• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar augstākajām vērtībām: tēvzeme, likums un gods. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2003., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75248

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai būtu gandarījums par paveikto

Vēl šajā numurā

23.05.2003., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar augstākajām vērtībām: tēvzeme, likums un gods

Vakar Latvijas Policijas akadēmijā notika jaunā rektora inaugurācija un tika atzīmēta akadēmijas divpadsmitā dzimšanas diena

K07.JPG (14258 bytes)
Foto: Andris Kļaviņš
Latvijas Policijas akadēmijas dibinātājs, bij. rektors Dr. iur. Zenons Indrikovs

Svinīgajā parādē

Akadēmijā bija ieradies Latvijas iekšlietu ministrs Māris Gulbis. Ierindas laukumā, sveicot akadēmijas personālsastāvu, ministrs sacīja: “Reformas iekšlietu struktūrās noteikti skars arī Policijas akadēmiju. Algu reforma, kvalitāte – tie ir tie rādītāji, kas mums šobrīd nepieciešami. Uzskatu, ka juristu un ekonomistu mums ir pietiekami, mums ir vajadzīgi profesionāli izglītoti un godprātīgi policisti un iekšlietu struktūru darbinieki. “Qui now proficit, deficit” (kas netiek uz priekšu, tas atpaliek). Mans novēlējums jaunajai Policijas akadēmijas rektorei – lai jūs ar jaunu sparu tiktu uz priekšu un turētos izglītības iestāžu priekšgalā!”

Runāja Policijas akadēmijas rektore Ārija Meikališa: “Augsti godātais ministra kungs! Paldies par apsveikumu un laba vēlējumiem! Augsti godātā profesūra, studenti, darbinieki un visi klātesošie! Pirms divpadsmit gadiem 22. maijā tika dibināta Latvijas Policijas akadēmija, kas šajos divpadsmit gados ir kļuvusi par mūsu akadēmiju. Šodien ir jubileja akadēmijai, un reizē tie ir svētki mums visiem. Es jūs sirsnīgi sveicu akadēmijas jubilejā, bet man kopā ar apsveikumu ir arī vēlējums: turpmāk strādāsim, dzīvosim un mācīsimies tā, lai mēs darītu laimīgus tos, kas dzīvo mums apkārt, laimīgus tos, par kuriem esam atbildīgi, un darītu laimīgus tos, kuriem mēs esam pateicību parādā par šodienu.

Šodien, jūs uzrunājot pirmo reizi kā rektore, es apsolu strādāt un savu darbību virzīt visu jūsu interesēs, vienlaikus virzīt tā, lai akadēmija pilntiesīgi iekļautos Eiropas izglītības telpā, lai jūs, mūsu nākamie absolventi, būtu konkurētspējīgi nežēlīgajā darba tirgū, lai mēs spētu sagatavot tādus speciālistus, kas varētu godīgi un prasmīgi strādāt demokrātiskā un sociāli tiesiskā valstī. Bet tas ir iespējams tikai visiem kopā. Lai šodienas jubileja, skaistās domas, kas mums šodien rosinās galvā, nes mūs pretī sasniegumiem un tiem uzdevumiem, kurus mums uzticējusi valsts! Es apsolos vienmēr un visur augstu turēt godā vārdus, kas ierakstīti akadēmijas devīzē – “Tēvzeme, likums un gods”!

Akadēmijas vadībā — policijas pulkvede

Latvijas Policijas akadēmiju kopš tās dibināšanas 1991. gada 22. maijā vadīja Dr. iur. Zenons Indrikovs. Tagad akadēmijai jauna rektore – profesore, Dr. iur. Ārija Meikališa.

MEIKALISA.JPG (19108 bytes)
Foto: A.F.I.
Jaunā Latvijas Policijas akadēmijas rektore profesore Dr. iur. Ārija Meikališa

K06.JPG (19588 bytes)Ārijas Meikališas dzīves un darba gājums saistīts ar tiesību zinātnēm, tiesību aizsardzību un jauno krimināltiesību speciālistu audzināšanu. Pēc Latvijas Valsts universitātes Juridiskās fakultātes absolvēšanas 1975. gadā Ārija Meikališa atgriezās savā dzimtajā pilsētā, kur strādāja par Saldus izmeklēšanas nodaļas izmeklētāju. No 1983. līdz 1988. gadam – Talsu izmeklēšanas nodaļas priekšniece, neklātienē mācoties Maskavas Likumības un tiesiskās kārtības nostiprināšanas problēmu zinātniskās pētniecības institūtā. Kopš 1988. gada Ā.Meikališa bija Rīgas pilsētas izmeklēšanas pārvaldes izmeklēšanas nodaļas priekšniece, bet 1991. gadā sāka darbu Latvijas Policijas akadēmijā, kur no lektores amata Krimināltiesisko zinātņu katedrā sasniedza arvien atbildīgākus amatus līdz pat akadēmijas akadēmiskās prorektores (kopš 1997. gada) krēslam. Paralēli tiešajiem darba pienākumiem profesore, juridisko zinātņu doktore veic lielu zinātnisko pētniecību ekonomisko noziegumu izmeklēšanas un atklāšanas efektivitātes nodrošinājumā, kā arī teorētiskā koncepta izstrādāšanā Latvijas likumu piemērošanas procesuālo noteikumu saskaņošanai ar Eiropas prasībām. Laistas klajā trīs monogrāfijas, deviņpadsmit mācību grāmatas un daudz citu publikāciju. Viens no Ā.Meikališas jaunākajiem pētījumiem ir “Sievietes vieta un loma policijas uzdevumu izpildē”. Ā.Meikališa ļoti aktīvi papildinājusi savu profesionālo kvalifikāciju Vācijā, Ungārijā, Somijā, Čehijā, Norvēģijā u.c.

