• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2003. gada 8. jūlija noteikumi Nr. 374 "Kārtība, kādā nosaka jūrnieku veselības atbilstību darbam uz kuģa, un atbilstības noteikšanas kritēriji". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2003., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/77213

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.375

Grozījumi Ministru kabineta 2002.gada 22.oktobra noteikumos Nr.478 "Kārtība, kādā aizpildāmas, iesniedzamas, reģistrējamas un glabājamas valsts amatpersonu deklarācijas un iesniedzami valsts amatpersonu saraksti"

Vēl šajā numurā

16.07.2003., Nr. 105

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 374

Pieņemts: 08.07.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.374

Rīgā 2003.gada 8.jūlijā (prot. Nr.39, 25.§)

Kārtība, kādā nosaka jūrnieku veselības atbilstību darbam uz kuģa, un atbilstības noteikšanas kritēriji

Izdoti saskaņā ar Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likuma 29.panta otro un trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā veic jūrnieka veselības pārbaudi un izsniedz ārsta atzinumu par jūrnieka veselības stāvokļa atbilstību noteiktajiem kritērijiem, kā arī nosaka kritērijus, pēc kādiem veselības pārbaudē konstatē jūrnieka atbilstību darbam uz kuģa atbilstoši 1978.gada 7.jūlija Starptautiskajai konvencijai par jūrnieku sagatavošanu un diplomēšanu, kā arī sardzes pildīšanu un tās grozījumiem (turpmāk — STCW konvencija) un Starptautiskās darba organizācijas prasībām.

2. Personai, kura vēlas saņemt jūrnieka kvalifikācijas dokumentu vai sākt darbu uz kuģa, kā arī personai, kura jau ir nodarbināta uz kuģa (turpmāk — jūrnieks), veic veselības pārbaudi. Ja jūrnieka veselība atbilst šajos noteikumos noteiktajiem pārbaudes kritērijiem un jūrnieks saskaņā ar ārsta atzinumu ir atzīts par derīgu darbam uz kuģa, jūrniekam izsniedz jūrnieka veselības pārbaudes protokolu/sertifikātu (turpmāk — sertifikāts) (1.pielikums).

3. Atzinumu par jūrnieka veselības stāvokli un viņa atbilstību darbam uz kuģa, kā arī sertifikātu izsniedz internists, kas saskaņā ar Latvijas Jūrnieku reģistra novērtējumu un Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likuma 5.panta 12.punktu atbilst STCW konvencijā noteiktajām prasībām (turpmāk — jūrnieku ārsts).

4. Jūrnieku ārsts, kas sniedz atzinumu par jūrnieka veselības stāvokli un viņa atbilstību darbam uz kuģa, ir profesionāli un finansiāli neatkarīgs no jūrnieka darba devējiem, viņu pārstāvjiem, jūrnieka darba devēju iestāžu darbiniekiem, kuģu īpašniekiem vai ar jūrlietām saistītām organizācijām.

5. Kuģa īpašnieka un kapteiņa pienākums ir kontrolēt, lai jūrnieks tiktu norīkots un pieņemts darbā uz kuģa tikai pēc attiecīgā sertifikāta saņemšanas.

II. Jūrnieka veselības pārbaudes protokols/sertifikāts

6. Sertifikāta derīguma termiņš ir 24 mēneši, izņemot šādus gadījumus:

6.1. ja persona ir jaunāka par 18 gadiem vai vecāka par 50 gadiem, sertifikāta derīguma termiņš ir 12 mēneši;

6.2. ja persona uzsāk darbu uz kuģa pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas vai personai pēc pēdējās veselības pārbaudes veikšanas ir pagājuši vairāk nekā pieci gadi, sertifikāta derīguma termiņš ir 12 mēneši;

6.3. kuģa pavāru, stjuartu un pasažieru kuģu apkalpojošā personāla sertifikāta derīguma termiņš ir 12 mēneši.

