvēlīgus apstākļus vairumam eksportētāju un importētāju, kā arī tautsaimniecībai kopumā. Uzņēmējiem samazināsies valūtas risks un līdz ar to — norēķinu un valūtas riska ierobežošanas izdevumi, kā arī būs vieglāk prognozēt savu darbību. Protams, uzņēmumiem, kas norēķinos izmantos ASV dolārus vai citas valūtas, joprojām būs jārēķinās ar nepieciešamību nodrošināties pret valūtas risku. Turklāt pie eiro piesaistītā lata svārstības pret citām valūtām atbildīs eiro svārstībām valūtu tirgū, kas ir lielākas nekā lata svārstības, pastāvot pašreizējai piesaistei.

Pēc iestāšanās ES līdz pat pašai dalībai EMS Latvijas Banka varēs turpināt realizēt savu monetāro politiku ar nosacījumu, ka tā ir saskaņā ar ES kopējām interesēm, tā nekaitē pārējo ES dalībvalstu attīstībai un sekmē ekonomisko stabilitāti. Pēc iestāšanās ES Latvijai ir jāgatavojas kļūt par eiro zonas dalībnieci un jāapliecina sava spēja izpildīt EMS iestāšanās kritērijus. Viens no šiem kritērijiem paredz divu gadu ilgu dalību Valūtas kursa mehānismā II. Tas nozīmē to, ka pirms eiro ieviešanas divu gadu garumā latam jābūt piesaistītam pie eiro un lata kurss attiecībā pret to nedrīkstēs svārstīties vairāk kā +/–15% pret lata/eiro piesaistes kursu.

Vienošanās par Valūtas kursa mehānisma II nosacījumiem notiks tikai pēc tam, kad Latvija kļūs par ES dalībvalsti. Ņemot vērā arī vienošanās sarunām nepieciešamo laiku, Latvijas pievienošanās Valūtas kursa mehānismam II iespējama 2005. gada 1. janvārī. Sākot ar šo laiku, lats tiktu piesaistīts eiro. Plānots veikt lata piesaistes maiņu no SDR uz eiro, pamatojoties uz 2004. gada 31. decembra tirgus kursu. Līdz ar to pārsaistes brīdī netiks veikta ne lata revalvācija, ne devalvācija. Fiksēta valūtas kursa politika līdz šim ir nodrošinājusi Latvijas tautsaimniecības augšupeju un makroekonomisko stabilitāti, tāpēc Valūtas kursa mehānisma II laikā Latvijas Banka vēlas saglabāt šaurākas svārstību robežas attiecībā pret eiro nekā maksimāli pieļaujamās, tādējādi nodrošinot lielāku lata stabilitāti attiecībā pret eiro. Taču visi šie nosacījumi vēl būs jāsaskaņo ar pašreizējiem EMS dalībniekiem — ar Eiropas Centrālo banku un ES institūcijām.

Valūtas kursa mehānismā II būs jāpiedalās līdz 2007. gada 1. janvārim. Pēc 2007. gada marta, kad kļūs pieejami statistiskie dati par aizvadīto gadu, ES institūcijas varēs novērtēt Latvijas atbilstību visiem EMS kvalificēšanās kritērijiem. Aptuveni pusgada laikā ES institūcijas sagatavos ziņojumu, kurā tiks novērtēta Latvijas gatavība EMS. Pozitīva vērtējuma gadījumā Latvija varēs iestāties EMS un ieviest eiro — plānots, ka tas varētu notikt ar 2008. gada 1. janvāri.

“DIENAS BIZNESS”; pēc H. Ancāna raksta “Uz eiro — pakāpeniski un pamatoti”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!