• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2003. gada 22. jūlija noteikumi Nr. 414 "Noteikumi par depozīta sistēmas piemērošanu atkārtoti lietojamam iepakojumam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2003., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77734

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.471

Par koncepciju "Rīgas apgabaltiesas un administratīvās tiesas nodrošināšana ar darba telpām"

Vēl šajā numurā

01.08.2003., Nr. 110

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 414

Pieņemts: 22.07.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.414

Rīgā 2003.gada 22.jūlijā (prot. Nr.41, 14.§)

Noteikumi par depozīta sistēmas piemērošanu atkārtoti lietojamam iepakojumam

Izdoti saskaņā ar Iepakojuma likuma 18.panta pirmo un sesto daļu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. iepakojuma veidus, kuriem piemēro depozīta sistēmu;

1.2. depozīta sistēmas veidošanas un piemērošanas kritērijus;

1.3. depozīta sistēmas veidošanas un piemērošanas kārtību;

1.4. depozīta maksas apmēru;

1.5. depozīta maksas atmaksāšanas kārtību;

1.6. depozīta sistēmā iekļautā iepakojuma uzskaites kārtību;

1.7. depozīta sistēmā iekļautā iepakojuma pārskatu sistēmu;

1.8. depozīta sistēmā iekļautā iepakojuma aprites kontroles kārtību.

2. Depozīta sistēmu piemēro atkārtoti lietojamam primārajam un sekundārajam iepakojumam, kura veidi noteikti šo noteikumu 1.pielikumā.

3. Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts birojs reģistrē preču ražotājus un importētājus, kuri izmanto atkārtoti lietojamo primāro vai sekundāro iepakojumu, kas noteikts šo noteikumu 1.pielikumā.

4. Atkārtoti lietojamo primāro un sekundāro iepakojumu, kuram, pamatojoties uz preču ražotāja vai preču ražotāju apvienības (turpmāk — ražotājs) vai importētāja iesniegto tehnisko dokumentāciju (iepakojuma specifikāciju), piemēro depozīta sistēmu (turpmāk — depozīta iepakojums), izgatavo atbilstoši Latvijas standarta LVS EN 13429:2003 “Iepakojums. Atkārtota lietošana” prasībām.

5. Primārajam depozīta iepakojumam etiķetē ir speciāla norāde atbilstoši šo noteikumu 2.pielikumam. Šī norāde ir labi saredzama un saglabājama pēc depozīta iepakojuma atvēršanas līdz tā nonākšanai atpakaļ pie ražotāja vai importētāja. Par speciālās norādes izvietošanu uz etiķetes atbildīgs ir ražotājs vai importētājs.

6. Preces pavaddokumentos norāda attiecīgu informāciju par primāro un sekundāro depozīta iepakojumu.

7. Realizējot preci, depozīta maksu norāda atsevišķi:

7.1. primārajam un sekundārajam depozīta iepakojumam — pavadzīmē;

7.2. primārajam depozīta iepakojumam mazumtirdzniecībā — preces cenu zīmē.

8. Ražotājs vai importētājs, kurš izmanto atkārtoti lietojamo iepakojumu un vēlas tam piemērot depozīta sistēmu, iesniedz Vides ministrijā (turpmāk — ministrija) iesniegumu par depozīta sistēmas piemērošanu konkrētam atkārtoti lietojamam iepakojumam. Iesniegumā iekļauj informāciju par preču grupām un iepakojumu, kuram paredzēts piemērot depozīta sistēmu. Iesniegumam pievieno:

8.1. dokumentus, kas pierāda iepakojuma atbilstību Latvijas standarta LVS EN 13429:2003 “Iepakojums. Atkārtota lietošana” prasībām (tajā skaitā standarta B pielikumā noteiktā atbilstības deklarācija un tajā sniegtās informācijas pamatojums);

8.2. dokumentus, kuros norādīts depozīta maksas apmērs konkrētajam iepakojumam un tā noteikšanas pamatojums saskaņā ar uzņēmumā veiktajiem aprēķiniem;

8.3. dokumentus, kuros norādīts, cik daudz iepakojuma, kuram paredzēts piemērot depozīta sistēmu, ir ražotāja vai importētāja rīcībā.

9. Importētājs papildus šo noteikumu 8.punktā minētajiem dokumentiem iesniedz ministrijā līgumu (kopiju) ar preces vai produkta piegādātāju ārvalstīs par atkārtoti lietojamā iepakojuma pieņemšanu atpakaļ un visu Latvijā paredzamo izdevumu segšanu, kas saistīti ar depozīta sistēmas piemērošanu konkrētam atkārtoti lietojamam iepakojumam.