7. Ja sertifikāta derīguma termiņš beidzas reisa laikā, sertifikāts ir derīgs līdz kuģa ieiešanai nākamajā ostā, kur veselības pārbaudi veic attiecīgās ostas valsts atzīts jūrnieku ārsts. Sertifikāta derīguma termiņu var pagarināt līdz darba līguma beigām, bet ne ilgāk kā uz diviem mēnešiem.

8. Jūrnieks veic pirmstermiņa veselības pārbaudi šādos gadījumos:

8.1. ja jūrnieks reisa laikā ir saslimis vai guvis traumu un tādēļ repatriēts no kuģa;

8.2. ja to motivēti pieprasa kuģa īpašnieks vai kapteinis.

III. Veselības pārbaudes kritēriji

9. Pārbaudot jūrnieka redzi un spēju atšķirt krāsas, nosaka šādu pārbaudes kārtību un kritērijus:

9.1. redzes asumu pārbauda 5–6 metru attālumā. Kuģu kapteiņiem un klāja komandas locekļiem papildus pārbauda redzes asumu, arī izmantojot lasīšanas testu (tuvumā);

9.2. redze atbilst šo noteikumu 2.pielikumā noteiktajām normām;

9.3. spēju atšķirt krāsas pārbauda, izmantojot Išihara krāsu atšķiršanas tabulas vai luksoforu, ja krāsu atšķiršanas spējas ir apšaubāmas vai traucētas;

9.4. ja nepieciešamo redzes asumu var sasniegt, tikai izmantojot brilles vai kontaktlēcas, jūrniekam izvirza obligātu nosacījumu izmantot minētos palīglīdzekļus darba laikā, kā arī nosaka, ka uz kuģa ir attiecīgo redzes palīglīdzekļu rezerves komplekts.

10. Pārbaudot jūrnieka dzirdi, nosaka šādu pārbaudes kārtību un kritērijus:

10.1. dzirdi pārbauda ar tīru toņu audiometru. Pārbaudes laikā ir aizliegts izmantot jebkādus palīglīdzekļus, lai uzlabotu dzirdi;

10.2. jūrniekam, kurš veic navigācijas sardzes funkcijas, dzirdei jābūt vismaz 30 dB (bez palīglīdzekļiem) vienā (labākajā) ausī un 40 dB (bez palīglīdzekļiem) otrā ausī, ja frekvence ir 250, 500, 1000, 2000, 3000, 4000 un 6000 Hz (atbilstoši jāspēj dzirdēt čukstus runu triju metru un divu metru attālumā);

10.3. jūrniekam, kurš veic ar kuģa drošību saistītas funkcijas, jāspēj dzirdēt vismaz 40 dB (bez palīglīdzekļiem) vienā (labākajā) ausī, ja frekvence ir 250, 500, 1000, 2000, 3000, 4000 un 6000 Hz (atbilstoši jāspēj dzirdēt čukstus runu divu metru attālumā);

10.4. jūrniekam, kurš neveic navigācijas sardzes funkcijas vai ar kuģa drošību saistītas funkcijas, jābūt apmierinošai dzirdei, lai varētu sarunāties.

11. Ja jūrniekam ir bijusi vai ir kāda šo noteikumu 3.pielikumā minētā slimība, jūrnieku ārsts izvērtē jūrnieka atbilstību darbam uz kuģa un nosaka, vai jūrnieks darbam uz kuģa ir atzīstams par derīgu ar ierobežojumiem vai nav atzīstams.

IV. Veselības pārbaude un sertifikāta izsniegšana

12. Pirms veselības pārbaudes jūrnieku ārsts pārliecinās par jūrnieka identitāti atbilstoši pasei vai citam personu apliecinošam dokumentam.

13. Jūrnieka pienākums ir sniegt jūrnieku ārstam patiesu un detalizētu informāciju par savu veselības stāvokli, aizpildot jūrnieka veselības pārbaudes veidlapas personisko deklarāciju (4.pielikuma A daļa). Jūrnieks ārsta klātbūtnē paraksta deklarāciju, un tā paliek ārsta glabāšanā.