K03.JPG (24567 bytes)
K04.JPG (24770 bytes)
Foto: Andris Kļaviņš
Vakar Latvijas Policijas akadēmijā: iekšlietu ministrs Māris Gulbis, Latvijas Policijas akadēmijas rektore pulkvede Ārija Meikališa, prorektors pulkvedis Pāvels Kundziņš
(augšējā attēlā); prorektore Solveiga Žvirble, robežsardzes priekšnieks ģenerālis Gunārs Dāboliņš, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks ģenerālis Aivars Straume

Savā rektora amata kandidāta darbības programmā Ārija Meikališa atzīmē akadēmijas līdzšinējos sasniegumus: absolventiem nav problēmu darba tirgū, akadēmija savas pastāvēšanas īsajā biogrāfijā kļuvusi par vienu no lielākajām Latvijas augstskolām. Tomēr Ā.Meikališa saskata attīstības iespējas, ievērojot tādus principus kā augsta profesionalitāte, rezultativitāte, demokrātiskums, stabilitāte u.c. LPA vispārīgajā attīstībā jāpanāk tāda izglītības kvalitāte, kas ļautu tās ieguvējiem izturēt konkurenci starptautiskā mērogā. Arī nostiprināt akadēmijas kā vadošās profesionālās izglītības iestādes pozīcijas Iekšlietu ministrijai nepieciešamo kadru sagatavošanai. Akadēmijā iecerēts izveidot kvalifikācijas celšanas institūtu, kā arī izdevniecības nodaļu ar plašu darbības diapazonu, ietverot monogrāfiju, mācību līdzekļu un grāmatu izdošanu. Plaša ir programma zinātniskās darbības pilnveidei, veicinot jauno speciālistu iesaistīšanos zinātniskajā darbā. Turpināsies jau aizsāktā plašā starptautiskās sadarbības attīstība.

Sarunā ar Latvijas Policijas akadēmijas prorektoru, policijas pulkvedi Pāvelu Kundziņu tika skarts arī plašsaziņas līdzekļos izskanējušais iekšlietu ministra Māra Gulbja atzinums, ka pārāk maz LPA absolventu paliek strādāt Iekšlietu ministrijas sistēmā.

Iespējas un prasības

Pāvels Kundziņš “LV” pastāstīja, ka šīs problēmas risinājums tiks panākts, studentam līdz ar stāšanos akadēmijā noslēdzot līgumu ar policiju par darbu un arī par studijām. Beidzot akadēmiju, absolvents turpinās dienestu. Cik ilgu laiku – tas vēl jāprecizē. Pāvels Kundziņš, pats ilgus gadus būdams Filozofijas katedras pasniedzējs, kas lasījis lekcijas par policista profesionālo ētiku, atzīst, ka motivācijā nākt mācīties par policistu dominē patriotiskās un materiālās vērtības. Daudziem jauniešiem tomēr nav iespējams samaksāt samērā lielo mācību maksu citās augstskolās. Un Latvijas Policijas akadēmijā var izglītoties no kadeta līdz doktora studijām. LPA absolventus var sastapt prokuratūrā, Tieslietu ministrijā, tiesās un daudzās citās iestādēs. Pašlaik akadēmijā studē ap 3200 nākamo policijas speciālistu. P.Kundziņš uzskata, ka LPA absolventi augstu kotējas darba tirgū, un par vienu no iemesliem min viņu augsto disciplinētību, kas saistīta ar stingrajām prasībām, sevišķi pirmajos kursos, ar formas tērpa cienīšanu un patriotisma audzināšanu. Ministrs Māris Gulbis esot biežs viesis, un viņu ļoti interesējot mācību process jauno policistu “Alma mater”.

Atliek cerēt un ticēt, ka šo jauno, skaisto cilvēku ciešās rindas ar savu profesionālismu un augsto morāli pēc dažiem gadiem veicinās tās pārmaiņas tiesībsargājošajās iestādēs, kas nepieciešamas, lai katram no mums vārds “policists” asociētos ar vārdiem “uzticība”, “godaprāts” un “taisnīgums”.

Andris Kļaviņš — “Latvijas Vēstnesim”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!