• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par krīzes situāciju laukos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.09.2003., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78792

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par celulozes rūpnīcas celtniecību

Vēl šajā numurā

10.09.2003., Nr. 123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par krīzes situāciju laukos

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze vakar, 9. septembrī, valdības sēdē sakarā ar sarežģīto situāciju lauksaimniecībā lūdza akceptēt iesniegumu, lai tiktu atcelta viņa darba vizīte valdības delegācijas sastāvā Pasaules tirdzniecības organizācijas ministru sanāksmē Kankunā. Ministrs informēja valdību par iespējamajiem risinājumiem, kā kompensēt izdevumus tiem zemniekiem, kuru sējumus skārušas šīs vasaras lietavas. M.Roze uzsver, ka situācija ar pieejamajiem līdzekļiem ir sarežģīta, taču gan valdība, gan ministrija mēģinās zemnieku saimniecībām palīdzēt.

Pēc ministrijas un attiecīgo nozaru pārstāvju sarunām vakar Zemkopības ministrijā pārrunāti vairāki varianti par iespējamajām kompensāciju izmaksām. Zemkopības ministrs, komentējot sarunas rezultātus, teica: “Protams, galīgo lēmumu par kompensāciju izmaksām pieņems valdība, taču mums jāapzinās, ka dabas stihiju radītos postījumus kompensē visur Eiropā. Un, esmu pārliecināts, to spēsim izdarīt arī mēs.” Jau vakar ministrs parakstīja rīkojumu par radīto zaudējumu un kredītsaistību deklarēšanu. Šīs deklarācijas būs pamats konkrētu naudas summu aprēķināšanai zemnieku saimniecībām. Deklarāciju apkopošanai saskaņā ar ministra rīkojumu jānotiek līdz 15. oktobrim.

Lai iegūtu apgrozāmos līdzekļus nākamā gada sējai, ministrs ierosina zemnieku īstermiņa kredītsaistību procentu daļēju dzēšanu, iestrādājot nepieciešamos finanšu resursus nākamā gada subsīdiju programmā. Līdztekus jāstrādā pie valsts garantiju mehānisma izstrādes īstermiņu kredītiem. “Jāsaprot, ka lietavas un citi dabas untumi visvairāk “iesit” tiem zemniekiem, kas mēģina attīstīt savas saimniecības, investēt līdzekļus, tādējādi spiesti vairāk ņemt kredītus, riskēt,” uzskata ministrs.

“Līdz ar to ir svarīgi arī valstij spert pretī solīti šiem zemniekiem, dodot iespēju pilnvērtīgi strādāt.”

Ministrijai ir notikušas sarunas ar bankām, kas izsniegušas kredītus zemnieku saimniecībām. Kā uzsvēra M. Roze, bankas ir pretimnākošas un gatavas risināt pārkreditēšanas jautājumus. “Protams, ministrija nevar zemnieku vietā doties uz banku, jo jebkurā gadījumā katrs konkrētais gadījums tiks izskatīts atsevišķi, tādēļ es aicinu zemniekus doties uz savu banku, lai meklētu konkrētam gadījumam piemērotāko risinājumu.”

Zemkopības ministrs atzīst, ka smagā situācija graudkopībā ietekmēs arī citu zemkopības nozaru attīstību, tostarp lopkopību. “Jau esam saņēmuši ierosinājumus no gaļas ražotājiem, kā stabilizēt situāciju. Tādēļ lietavu radītās krīzes risināšanai no savas puses varam piedāvāt ievedmuitas atcelšanu lopbarības graudiem,” teica M. Roze, “nenoliedzami, šāds solis varētu tikt sperts tikai īpašas nepieciešamības gadījumā pēc resursu nodrošinājuma apjomu novērtēšanas.”

Zemkopības ministrijas Preses  un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!