• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aktrise. Velta Līne. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.08.2003., Nr. 118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/78405

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par integrāciju kā nepārtrauktu procesu

Vēl šajā numurā

29.08.2003., Nr. 118

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aktrise. Velta Līne

LINE1.JPG (23313 bytes)
Foto: A.F.I.
Vakar, 28.augustā, skatuves māksliniece, Triju Zvaigžņu ordeņa virsniece Velta Līne svinēja savu 80. dzimšanas dienu

Vakar, 28.augustā, skatuves māksliniece, Triju Zvaigžņu ordeņa virsniece Velta Līne svinēja savu 80. dzimšanas dienu.

Sešdesmit no viņas raženā mūža gadiem ritējuši Latvijas Nacionālajā teātrī. Kopā ar Elzu Radziņu, Kārli Sebri un Alfredu Jaunušanu viņa pieder pie tā spožā talantu zvaigznāja, kas tautai deva gara gaismu okupācijas gados un ir kļuvis par paaudžu vienotāju. Pirms dažiem gadiem saņemot Spēlmaņu nakts balvu par mūža ieguldījumu skatuves mākslā, viņa teica paldies savai teātra krustmāmiņai Antai Klintij un deva svētību jaunajiem aktieriem, novēlot turpināt paaudzēs koptās tradīcijas.

Sveicot lielo mākslinieci augstajā dzīves kalnā, teātra zinātniece Lilija Dzene izteica vislielāko apbrīnu par viņas skatuviskā talanta neaptveramo daudzveidību un dziļumu:

— Velta Līne ir neaprēķināma. Tu it kā esi iepazinis viņas talanta atvēzienu no koķetām draiskulēm līdz Kamēliju dāmai un Žannai d’ Arkai, tu sāc domāt, ka tuvāka viņai klasika. Un pēkšņi nāk Roze Pētera Pētersona izrādē “Man trīsdesmit gadu” — un viņa atkal stāv “pie baltas lapas”, zīmē jaunas ainas — tik vienkārši, bez vēdekļiem, lokām un liekām skropstām. Viņa uzšķērž tavā priekšā visu dzīvi, parādās pilnīgi negaidītā gaismā. Parādās tādas augstas virsotnes kā Larisa “Līgavā bez pūra” un Elvīra “Santa Krusā”. Un kur vēl Bērziņu Liena, Cīrulīšu Zelma, Indrānu māte — ar savu latviskumu, ar sāpi par zemi, par ģimeni. Jā, Nacionālais teātris ir slavens ar savām tradīcijām, un Velta Līne ir viena no to tālāknesējām. Bet viņas portrets man paliek arvien vēl nepabeigts. Savā jubilejas izrādē “Divas sirdis” viņa atkal nāk ar pilnīgi negaidītu lomas tvērumu, un tas ir tik mūsdienīgs, tik moderns. Velta Līne, kas visām pēckara paaudzēm bijusi skaistuma ideāls, uz skatuves parādās šļūcošās tupelēs ar vecu mici galvā — un rada mūsu priekšā mākslas darbu, lielu un brīnumainu kā pati dzīve. Viņa tiešām ir aktrise bez punkta.

Aina Rozeniece, “LV” nozares redaktore

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!