• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nodokļu samazināšanu un budžeta deficītu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.2003., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/76516

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pilsonības jautājumiem reģionos

Vēl šajā numurā

20.06.2003., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nodokļu samazināšanu un budžeta deficītu

Vakar, 19. jūnijā, Starptautiskā valūtas fonda (SVF) misijas pārstāvji tikās ar Ministru prezidenta biedru Aināru Šleseru. Tikšanās laikā pārrunātas nākamā gada budžeta veidošanas prioritātes un valdības nostāja nodokļu samazināšanas jautājumā.

SVF pārstāvji izteica neapmierinātību ar šā gada budžeta augsto deficīta līmeni, taču uzslavēja valdības iniciatīvu samazināt nākamā gada budžeta deficīta līmeni līdz 2% no iekšzemes kopprodukta. Tomēr SVF pauda bažas, ka, nemainot budžeta veidošanas prioritātes, šo mērķi Latvijai neizdosies īstenot. Kā vienu no risinājumiem SVF ieteica ilgtermiņa ekonomisko plānošanu, sastādot budžeta prioritātes ilgākam laika periodam, kā arī atteikšanos no pārāk straujas uzņēmumu ienākuma nodokļa samazināšanas.

Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers nepiekrita SVF nostājai nodokļu jautājumā, uzsverot, ka valdība nevar mainīt nodokļu samazināšanas politiku, jo tas ir viens no galvenajiem valsts ekonomiskās izaugsmes stimuliem. Nodokļu samazināšana, pēc A.Šlesera domām, ir nepieciešama, gan lai konkurētu ar kaimiņvalstīm un tādā veidā piesaistītu lielākas ārvalstu investīcijas, gan lai stimulētu pašmāju uzņēmēju attīstību. Nodokļu samazināšana ir arī viens no veidiem, kā cīnīties pret ēnu ekonomiku un ilgtermiņā palielināt budžeta ieņēmumus.

“Pēc iestājas Eiropas Savienībā Latvijai būs visas iespējas kļūt par jaunās Eiropas biznesa un finanšu centru, taču, ja pie mums būs augstāki nodokļi nekā kaimiņvalstīs, investori izvēlēsies savus līdzekļus ieguldīt valstīs ar izdevīgāku nodokļu politiku. Tam var būt neatgriezeniskas sekas, un mēs to nedrīkstam pieļaut,” uzsvēra A.Šlesers.

SVF pārstāvji, uzklausot Ministru prezidenta biedra argumentāciju, piekāpās šai nostājai un paziņoja, ka neiebildīs pret valdības pozīciju nodokļu jautājumā. Tomēr SVF aicināja meklēt citus veidus, kā samazināt izdevumus, pretējā gadījumā valdība nespēšot nākamgad izpildīt savu apņemšanos nodrošināt budžeta deficīta līmeni ne augstāku kā 2% no iekšzemes kopprodukta.

Ministru prezidenta biedra birojs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!