• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nākotne pieder gaišiem, brīviem un atvērtiem cilvēkiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.09.2003., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/79145

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tikai kopā mēs varam nosargāt demokrātijas vērtības

Vēl šajā numurā

19.09.2003., Nr. 129

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nākotne pieder gaišiem, brīviem un atvērtiem cilvēkiem

Ingrīda Ūdre, Latvijas Saeimas priekšsēdētāja

Uzruna piemiņas brīdī holokausta upuru piemiņas vietā Rumbulas mežā 2003. gada 18. septembrī

Augsti godātais Izraēlas Kneseta spīkera kungs! Ekselences! Ebreju kopienas pārstāvji! Dāmas un kungi! Mēs esam pulcējušies vietā, kur patiešām vaid zeme. Vietā, kur īpaši skaudri izjūtam ebreju tautas piedzīvoto milzīgo traģēdiju. Vietā, kur sāpēs noliecam galvu to vairāk nekā 25 tūkstošu nevainīgo cilvēku piemiņai, kas tika zvēriski noslepkavoti 1941. gada novembrī. Viņu dzīvības tika dzēstas holokausta, baisākā no 20. gadsimta noziegumiem, rezultātā. Pirms gada šeit, Rumbulā, tika atklāts upuriem veltīts piemiņas memoriāls. Mēs esam vietā, kur atcerēties un pieminēt, lai šāda necilvēcība un vardarbība nekad vairs neatkārtotos.

Mūsu pienākums ir turpināt apzināt un izvērtēt savu pagātni. Kopš neatkarības atgūšanas Latvijas valsts vadītāji ir stingri nosodījuši holokausta masu slepkavības kā noziegumu pret cilvēci. Kopīgiem spēkiem mēs turpinām uzsākto darbu holokausta atceres, izglītības un pētniecības jomā. Mums ir jāstāsta par to jaunajām paaudzēm, jāapzina holokausta upuru vārdi, jāapkopo traģisma pilnie atmiņu stāsti. Mums jāspēj cienīt un saprast citam citu demokrātiskas sabiedrības, miera un humānisma vārdā.

Tikko Rīgā beidzās jau piektā starptautiskā konference “Ebreji mainīgajā pasaulē” – Austrumeiropā unikāls projekts, kurā tika runāts par mūsu reģiona un mūsdienu cilvēces aktuālajiem jautājumiem, balstoties uz ebreju tautas daudzpusīgo vēsturisko pieredzi. Tas ir lielisks veids, kā veicināt savstarpējo sapratni, daudz dziļāk iepazīt citam citu.

Kā māca vēsture, demokrātija var būt ļoti trausla, ja cilvēki neizprot tās būtību un savas dzīves pamatos neieliek vispārcilvēciskas vērtības – mīlestību, cieņu, ikviena tiesības uz brīvību un laimi.

Katram cilvēkam uz šīs zemes ir Dieva nolikta vieta, un mēs nedrīkstam pieļaut, ka kāds vai kādi uzurpē tiesības un varu izlemt citu cilvēku likteni.

Šodien mēs esam šeit, lai pateiktu, ka labais vienmēr bijis stiprāks par ļauno. Lai uzsvērtu, ka tikai kopīgiem spēkiem mēs varam nosargāt demokrātijas fundamentālās vērtības.

Es ticu, ka nākotne pieder gaišiem, brīviem un atvērtiem cilvēkiem.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!