14. Jūrniekam veic pirmreizējo un kārtējo veselības pārbaudi atbilstoši šo noteikumu III nodaļā noteiktajiem kritērijiem, kā arī papildus veic šādus izmeklējumus un analīzes: fizikālā izmeklēšana, elektrokardiogrāfija, pilna asins aina, urīna analīze, seroloģiskā reakcija sifilisa noteikšanai, seroloģiskie izmeklējumi B hepatīta un HIV noteikšanai, plaušu platformāta fluorogramma vai rentgenogramma, glikozes līmeņa noteikšana asinīs. Jūrnieka pienākums ir vakcinēties, ņemot vērā iespējamo kuģošanas rajonu un darba līguma termiņu. Jūrnieki, kuri strādā uz tankkuģiem, kas pārvadā bīstamas ķīmiskas vielas, papildus veic analīzes ALAT (alanīnaminotranferāze) un ASAT (aspartataminotranferāze) līmeņa noteikšanai asinīs. Kuģa pavāri, stjuarti un apkalpojošais personāls papildus veic analīzes salmonelozes noteikšanai.

15. Veicot pirmreizējo veselības pārbaudi, jūrnieks uzrāda:

15.1. izrakstu no personas ambulatorās kartes par pārciestām slimībām un traumām vai izziņu no slimības vēstures;

15.2. izziņu, kas apliecina, ka persona neatrodas uzskaitē valsts reģistrā, kurā reģistrēti pacienti ar psihiskajiem traucējumiem un psihiskajām slimībām;

15.3. izziņu, kas apliecina, ka persona neatrodas uzskaitē narkoloģisko slimnieku un atkarību izraisošo vielu lietotāju valsts reģistrā;

15.4. vakcināciju grāmatiņu.

16. Veselības pārbaudes rezultātus ārsts ieraksta jūrnieku veselības pārbaudes veidlapā (4.pielikuma B daļa) un ambulatorā slimnieka medicīniskajā kartē (medicīniskā veidlapa Nr.025/u).

17. Jūrniekam var izsniegt sertifikātu, kurā noteikti ar amatu, izpildāmajām funkcijām, kuģošanas rajonu saistīti ierobežojumi vai citi ierobežojumi, ņemot vērā šādus nosacījumus:

17.1. vai uz kuģa ir ārsts, vai kuģošanas rajonā ir pieejama ārsta palīdzība;

17.2. vai jūrnieka veselības stāvoklis var ietekmēt citu jūrnieku veselību;

17.3. vai jūrnieks ir spējīgs efektīvi rīkoties avārijas situācijās.

18. Sniedzot atzinumu par jūrnieka atbilstību darbam uz kuģa (4.pielikuma C daļa), ārsts izskata jūrnieka medicīnisko lietu, ņem vērā jūrnieka veselības stāvokļa atbilstību šo noteikumu III nodaļā noteiktajiem pārbaudes kritērijiem, jūrnieka darba stāžu uz kuģa un jūrnieka veselības pārbaudes veidlapā un sertifikātā precīzi norāda noteiktos ierobežojumus.

19. Ja jūrnieka veselības stāvoklis neatbilst šo noteikumu III nodaļā noteiktajiem pārbaudes kritērijiem, jūrnieku ārsts izsniedz jūrniekam deklarāciju par jūrnieka neatbilstību darbam uz kuģa veselības stāvokļa dēļ (5.pielikums). Deklarācijas kopiju nosūta Latvijas Jūrnieku reģistram, otra kopija paliek jūrnieku ārsta glabāšanā.

20. Ārsts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām nodrošina ar jūrnieku veselības pārbaudēm saistītās medicīniskās dokumentācijas, arī izsniegto sertifikātu kopiju, glabāšanu un uzskaiti.