10. Pārdevējs var slēgt līgumu ar komersantu, kurš apņemas nodrošināt depozīta iepakojuma pieņemšanu atpakaļ no patērētāja. Šajā gadījumā pārdevējs informē patērētāju par depozīta iepakojuma pieņemšanas vietu un iespējām.

11. Ministrija mēneša laikā izvērtē ražotāja vai importētāja iesniegtos dokumentus un informē ražotāju vai importētāju par pieņemto lēmumu atbalstīt depozīta sistēmas piemērošanu konkrētajam iepakojumam vai noraidīt iesniegumu, norādot motivāciju.

12. Šo noteikumu 2.pielikumā paredzēto speciālo norādi, kas apliecina depozīta sistēmas piemērošanu primārajam iepakojumam, ir tiesīgi lietot ražotāji vai importētāji, kuri ir reģistrēti Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts birojā. Speciālo norādi drīkst lietot tikai šo noteikumu 1.pielikumā minētajam attiecīgo preču grupu iepakojumam.

13. Ražotājs vai importētājs, kurš vēlas izmantot šo noteikumu 1.pielikumā minēto preču grupu primāro vai sekundāro iepakojumu, bet nav reģistrēts atbilstoši šo noteikumu 3.punkta prasībām, reģistrējas Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts birojā un iesniedz šo noteikumu 8.1. un 8.3.apakšpunktā noteiktos dokumentus (importētājs — arī šo noteikumu 9.punktā noteiktos dokumentus).

14. Ražotājs vai importētājs, kurš izmanto depozīta iepakojumu, nodrošina pārdevējus un patērētājus ar informāciju par depozīta sistēmu gan ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību, gan izvietojot informāciju tirdzniecības vietās, kurās tiek realizētas preces depozīta iepakojumā.

15. Ražotājs vai importētājs un pārdevējs vai komersants preces piegādes līgumā vai citā atsevišķā līgumā iekļauj savstarpējo norēķinu un dokumentārā pamatojuma aprites kārtību attiecībā uz depozīta iepakojumu.

16. Primāro depozīta iepakojumu no patērētāja atpakaļ nepieņem, ja iepakojums ir bojāts vai neatbilst šo noteikumu 5.punkta nosacījumiem.

17. Sekundāro depozīta iepakojumu no pārdevēja atpakaļ nepieņem, ja iepakojums ir bojāts.

18. Ražotājs vai importētājs, kurš izmanto depozīta iepakojumu, var ierosināt pārskatīt depozīta maksas apmēru vai pārtraukt depozīta sistēmas piemērošanu konkrētam iepakojumam. Ražotājs vai importētājs iesniedz ministrijā iesniegumu par nepieciešamību pārskatīt depozīta maksas apmēru vai pārtraukt depozīta sistēmas piemērošanu konkrētajam iepakojumam un norāda iemeslus.

19. Ministrija mēneša laikā izvērtē ražotāja vai importētāja iesniegtos dokumentus un informē ražotāju vai importētāju par pieņemto lēmumu atbalstīt depozīta sistēmas piemērošanas pārtraukšanu konkrētajam iepakojumam vai depozīta maksas apmēra maiņu konkrētajam iepakojumam vai noraidīt iesniegumu, norādot motivāciju.

20. Par depozīta maksas apmēra maiņu vai depozīta sistēmas piemērošanas pārtraukšanu konkrētajam iepakojumam ražotājs vai importētājs brīdina tirdzniecības partnerus (pārdevējus, kuriem uzņēmums realizē produkciju) ne vēlāk kā divus mēnešus pirms depozīta sistēmas piemērošanas pārtraukšanas vai depozīta maksas apmēra maiņas.

21. Pēc depozīta sistēmas piemērošanas pārtraukšanas konkrētajam iepakojumam speciālo norādi (2.pielikums) neizmanto. Ražotājs vai importētājs nodrošina depozīta iepakojuma pieņemšanu no pārdevēja vai komersanta vēl 180 dienas, bet pārdevējs vai komersants nodrošina depozīta iepakojuma pieņemšanu no patērētāja vēl 170 dienas pēc depozīta sistēmas piemērošanas pārtraukšanas konkrētajam iepakojumam. Ražotājs vai importētājs samaksā pārdevējam vai komersantam par visu depozīta iepakojumu, kurš pieņemts no patērētāja līdz brīdim, kad pārtraukta depozīta iepakojuma pieņemšana.

22. Par depozīta maksas apmēra maiņu vai depozīta sistēmas piemērošanas pārtraukšanu konkrētajam iepakojumam ražotājs vai importētājs informē patērētājus gan ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību, gan izvietojot informāciju tirdzniecības vietās, kurās tiek realizētas preces attiecīgajā iepakojumā, un lietota iepakojuma pieņemšanas punktos, ar kuriem noslēgti līgumi par depozīta iepakojuma pieņemšanu no patērētāja.

