• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Spānijas tālāko sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2003., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74896

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

15.05.2003., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Spānijas tālāko sadarbību

Otrdien, 13.maijā, pie Saeimas priekšsēdētājas Ingrīdas Ūdres iepazīšanās vizītē bija ieradies Spānijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Havjers Garigess Floress

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas un Spānijas divpusējās attiecības, parlamentāros kontaktus, kā arī sadarbības iespējas, kādas abām valstīm pavērsies, Latvijai kļūstot par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti.

Spānijas vēstnieks informēja Saeimas priekšsēdētāju, ka pieņemts politisks lēmums par Spānijas vēstniecības atvēršanu Rīgā.

Pārrunājot ar Eiropas Savienību saistītus jautājumus, liela uzmanība tika veltīta gaidāmajam referendumam par dalību ES. Saeimas priekšsēdētāja pauda cerību, ka Latvijā šā gada 20.septembrī gaidāmā tautas nobalsošana būs tikpat sekmīga kā Lietuvā. Viņa uzsvēra, ka referenduma rezultāts Lietuvā apliecina sabiedrības interesi un atbalstu valsts politikai.

Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre un Spānijas vēstnieks H.G.Floress bija vienisprātis, ka liela vērība jāveltī sabiedrības informēšanai par Eiropas Savienību. Iedzīvotājus uztrauc bailes no nezināmā, nepietiekama izpratne par institūciju darbību Briselē, tāpēc nozīmīga ir vispusīgas informācijas saņemšana. I.Ūdre uzsvēra, ka Saeimas deputāti aktīvi iesaistās šajā procesā un tiekas ar iedzīvotājiem, lai skaidrotu ar ES saistītus jautājumus. Savukārt H.G.Floress atzīmēja, ka Spānijai ir laba pieredze ES fondu izmantošanā, kas devusi impulsu Spānijas tautsaimniecības attīstībai.

Sarunā skarti ar Eiropas Konventa darbu saistīti jautājumi un atzīts, ka jaunajām dalībvalstīm, lemjot par ES nākotni, būtu jābūt tādām pašām tiesībām kā pašreizējām dalībvalstīm. I.Ūdre uzsvēra, ka ES arī turpmāk jābūt stiprai nacionālo valstu savienībai, kurā valstis saglabā savu unikālo kultūras identitāti un kurā tiek respektēta katras dalībvalsts suverenitāte neatkarīgi no tās lieluma.

Spānijas vēstnieks akcentēja, ka mūsdienās daudzus jautājumus nevar atrisināt tikai ar kādas vienas valsts iespējām vien. Piemēram, terorisms ir starptautiska problēma, kas jārisina valstu kopējiem spēkiem. H.G.Floress atzinīgi novērtēja Latvijas pozīciju Irākas jautājumā, uzsverot, ka solidaritātei ir liela nozīme un tā ir gan ES, gan NATO pamatā.

Runājot par abu valstu parlamentu sadarbību, I.Ūdre pastāstīja, ka Saeimā darbojas arī Latvijas un Spānijas parlamentu sadarbības grupa, vizītē Latvijā tiek gaidīta Spānijas Deputātu kongresa priekšsēdētāja. Ģeogrāfiski valstis atrodas tālu, tomēr tās vieno kopējas intereses un politiskais dialogs. Savukārt labas politiskās attiecības rada pamatu ekonomisko saišu stiprināšanai nākotnē.

Spānijas vēstnieks pateicās Latvijai par atbalstu tankkuģa “Prestige” avārijas seku likvidēšanā un uzsvēra, ka mūs vieno viena pasaule, viena Eiropa un savstarpēja sadarbība.

 

Saeimas preses dienests

Lai pārrunātu Latvijas un Spānijas ekonomiskās sadarbības veicināšanas iespējas, Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers 13. maijā tikās ar Spānijas vēstnieku Latvijā Havjeru Garigesu Floresu, kas bija ieradies Rīgā akreditācijas vizītē

Vēstnieks atzinīgi novērtēja Latvijas sasniegumus ceļā uz Eiropas Savienību (ES) un uzsvēra, ka Spānijai ir liela interese par sadarbību ar Latviju ES ietvaros. Vēstnieks atzīmēja, ka pozitīvā Spānijas pieredze, kas gūta, iestājoties Eiropas Savienībā, varētu būt Latvijai noderīga, it īpaši sabiedriskās domas veidošanā. Iestāšanās Eiropas Savienībā devusi Spānijai iespēju no “saņēmējvalsts” kļūt par 6.—7. lielāko investoru pasaulē, īpaši finanšu sektorā. Latvijai interesanta varētu būt Spānijas pieredze ES līdzekļu piesaistīšanā un struktūrfondu apgūšanā.

Ministru prezidenta biedrs pauda gandarījumu par atzinīgo novērtējumu un informēja vēstnieku par Latvijas ekonomiskās attīstības prioritātēm, uzsverot Latvijas lomu un stratēģisko vietu jaunajā Eiropā.

Spānijas puse piekrita, ka Latvijas priekšrocības, ko rada izdevīgā ģeogrāfiskā situācija, iedzīvotāju valodu zināšanas, labvēlīgā nodokļu politika un samērā zemās darbaspēka izmaksas, ļauj tai būt par stratēģiski izdevīgu vietu gan Rietumu, gan Krievijas un NVS valstu kompānijām.

Abas puses bija vienisprātis, ka Eiropas Savienības paplašināšanās paver arī jaunas iespējas veicināt Latvijas un Spānijas ekonomisko sadarbību, kuras potenciāls vēl nav pilnībā izmantots (Spānija ir tikai 39. vietā lielāko investētājvalstu sarakstā). Kā nozares, kas varētu interesēt gan Spāniju, gan Latviju, minētas tūrisma un viesnīcu industrija, tranzīts, finanšu un banku sektors.

Pārrunāta nepieciešamība veicināt informētību Spānijā par Latviju un veicināt uzņēmēju savstarpējos kontaktus, rīkojot dažādas iepazīšanās vizītes, kam savukārt nepieciešams atbalsts augstākajā politiskajā līmenī. Ministru prezidenta biedrs pauda gatavību personiski uzrunāt Spānijas amatpersonas un kompāniju vadītājus, savukārt Spānijas vēstniecība apņēmās sadarbībā ar Latvijas Attīstības aģentūru sagatavot priekšlikumus par Spānijas un Latvijas uzņēmēju interesēm un jomām potenciāliem investīciju un sadarbības projektiem.

Abas puses vienojās uzturēt ciešus savstarpējos kontaktus turpmākai sadarbībai.

Ministru prezidenta biedra birojs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!