21. Jūrniekam ir pieejami savas medicīniskās lietas dokumenti. Ārsta pienākums ir jūrnieku par to informēt.

22. Kuģu karoga valsts uzraudzības ietvaros ārsts nodrošina Latvijas Jūrnieku reģistra inspektoriem šādas informācijas pieejamību:

22.1. sertifikāta saņēmēja vārds, uzvārds un amats;

22.2. sertifikāta numurs;

22.3. sertifikāta izsniegšanas datums un derīguma termiņš.

V. Veselības pārbaudes atzinuma apstrīdēšana

23. Jūrniekam ir tiesības mēneša laikā pēc jūrnieku ārsta sniegtā veselības pārbaudes atzinuma saņemšanas apstrīdēt to, iesniedzot iesniegumu Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcijā.

24. Jūrnieks iesniegumā norāda, ka dod piekrišanu par nepieciešamās medicīniskās informācijas pieejamību ieinteresētajām pusēm.

25. Izskatot jūrnieka iesniegumu, Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija ņem vērā šo noteikumu 17.punktā minētos nosacījumus.

VI. Noslēguma jautājumi

26. Sertifikāti, kas izsniegti pirms šo noteikumu spēkā stāšanās, ir derīgi līdz to derīguma termiņa beigām.

27. Jūrnieki un zvejnieki, kuri nav iesaistīti starptautiskajā kuģošanā un uz kuriem nav attiecināmas STCW konvencijā noteiktās prasības, pirmreizējo un kārtējo veselības pārbaudi var veikt pie sertificēta arodslimību vai ģimenes ārsta. Šādā gadījumā jūrniekam tiek izsniegta veselības stāvokļa atbilstību noteiktajiem kritērijiem apliecinoša medicīniskā izziņa.

28. Noteikumi ir pilnībā attiecināmi uz zvejniekiem, kuri piedalās starptautiskajā kuģošanā ārpus Latvijas Republikas ūdeņiem.

29. Noteikumi neattiecas uz robežsargiem, kuri veic dienesta pienākumus uz kuģa.

Ministru prezidents E.Repše

Satiksmes ministra vietā — vides ministrs R.Vējonis

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 17.jūliju.

1-1-374 COPY.GIF (175526 bytes)

1-2-374 COPY.GIF (239384 bytes)

2-374 COPY.GIF (105694 bytes)

3.pielikums

Ministru kabineta

2003.gada 8.jūlija noteikumiem Nr.374

Slimības un citi iemesli, kuru dēļ jūrnieks nav atzīstams par derīgu darbam uz kuģa vai atzīstams par derīgu ar ierobežojumiem

 

Slimības un to kritēriji

Personas, kas jaunākas par 18 gadiem, vai personas, kuras jūrā iet pirmo reizi vai kurām darbā uz kuģa ir bijis pārtraukums, lielāks par pieciem gadiem

 

Profesionāli jūrnieki vai jūrnieki, kuriem darbā uz kuģa ir bijis pārtraukums, mazāks par pieciem gadiem

1

2

3

I. Infekcijas un parazitārās slimības infekciozā stadijā

1. Tuberkuloze aktīvā formā

Nav atzīstams

Nav atzīstams

2. Tuberkuloze, pilnīgi izārstēta vai neaktīvā formā

Var atzīt

Var atzīt

3. Jebkura cita infekcija vai parazitāra slimība akūtā vai paasinājuma stadijā

Nav atzīstams

Var atzīt ar ierobežojumiem, ņemot vērā iespējamo inficēšanas risku

4. Bezsimptomu HIV infekcija

Var atzīt ar ierobežojumiem, ņemot vērā kuģošanas rajonu

Var atzīt ar ierobežojumiem, ņemot vērā kuģošanas rajonu

II. Audzēji

Audzēji, labdabīgi un

ļaundabīgi

Nav atzīstams, ja ir tiešas briesmas veselībai vai ir apdraudēta spēja veikt darba pienākumus. Var atzīt pēc operācijas (ja ir bijis labs rezultāts) vai atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, kā arī ņemot vērā kuģošanas rajonu, ja nav tiešu briesmu veselībai vai nav apdraudēta spēja veikt darba pienākumus