23. Pārdevējam, kurš realizē preces mazumtirdzniecībā un kura tirdzniecības apgrozījums nepārsniedz 1000 latu mēnesī vai kura tirdzniecības vietas kopplatība nepārsniedz 100 m2, nav jāpieņem atpakaļ vairāk depozīta iepakojuma vienību, nekā viņš ir realizējis.

24. Depozīta maksas noteikšanas pamats ir atbilstošā iepakojuma iegādes vērtība. Depozīta maksa vienas preču grupas iepakojuma veidam ir viena un tā pati neatkarīgi no ražotāja vai importētāja. Depozīta maksas apmērs noteikts šo noteikumu 1.pielikumā.

25. Pārdevējs vai komersants, ar kuru noslēgts līgums par depozīta iepakojuma savākšanu, depozīta maksu par atpakaļ nodoto depozīta iepakojumu samaksā patērētājam pilnā apmērā atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumam.

26. Ražotājs vai importētājs depozīta maksu par atpakaļ nodoto depozīta iepakojumu samaksā pārdevējam vai komersantam pilnā apmērā atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumam.

27. Ražotājs vai importētājs par depozīta iepakojuma savākšanu no patērētāja (tajā skaitā pieņemšanu no patērētāja, uzskaiti, uzglabāšanu, iekraušanu) samaksā atlīdzību pārdevējam vai komersantam saskaņā ar savstarpējo vienošanos.

28. Pārdevējs nodrošina depozīta iepakojuma uzskaiti, norādot saņemto, realizēto, no patērētāja atpakaļ savākto un ražotājam vai importētājam nodoto depozīta iepakojuma daudzumu atsevišķi pa materiālu veidiem.

29. Ja par depozīta iepakojuma pieņemšanu noslēgta trīspusēja vienošanās starp ražotāju vai importētāju, pārdevēju un komersantu, komersants nodrošina atsevišķu depozīta iepakojuma uzskaiti, norādot no patērētāja atpakaļ savākto un ražotājam nodoto depozīta iepakojuma daudzumu.

30. Ražotājs vai importētājs, kurš izmanto depozīta iepakojumu, divas reizes kalendāra gadā sagatavo pārskatu par iepirkto, realizēto un atpakaļ savākto depozīta iepakojumu saskaņā ar šo noteikumu 3.pielikumu. Pārskatu sagatavo par kārtējā gada pirmo pusgadu un kārtējo gadu un iesniedz ministrijā līdz nākamā mēneša trīsdesmitajam datumam.

31. Vides valsts inspektori kontrolē šo noteikumu ievērošanu, tajā skaitā šo noteikumu 2.pielikumā noteiktās speciālās norādes lietošanu.

32. Ja pārdevējs nevar izpildīt pārtikas paškontroles, higiēnas un būvniecības prasības un nevar nodrošināt depozīta iepakojuma pieņemšanu no patērētāja, viņš var to nepieņemt divus gadus pēc šo noteikumu spēkā stāšanās, informējot patērētāju par konkrētā iepakojuma pieņemšanas vietām un iespējām.

33. Depozīta sistēmu sāk piemērot ar 2004.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents E.Repše

Vides ministra vietā — satiksmes ministrs R.Zīle

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 2.augustu.

 

1.pielikums

Ministru kabineta

2003.gada 22.jūlija noteikumiem Nr.414

Atkārtoti lietojamā iepakojuma veidi, kuriem piemēro depozīta sistēmu, depozīta maksas apmērs un preču grupas

Nr. p.k.

Iepakojuma veids

Preču grupa

Depozīta maksa (latos)

1.

Stikla pudeles ar tilpumu 0,33 litri, bezkrāsas

Minerālūdens

0,06

2.

Stikla pudeles ar tilpumu 0,33 litri, bezkrāsas

Alus

0,06

3.

Stikla pudeles ar tilpumu 0,33 litri, brūnas

Alus

0,05

4.

Stikla pudeles ar tilpumu 0,5 litri, brūnas

Alus

0,05

5.

Plastmasas pudeļu kastes, zaļas (ietilpība — 20 pudeles ar tilpumu 0,5 litri)

Alus

1,72

6.

Plastmasas pudeļu kastes, zilas (ietilpība — 24 pudeles ar tilpumu 0,33 litri)

Alus un minerālūdens

2,00

Vides ministra vietā — satiksmes ministrs R.Zīle

 

2-414 COPY.GIF (40314 bytes)

3-414 COPY.GIF (99131 bytes)

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!