• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar kopīgu darbu veidojot valsts budžetu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.08.2003., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77943

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par noziedzības novēršanu

Vēl šajā numurā

08.08.2003., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar kopīgu darbu veidojot valsts budžetu

Lai pārrunātu 2004.gada valsts budžeta veidošanas aktualitātes, Ministru prezidents tikās ar valdību veidojošo partiju pārstāvjiem

REPSE2.JPG (31340 bytes)
REPSE1.JPG (31482 bytes)
REPSE3.JPG (32285 bytes)
Foto: A.F.I.
Tikšanās laikā 7.augustā: Ministru prezidents Einars Repše, Ministru prezidenta palīgs Dans Titavs, Zaļo un Zemnieku savienības pārstāvji — deputāti Augusts Brigmanis, Leopolds Ozoliņš un Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre
(augšējā attēlā); 6.augustā: “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK pārstāvji — deputāti Juris Dobelis, Māris Grīnblats un Saeimas priekšsēdētājas biedrs Jānis Straume, Ministru prezidents Einars Repše (vidējā attēlā); 5.augustā: Latvijas Pirmās partijas pārstāvji — deputāte Jevgēnija Stalidzāne, īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās parlamentārā sekretāre Ingrīda Labucka, Ministru prezidents Einars Repše un finanšu ministrs Valdis Dombrovskis (apakšējā atēlā)

Par nākamā gada budžeta projektu

Latvijas Lauksaimnieku organizācijas sadarbības padome neatbalsta valdības izstrādāto nākamā gada budžeta projektu un uzskata, ka Zemkopības ministrijai uzspiestais budžeta projekts ir vērsts pret Latvijas lauksaimnieku, lauku iedzīvotāju un lauksaimnieciskās izglītības interesēm.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) priekšsēdis Indulis Jansons, komentējot valdības izstrādāto nākamā gada budžeta projektu, ir pārliecināts: “Vērojot to, kas notiek valdības mājā, rodas iespaids, ka Repšes kungs operē ar skaitļiem uz papīra, pat neapzinoties, kas notiek tur, “lejā”. Gan Latvijas laukos, gan uzņēmumos, gan katrā konkrētā ģimenē. Uz papīra iespējams saīsināt pilnīgi visu, taču arī varas vīriem ir jāapzinās, ka visi “papīra saīsinājumi” pirmām kārtām skar konkrētus lauku cilvēkus.” Tādēļ LOSP pārstāvētās organizācijas izsaka visdziļākās bažas par nākamā gada budžeta tapšanas gaitu.

“Mēs uzskatām, ka līdz šim ir bijusi ļoti veiksmīga Zemkopības ministrijas un lauksaimnieku organizāciju sadarbība, mēģinot rast reizēm smagus, taču loģiskus un saprātīgus kompromisus,” saka Indulis Jansons, “tomēr šobrīd ir acīmredzams, ka valdības vadītāji nerēķinās ne ar saviem koalīcijas partneriem, ne ar ministriem, kas tomēr orientējas savā problemātikā un apzinās atbildību cilvēku priekšā.” LOSP vadītājs secina, ka principā valdības rīcība liecina par nespēju iedziļināties reālajā situācijā. “Vai tiešām ir tik nesaprotami, ka, atņemot subsīdijas konkrētai zemnieku saimniecībai, tā vienkārši nespēs izdzīvot, toties budžeta kopējie cipari būs ievēroti,” — tā LOSP priekšsēdis.

LOSP pārstāvētās lauksaimnieku organizācijas ir pārliecinātas, ka šoreiz nepietiks tikai ar gaušanos par dzīves netaisnību.

Indulis Jansons komentē: “Protams, mēs apzināmies, ka vienlīdz netaisnīga ir valdības attieksme arī pret citām nozarēm un jomām, tādēļ zemnieku streiki, ceļu bloķēšana vai tamlīdzīgas protesta formas nebūtu pareizākais risinājums. Ir jāsaprot, ka šī valdības necieņa pret nozari, lauksaimniekiem un vispār lauku iedzīvotājiem var novest pie situācijas, ka lauciniekiem vairs nekāda Eiropas Savienība nebūs vajadzīga, jo, iestājoties tajā, Latvijas lauksaimniecība būs iznīkusi.”

LOSP izsaka savu atbalstu Zemkopības ministrijas izstrādātajiem priekšlikumiem nozares attīstībai un vēlmei sakārtot nozari, kopīgās diskusijās izstrādājot visiem pieņemamus nosacījumus nozares attīstībai: “Mēs ceram, ka savu stingro pozīciju izrādīs arī Latvijas Zaļo un Zemnieku savienība, aizstāvot lauku iedzīvotāju un lauksaimnieku intereses, jo galu galā tieši lauku iedzīvotāji visvairāk atbalstīja ZZS pozīciju,” izsaka cerību Indulis Jansons, uzsverot, ka līdz šim ministrija un ministrs Mārtiņš Roze ir ieklausījies lauksaimnieku vēlmēs, “mēs, protams, saprotam, ka jācīnās ar nelietderīgiem tēriņiem un valsts naudas izsaimniekošanu, bet nav saprotams, kādēļ tas jādara uz iedzīvotāju, tostarp vienas no nenodrošinātākajām iedzīvotāju daļām – laucinieku – rēķina. Katrā ziņā valdības darbs kopumā vairāk liecina par vadītāju nespēju vai negribēšanu uzklausīt kolēģus.”

Ja valdība neuzklausīs lauksaimnieku vēlmes un neatbalstīs iecerētā finansējuma piešķiršanu Zemkopības ministrijai, tostarp subsīdijām, LOSP spriedīs par iespējamām protesta akcijām: “Tas var izrādīties ļoti būtiski referendumā par Eiropas Savienību,” uzskata LOSP priekšsēdis.

Lauksaimnieku organizācijas sadarbības padomes birojs

 

 

 

 

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!