Nav atzīstams, ja ir tiešas briesmas veselībai vai ir apdraudēta spēja veikt darba pienākumus. Var atzīt pēc operācijas (ja ir bijis labs rezultāts) vai atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, kā arī ņemot vērā kuģošanas rajonu, ja nav tiešu briesmu veselībai vai nav apdraudēta spēja veikt darba pienākumus

III. Endokrīnās sistēmas, vielmaiņas un imūnsistēmas traucējumi

1. Nekontrolēta virsnieru dziedzera nepietiekamība

Nav atzīstams

Nav atzīstams

2. Insulīnatkarīgs cukura diabēts — ārstējams ar insulīnu

Nav atzīstams

Nav atzīstams

3. Insulīnneatkarīgs cukura diabēts — ārstējams ar orāliem hipoglikēmiskiem medikamentiem

Var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā (nosakot derīguma termiņu līdz vienam gadam), kā arī ņemot vērā izpildāmās funkcijas, izņemot navigācijas sardzes, sardzes mašīntelpā un kuģa drošības nodrošināšanas funkcijas, ja pēdējo divu gadu laikā nav bijušas slimības hipoglikēmiskas epizodes, kā arī ja slimība ir kontrolējama un uz kuģa ir ārsts vai jūrnieks pats var kontrolēt situāciju

Var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā (nosakot derīguma termiņu līdz vienam gadam), ja pēdējo divu gadu laikā nav bijušas slimības hipoglikēmiskas epizodes, kā arī ja slimība ir kontrolējama un uz kuģa ir ārsts vai jūrnieks pats var kontrolēt situāciju

4. Insulīnneatkarīgs cukura diabēts — ārstējams ar diētu

Var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ja slimība norit bez būtiskiem simptomiem, ir kontrolējama un uz kuģa ir ārsts vai jūrnieks pats var kontrolēt situāciju

Var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ja slimība norit bez būtiskiem simptomiem, ir kontrolējama un uz kuģa ir ārsts vai jūrnieks pats var kontrolēt situāciju

5. Aptaukošanās, ja ķermeņa masas indekss (ĶMI) > 40 kg/m2

Nav atzīstams

Atzīstams ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā izpildāmās funkcijas un kuģošanas rajonu

6. Vairogdziedzera slimības

Nav atzīstams

Nav atzīstams

IV. Asinsrades sistēmas un asinsrites sistēmas traucējumi vai anomālijas

Asinsrades sistēmas un asinsrites sistēmas traucējumi vai anomālijas

Nav atzīstams

Nav atzīstams

V. Psihiskie traucējumi

1. Alkoholisms, ja pārtraukums ir vismaz divi gadi un tas ir medicīniski apstiprināts

Atzīstams ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā izpildāmās funkcijas un kuģošanas rajonu

Atzīstams ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā izpildāmās funkcijas un kuģošanas rajonu

2. Psihoze — esošā vai ar epizodi pēdējo četru gadu laikā

Nav atzīstams

Nav atzīstams

3. Psihoze ar pēdējo epizodi vismaz pirms četriem gadiem

Atzīstams ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā izpildāmās funkcijas

Atzīstams ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā izpildāmās funkcijas

4. Neirotisks stāvoklis

Nav atzīstams

Nav atzīstams

5. Neirotisks stāvoklis bez simptomiem vismaz četrus gadus

Atzīstams ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā izpildāmās funkcijas

Atzīstams ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā izpildāmās funkcijas

6. Citi psihiski traucējumi

Nav atzīstams

Nav atzīstams

7. Atkarība no narkotiskajām un psihotropajām vielām

Nav atzīstams

Nav atzīstams

8. Ir bijusi atkarība no narkotiskajām vai psihotropajām vielām, bet pārtraukums ir vismaz divi gadi, un tas ir medicīniski apstiprināts

Atzīstams ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā izpildāmās funkcijas un kuģošanas rajonu

Atzīstams ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā izpildāmās funkcijas un kuģošanas rajonu

