• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas drošība ir nesaraujami saistīta ar ASV drošību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2003., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74784

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lietuvas tauta, atbildīgi izsakot savu atbalstu iestājai Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

13.05.2003., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas drošība ir nesaraujami saistīta ar ASV drošību

8.maijā ASV Senāts vienbalsīgi (96-0) apstiprināja Vašingtonas līguma papildu protokolu par septiņu NATO uzaicināto valstu, tajā skaitā arī Latvijas, pievienošanos NATO aliansei

ASV.JPG (24004 bytes)
Foto: A.F.I./epa
8.maijā Vašingtonā, Baltajā namā: Amerikas Savienoto Valstu prezidents Džordžs Bušs
(tribīnē) un ASV valsts sekretārs Kolins Pauels (ceturtais no kreisās) kopā ar Igaunijas ārlietu ministri Kristīnu Ojulandu, Rumānijas ārlietu ministru Mirču Geoanu, Lietuvas ārlietu ministru Antanu Vaļoni, Slovākijas ārlietu ministru Eduardu Kukanu, Slovēnijas ārlietu ministru Dimitriju Rupelu, Bulgārijas ārlietu ministru Solomonu Pasiju un Latvijas ārlietu ministri Sandru Kalnieti

Par Latviju un Irākas atjaunošanu

Latvijas pieredze demokrātijas un pārejas perioda jautājumos lieti varētu noderēt arī jaunās Irākas veidotājiem. Par to 9. maijā Vašingtonā vienojās ārlietu ministre Sandra Kalniete, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Inese Vaidere un ASV nevalstiskās organizācijas “Irākas fonds” (Iraq Foundation) vadība.

Latvijas amatpersonas savas vizītes ASV laikā piektdien, 9. maijā, tikās ar Irākas fonda izpilddirektori Rendu Rahimu Franki. Sarunā ārlietu ministre informēja par Latvijas apņemšanos sniegt palīdzību Irākas atjaunošanā gan ar padomiem pārejas perioda jautājumos, gan, iespēju robežās, arī finansiāli. Ministre aicināja fonda pārstāvjus apmeklēt Latviju, lai labāk iepazītos ar Latvijas veikumu un pieredzi demokrātiskas valsts izveidē kopš neatkarības atgūšanas.

Irākas fonds, kas līdz šim galvenokārt nodarbojies ar cilvēktiesību pārkāpumu izpēti Sadama Huseina Irākā, pēc R. Frankes teiktā, ir īpaši ieinteresēts Latvijas pieredzē totalitāro režīmu noziegumu izmeklēšanas jautājumos. Fondu interesē arī stabilas politiskās sistēmas izveides, banku sistēmas izveides, privatizācijas īstenošanas un citi jautājumi. Sarunu partneri vienojās, ka drīzumā Latvijā varētu ierasties Irākas fonda delegācija, lai uzsāktu sadarbību minētajās jomās.

Renda Rahima Franke ir viena no vadošajām ASV dzīvojošajām irākietēm, kuras ģimene bija spiesta pamest Irāku, kad pie varas nāca Sadama Huseina režīms. R. Franke ir starptautiski atzīta eksperte Irākas jautājumos un piedalās jaunās Irākas valsts un valdības veidošanas procesos. Viņa bija viena no retajām irākiešu sievietēm, kas pēc S. Huseina režīma krišanas aprīlī piedalījās dažādo Irākas etnisko un reliģisko grupu sanāksmēs, spriežot par vēlamo valsts attīstības modeli.

R. Franke, kas bija spiesta ilgu laiku dzīvot emigrācijā, izteica pateicību Latvijas tautai par tās atbalstu Sadama Huseina totalitārā režīma pārtraukšanā. Viņa atzīmēja, ka Irākas tauta un nākamie politiķi atcerēsies, kuras valstis palīdzējušas īstenot irākiešu brīvības mērķus.

 

Latvijas vēstniecība ASV

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!