• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Franciju iekšlietās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.08.2003., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77944

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par topošajiem valsts dokumentiem

Vēl šajā numurā

08.08.2003., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Franciju iekšlietās

Vakar, 7.augustā, Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Juris Rekšņa par ieguldījumu Latvijas-Francijas iekšlietu sistēmu sadarbības veicināšanā un sniegto palīdzību iekšlietu dienestu darbinieku apmācības nodrošināšanā ar Latvijas Iekšlietu ministrijas pateicību apbalvoja Francijas policijas atašeju Baltijas valstīs Olivjē Bardēnu un Francijas Policijas atašeja asistentu Baltijas valstīs Filipu Masonu.Tāpat J.Rekšņa O.Bardēnam pasniedza Iekšlietu ministrijas piemiņas zīmi ar gravējumu. Latvijas Iekšlietu ministrijai un tās pārraudzībā esošajām iestādēm ir izveidojusies cieša un profesionāla sadarbība ar Francijas Iekšlietu ministriju un tās dienestiem. Sadarbība sākās 90. gadu sākumā, kad Francijas vēstniecībā Rīgā tika izveidots Francijas policijas atašeja postenis.

2000.gadā policijas atašeja pienākumus sāka pildīt trešā policijas atašeju maiņa, kurā strādāja Olivjē Bardēns ar savu asistentu Filipu Masonu. Ārpus saviem sakaru virsnieka tiešajiem pienākumiem viņi visa gada laikā apmācīja Iekšlietu ministrijas dienesta personālu, liekot lietā savā praktiskajā policistu darbā Francijā gūto lielo darba pieredzi.

Līdzšinējās sadarbības pamatā ir savstarpējā vienošanās, kas balstās uz Latvijas Iekšlietu ministrijas priekšlikumiem. Francijas kolēģi Latvijas iekšlietu darbiniekiem ir organizējuši seminārus, praktiskos kursus, pieredzes apmaiņu un profesionālās apmācības Francijas policijas skolās. Lielu popularitāti ieguvuši Francijas un Baltijas valstu daudzpusējie projekti, kuros iesaistīta Francijas Republika un trīs Baltijas valstis kopā, piemēram, “Iekšlietu sistēmu administratīvo struktūru modernizācija”, ”Ārkārtas situāciju organizācija un vadība” un “Augstu amatpersonu apsardze”, kas pārmaiņus notikuši kādā no Baltijas valstīm vai arī Francijā.

Šodien svinīgajā pasākumā piedalījās arī valsts sekretāra vietnieks Mārtiņš Bičevskis un Eiropas lietu un starptautiskās sadarbības departamenta direktors Kārlis Trautmanis.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Galvenā muitas pārvalde (GMP) ir saņēmusi Francijas muitas vēstuli, kurā sniegts apliecinājums tam, ka VID GMP Muitas modernizācijas daļas ES integrācijas nodaļas priekšnieks Juris Stinka ir beidzis Francijas muitas skolu kā trešais labākais ārvalstu students savā kursā.

J. Stinka ir diplomēts jurists, kurš darbu VID GMP sāka pirms divarpus gadiem. Studijas Francijas muitas skolā Parīzē J. Stinka sāka 2002. gada septembrī, pirms tam sekmīgi nokārtojot iestājpārbaudījumus un iegūstot Francijas valdības stipendiju. Galvenais priekšnoteikums studijām nacionālajā muitas skolā ir labas franču valodas zināšanas, jo ārvalstu studentiem pilnībā jāiekļaujas studiju procesā - jāapgūst identiska programma un jākārto tādi paši pārbaudījumi kā Francijas muitas darbiniekiem. 2002./2003. mācību gadā augstākās – A kategorijas iegūšanai savas zināšanas muitas skolā Parīzē papildināja vairāk nekā 100 Francijas muitas darbinieku un 19 ārvalstu studenti. Šajā mācību iestādē muitas zinības apgūst gan nesen universitātes diplomu ieguvuši jaunieši, kuri izturējuši konkursu darbam muitas dienestā, gan ilggadēji muitas darbinieki, kuriem papildu izglītošanās nepieciešama profesionālajai izaugsmei — ieņemamais amats muitas dienestā Francijā ir atkarīgs no iegūtā grāda (kategorijas). J.Stinka papildus mācībām Francijas muitas skolā apguva arī ārvalstu studentiem piedāvāto mācību kursu “Kontroles nodaļas vadītājs” muitas skolā Larošelā, kursa noslēgumā iegūstot otru diplomu.

Juris Stinka uzskata, ka muitas skolā Parīzē iegūtās papildu teorētiskās zināšanas un pieredze, kā arī četru nedēļu ilgā prakse, kuras laikā iepazīts dažādu Francijas muitas struktūrvienību darbs, ir ļoti noderīga tieši šobrīd, kad Latvijas muitas dienests gatavojas darbam ES.

Francijas muita ieņem ievērojamu vietu valsts administratīvajā sistēmā. Salīdzinot ar citu valstu muitas dienestiem, Francijas muitai ir ļoti plašas pilnvaras un funkcijas — tās ietver gan nodokļu iekasēšanu, gan sabiedrības, ekonomikas un vides aizsardzību. Lai sagatavotu muitas darbiniekus, kas būtu spējīgi piemērot komplekso Eiropas Savienības un nacionālo likumdošanu, Francijā ir izveidotas trīs nacionālās muitas skolas. Visiem Francijas muitas darbiniekiem, lai iegūtu grādu (A, B vai C kategorijas), kas dod tiesības strādāt muitā, ir jāiziet apmācību kurss kādā no muitas skolām. Apmācību ilgums atkarīgs no kategorijas — A kategorijas (augstākās) iegūšanai ir jāmācās viens gads. A kategorijas muitas darbiniekus (inspektorus) apmāca muitas skolā Parīzē. Šī skola paralēli Francijas muitas darbinieku apmācībai piedāvā iespēju mācīties arī ārzemju studentiem, kuri apgūst identisku programmu un kārto tādus pašus pārbaudījumus un iegūst diplomu. Šīs apmācības dod iespēju iegūt zināšanas visās muitas jomās, ņemot par paraugu Francijas muitu, kurai ir daudzu gadu darba pieredze Eiropas Savienības (ES) vidē. Teorētiskās zināšanas tiek papildinātas ar praktiskām apmācībām dažādās muitas struktūrvienībās.

Francijas muitas skolas apmācības kursu 2000./2001. gadā beidza vēl viena Latvijas muitas darbiniece — Baiba Jurisone, kas sekmju ziņā arī bija starp trim labākajiem ārvalstu studentiem savā kursā. Abi Latvijas muitas darbinieki, kuri absolvējuši Francijas muitas skolu, ir vienīgie Baltijas valstu pārstāvji, kuri līdz šim ir ieguvuši tiesības studēt Francijas muitas skolās.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments VID Galvenā muitas pārvalde

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!