9. Ir bijusi atkarība no kaņepju un hašiša smēķēšanas, bet pārtraukums ir vismaz gads, un tas ir medicīniski apstiprināts

Atzīstams ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā izpildāmās funkcijas un kuģošanas rajonu

Atzīstams ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā izpildāmās funkcijas un kuģošanas rajonu

VI. Nervu sistēmas saslimšanas

1. Epilepsija

Nav atzīstams

Nav atzīstams

2. Epilepsija bez lēkmēm vismaz pēdējo desmit gadu laikā, no kuriem vismaz pēdējo piecu gadu laikā nav bijusi nepieciešama medicīniska ārstēšana

Pēc neirologa novērtējuma atzīstams ar ierobežojumiem, kas attiecināmi uz sardzes un drošības funkciju pildīšanu

Pēc neirologa novērtējuma atzīstams ar ierobežojumiem, kas attiecināmi uz sardzes un drošības funkciju pildīšanu

3. Menjēra slimība

Nav atzīstams

Nav atzīstams

4. Apziņas traucējumi

Nav atzīstams

Nav atzīstams

5. Nervu sistēmas organiskas slimības vai traucējumi vielmaiņas slimības dēļ, kas izraisa muskuļu disfunkciju, līdzsvara, koordinācijas vai modrības traucējumus

Nav atzīstams

Nav atzīstams

VII. Sirds un asinsvadu sistēmas traucējumi, kas izraisa darbnespēju

1. Sirds išēmiskā slimība, iedzimtas un iegūtas sirds kaites

Nav atzīstams, ja ārstēšana nevar normalizēt situāciju. Ja ārstēšana normalizē situāciju, var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu

Nav atzīstams, ja ārstēšana nevar normalizēt situāciju. Ja ārstēšana normalizē situāciju, var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu

2. Sirds operācijas

Nav atzīstams pirmos divus mēnešus. Ja ārstēšana normalizē situāciju, var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu

Nav atzīstams pirmos divus mēnešus. Ja ārstēšana normalizē situāciju, var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu

3. Ritma traucējumi (ātruma simptomātiska anomālija)

Nav atzīstams, ja ārstēšana nevar normalizēt situāciju. Ja ārstēšana normalizē situāciju, var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu

Nav atzīstams, ja ārstēšana nevar normalizēt situāciju. Ja ārstēšana normalizē situāciju, var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu

4. Hipertonija (asinsspiediens virs 180/100 mm/Hg)

Nav atzīstams, ja nav iespējams kontrolēt un stabilizēt situāciju. Ja tas iespējams, var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā

Nav atzīstams, ja nav iespējams kontrolēt un stabilizēt situāciju. Ja tas iespējams, var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā

5. Aortas aneirisma

Nav atzīstams

Var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu

6. Galvas smadzeņu asinsvadu slimības

Nav atzīstams, ja ārstēšana nevar normalizēt situāciju. Ja ārstēšana normalizē situāciju, var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu

Nav atzīstams, ja ārstēšana nevar normalizēt situāciju. Ja ārstēšana normalizē situāciju, var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu

7. Vēnu slimības

Var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu

Var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu

VIII. Elpošanas orgānu saslimšanas, kas izraisa darbnespēju

Bronhiālā astma

Nav atzīstams

Nav atzīstams

IX. Gremošanas sistēmas traucējumi

1. Peptiska čūla

Nav atzīstams

Var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu

2. Kuņģa, zarnu asiņošana

Nav atzīstams

Nav atzīstams

3. Aknu ciroze

Nav atzīstams

Nav atzīstams

4. Pankreatīts, atkārtots

Nav atzīstams

Nav atzīstams

5. Zarnu stoma

Nav atzīstams

Nav atzīstams

6. A hepatīts

Nav atzīstams

Var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu

X. Grūtniecība

Grūtniecība

Nav atzīstama

Līdz sestajam grūtniecības mēnesim var atzīt ar ierobežojumiem, ņemot vērā kuģošanas rajonu un izpildāmās funkcijas. Pēc sestā grūtniecības mēneša nav atzīstama

