• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunajiem laikiem Kandavas novadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2003., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75492

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mūsu puišu došanos uz Kurdistānu

Vēl šajā numurā

30.05.2003., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunajiem laikiem Kandavas novadā

Kandavas novads izveidots 1996. gadā, bet pēc gada tika paplašināts. Tagad tajā dzīvo 9000 cilvēku, un novads aizņem 384 kvadrātkilometrus.

Pirms aptuveni trim mēnešiem novads piedzīvoja vadības maiņu - no amata tika izbalsots Dainis Rozenfelds, ar kura autoritāro vadības stilu bija neapmierināta lielākā daļa domes deputātu. Nu novadu vada Alfrēds Ķieģelis, kuram novads bija jāpārņem ar visām lielajām kredītsaistībām.

“Tā bija kļūme, ka pievienotajos pagastos tika atstāts tikai viens cilvēks. Rezultātā jāatzīst, ka tās vietas, kas pagastos bija nomales, paliek vēl vairāk novārtā. Tur krasi samazinājusies iedzīvotāju aktivitāte. Piemēram, agrāk zemniekam bija kāda ideja un viņš tās īstenošanai saņēma pagasta atbalstu, bet tagad zemnieks nevis brauc uz centru, bet atmet tam ar roku. Tāpēc jau nākamgad palielināsim pagastu valžu štatus, maksāsim cilvēkiem algas un dosim lielākas pilnvaras, risinot vietējos jautājumus. Novads ir mūsu jaunās mājas, bet, ja pagastu cilvēkiem šajās mājās nav ērti, tad tādām mājām vispār nav jēgas,” saka Kandavas novada domes vadītājs, kurš neslēpj, ka vissarežģītākā situācija izveidojusies Grenčos, kur iedzīvotājiem, lai ierastos novada centrā, jābrauc ar pārsēšanos divos autobusos. Tālab Grenču ļaudis, atrodoties Kandavas novadā, visus savus jautājumus labprātāk kārto Tukumā, ar kuru satiksme ir daudz izdevīgāka. Tā nu jāsecina, ka Grenču pievienošana Kandavai bijusi neloģiska, tā sacīt, apvienošana apvienošanas pēc.

Alfrēds Ķieģelis teic, ka novadu veidošanas procesā nav jāmāna cilvēki un nav jāsola, ka pēkšņi uzlabosies vienkāršā cilvēka dzīve. Uzlabojums gaidāms vienīgi uzņēmējdarbības jomā. Piemēram, liela pašvaldība var piedāvāt uzņēmējiem nodokļu atlaides, taču mazs pagasts to nevar atļauties. Turklāt, jo lielāks ir pašvaldības budžets, jo lielākus projektus var īstenot. Kā novada guvumu priekšsēdētājs min arī to, ka izdevies saglabāt visas skolas, lai gan tīri finansiāli izdevīgāk būtu vest skolēnus uz centru ar autobusu. Tāpat par labu novadu veidošanai liecina arī tas, ka pašvaldības, kas deklarē, ka piesaistīt investīcijas var, arī neiekļaujoties novadā, bet sadarbojoties, patiesībā veiksmīgi sadarboties nespēj, jo katra segu velk uz savu pusi.

“Novadu plānojam paplašināt, sev pievienojot vēl četrus pagastus - Zantes, Vānes, Pūres un Jaunsātu pagastu. Ceru, ka liela novada ietvaros izdosies saglabāt saikni ar vēlētājiem,” - tā Alfrēds Ķieģelis.

“LAUKU AVĪZE”;  pēc L. Linužas raksta “Kandavas novadā labo kļūdas”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!