• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Luksemburgas sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.2003., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75152

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Viļņas desmitnieka tikšanos Traķos

Vēl šajā numurā

22.05.2003., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Luksemburgas sadarbību

19. un 20.maijā Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Inese Vaidere uzturējās darba vizītē Luksemburgas Lielhercogistē.

Vizītes laikā I.Vaidere tikās ar Luksemburgas parlamenta viceprezidentu Niki Betndorfu, vicepremjerministri, ārlietu un ārējās tirdzniecības ministri Lidiju Polferi, kā arī ar parlamenta Ārlietu, Eiropas lietu un aizsardzības komisijas priekšsēdētāju Paulu Helmingeru. Sarunu laikā pārrunāti abas puses interesējoši jautājumi.

I.Vaideri interesēja Luksemburgas pieredze jautājumā par mazo valstu iespējām saglabāt savu kultūru, identitāti un valodu, iestājoties Eiropas Savienībā (ES). Tika uzsvērts, ka līdz ar iestāšanos ES Luksemburga guvusi iespēju attīstīt gan savu kultūru un valodu, gan arī identitāti, tādējādi stiprinot savu suverenitāti un drošību. Runājot par sabiedrības integrāciju, Luksemburgas puse atzīmēja, ka tieši valsts valodas zināšanas ir viens no svarīgākajiem sabiedrības integrācijas faktoriem. Luksemburgā valsts valodas zināšanām tiek piešķirta īpaša nozīme, par ko liecina fakts, ka iebraucēju apmācība tiek uzsākta jau no triju gadu vecuma un tie, kuri vēlas pilnvērtīgi integrēties, labprāt apgūst valsts valodu. Tāpat tiek plānots, ka iebraucējiem, kuri vēlas kļūt par pilsoņiem, drīzumā tiks ieviesta valsts valodas pārbaude.

Pārrunājot jautājumu par Eiropas Konventu, puses bija vienisprātis, ka valstis pēc ES paplašināšanās ir jāuztver kā līdzvērtīgas un ar vienādām tiesībām. Ideja par Eiropas prezidenta ievēlēšanu dod priekšrocību lielajām valstīm, līdz ar to ir jāatrod ceļš, kas vienlaikus ļautu sasniegt abus mērķus – valstu līdztiesību un ES stiprināšanu.

I.Vaideri jautājumā par Eiropas drošības un aizsardzības politiku interesēja arī Luksemburgas viedoklis par tā sauktā četrinieka (Beļģijas, Francijas, Vācijas un Luksemburgas) iniciatīvu. Luksemburgas ārlietu ministre L.Polfere uzsvēra, ka šīs politikas būtība izriet no ES līguma. Ņemot vērā, ka ES aizsardzības politika nav pietiekami efektīva, šo iniciatīvu varētu uzskatīt par jaunu ideju radīšanu ES kopējiem mērķiem Eiropas drošības un aizsardzības politikas attīstīšanā. Luksemburgas puse arī atzīmēja, ka tai transatlantiskā saite ir ļoti svarīga un iniciatīva nekādā gadījumā nav vērsta pret ASV.

Pārrunājot divpusējo sadarbību, puses atzina nepieciešamību veicināt divpusējos kontaktus. Viens no sadarbības veicināšanas aspektiem būtu Luksemburgas nerezidējošā vēstnieka Latvijā iecelšana. Luksemburgas ārlietu ministre L.Polfere uzsvēra, ka šis jautājums tuvākajā laikā tiks izskatīts. Tāpat puses bija vienisprātis, ka būtu svarīgi attīstīt savstarpējā tūrisma sakarus, kur savs ieguldījums labvēlīgu apstākļu radīšanā ir jādod arī valdībām.

Tiekoties ar Luksemburgas Ārlietu, Eiropas lietu un aizsardzības komisijas priekšsēdētāju P.Helmingeru, I.Vaidere uzaicināja Luksemburgas kolēģi apmeklēt Latviju, uzsverot, ka viņu pieredze būtu nozīmīga laikā, kad Latvija gatavojas iestāties ES.

Par patiesas cieņas apliecinājumu Latvijai liecināja pie Luksemburgas parlamenta ēkas izkārtais Latvijas karogs, kurš kopā ar Luksemburgas un Eiropas Savienības karogiem atradās mastā abas šīs vizītes dienas.

Saeimas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!