XI. Ādas saslimšanas

Ādas infekcijas, dermatozes

Var atzīt ar ierobežojumiem, ņemot vērā kuģošanas rajonu un izpildāmās funkcijas

Var atzīt ar ierobežojumiem, ņemot vērā kuģošanas rajonu un izpildāmās funkcijas

XII. Saistaudu slimības

Vilkēde, sklerodermija

Pēc jūrnieku ārsta izvērtējuma var atzīt ar ierobežojumiem, ņemot vērā kuģošanas rajonu un izpildāmās funkcijas

Pēc jūrnieku ārsta izvērtējuma var atzīt ar ierobežojumiem, ņemot vērā kuģošanas rajonu un izpildāmās funkcijas

XIII. Muskuļu un skeleta sistēmas defekti

1. Poliartrīts

Nav atzīstams

Var atzīt ar ierobežojumiem, ņemot vērā kuģošanas rajonu un izpildāmās funkcijas

2. Artrozes

Nav atzīstams

Var atzīt ar ierobežojumiem, ņemot vērā kuģošanas rajonu un izpildāmās funkcijas

3. Amputācijas, kas var traucēt jūrniekam veikt pienākumus

Nav atzīstams

Nav atzīstams

4. Svarīgas locītavas atkārtots mežģījums, kas var traucēt jūrniekam veikt pienākumus

Nav atzīstams

Nav atzīstams

XIV. Dzimumorgānu, urīnizvades sistēmas un žultspūšļa slimības

1. Žultsakmeņu slimība ar akūtiem simptomiem

Nav atzīstams

Nav atzīstams

2. Žultsakmeņu slimība bez akūtiem simptomiem pēdējo divu gadu laikā

Var atzīt ar ierobežojumiem, ņemot vērā kuģošanas rajonu un izpildāmās funkcijas

Var atzīt ar ierobežojumiem, ņemot vērā kuģošanas rajonu un izpildāmās funkcijas

3. Nieru transplantācija, vienas nieres izņemšana, liela simptomātiska hidrocēle

Nav atzīstams

Nav atzīstams

4. Ginekoloģiskās

saslimšanas

Var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu un izpildāmās funkcijas

Var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu un izpildāmās funkcijas

XV. Dzirdes orgānu saslimšanas

Ausu infekciozie iekaisumi

Var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu un izpildāmās funkcijas

Var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā kuģošanas rajonu un izpildāmās funkcijas

XVI. Redzes orgānu saslimšanas

Izteikti progresējoši patoloģiski stāvokļi abās acīs

Nav atzīstams

Nav atzīstams

XVII. Trūce

Trūce

Var atzīt pēc operācijas un izārstēšanas

Var atzīt pēc operācijas un izārstēšanas

XVIII. Valodas defekti

1. Smagi valodas defekti

Nav atzīstams

Nav atzīstams

2. Valodas defekti

Var atzīt ar ierobežojumiem, kas attiecināmi uz izpildāmajām funkcijām

Var atzīt ar ierobežojumiem, kas attiecināmi uz izpildāmajām funkcijām

XIX. Citas slimības

Citas slimības, kas var radīt draudus jūrnieka veselībai vai kuģa drošībai

Pēc jūrnieku ārsta izvērtējuma nav atzīstams vai var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā izpildāmās funkcijas un kuģošanas rajonu

Pēc jūrnieku ārsta izvērtējuma nav atzīstams vai var atzīt ar ierobežojumiem sertifikāta derīguma termiņa laikā, ņemot vērā izpildāmās funkcijas un kuģošanas rajonu

Satiksmes ministra vietā — vides ministrs R.Vējonis

 

4-1-374 COPY.GIF (182660 bytes)

4-2-374 COPY.GIF (149426 bytes)

4-3-374 COPY.GIF (37562 bytes)

5-374 COPY.GIF (95159 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!