• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Domājot un diskutējot par to, kāda būs Latvijas nākotne rītdienas Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2003., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74768

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas drošība ir nesaraujami saistīta ar ASV drošību

Vēl šajā numurā

13.05.2003., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Domājot un diskutējot par to, kāda būs Latvijas nākotne rītdienas Eiropā

VIKE1.JPG (33696 bytes)
Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu sagaida Ventspils Augstskolas rektors Jānis Ucāns un prorektore Māra Leitāne
Foto: Juris Krūmiņš

Valsts prezidente, turpinot Eiropas diskusiju ciklu, 9. maijā piedalījās sarunā ar Ventspils Augstskolas studentiem, mācībspēkiem un tautu

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, turpinot Eiropas diskusiju ciklu par Latvijas reģionu, 9. maijā piedalījās sarunā ar Ventspils Augstskolas studentiem, mācībspēkiem un pašvaldības pārstāvjiem. Uzrunājot studentus un mācībspēkus, prezidente akcentēja politiskās, ekonomiskās un kultūras aktualitātes, kas šobrīd cilvēku prātos saistās ar Latvijas nākotni un iespējām piedalīties jaunās, demokrātiskās Eiropas nākotnē. V.Vīķe-Freiberga uzsvēra Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās simbolisko nozīmi demokrātijas attīstībā. Prezidente sacīja, ka Atēnās, parakstot ES pievienošanās līgumu, varēja izjust vēstures elpu un domāt par to, kā filozofiski ikdienas un nākotnes jautājumus tur, Atēnās, pārsprieduši Aristotelis, Sokrats un Platons.

Ventspilī

Vaira Vīķe-Freiberga uzsvēra, ka demokrātija ir vērtība, kas cauri laikmetiem arvien attīstās, un izpratne par šīs vērtības pilnību arvien tiek paplašināta. Prezidente aicināja ikvienu savā dzīvē realizēt šo demokrātijas būtību un domāt par to, ka nākotnē, iespējams, izpratne par demokrātiju būs vēl augstākā līmenī: “Demokrātija kā valsts iekārta nav akmenī iekalta kā Mozus baušļi uz bauslības galda, demokrātijas izpratne nemitīgi mainās un pilnveidojas cauri laiku laikiem.”

V. Vīķe–Freiberga uzsvēra, ka pēc Latvijas ES pievienošanās līguma parakstīšanas ir iestājies Latvijas sabiedrības atbildības laiks. Prezidente uzsvēra dalību Eiropā kā reģionālās attīstības priekšnoteikumu, tādējādi iegūstot pieeju daudziem praktiskiem un nepieciešamiem Latvijas pilsētu un lauku attīstības projektiem. Ārpus ES Latvijai šādi attīstības līdzekļi ietu secen.

VIK12.JPG (34005 bytes) VIKE11.JPG (33609 bytes)

Ventspilī: Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs; Latvijas jaunatnes olimpiādes laikā

VIKE8.JPG (44139 bytes) VIKE7.JPG (38763 bytes)

Tērvetē: Vaira Vīķe–Freiberga un Imants Freibergs Annas Brigaderes pasaku lugas “Sprīdītis” simtās dzimšanas dienas svinībās

VIKE4.JPG (34566 bytes) VIKE5.JPG (32235 bytes)

Agrofirmā “Tērvete”: Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Imants Freibergs sarunā ar agrofirmas “Tērvete” direktoru Modri Gobu

Prezidente runāja par to, ka mūsdienu Eiropa savās savstarpējās sarunās balstās uz pilnīgi citu izpratni, ne vairs tikai un vienīgi uz spēka pozīcijām, kurās uzvarētājs ir viens. V. Vīķe Freiberga sacīja: “Savstarpējās sarunās kompromiss ienāk kā uzvara. Par valdošo kļūst izpratne, ka sarunās iesaistītās puses šajā procesā ir uzvarētājas, katram ir savs ieguvums, pieceļoties no sarunu galda.” Viņa uzsvēra, ka arī Ventspilij Latvijas dalība Eiropas Savienībā nestu jaunas iespējas Eiropas un pasaules konkurētspējas projektos.

Runājot par augstāko izglītību un atbildot uz jautājumu, vai pēc dalības ES intelektuālais potenciāls neaizplūdīs no Latvijas labāk apmaksāta darba meklējumos, prezidente pauda pārliecību, ka kopumā šī tendence nebūs noteicoša, jo daudzi, kas vēlējušies, to jau ir izdarījuši.

Noslēgumā Ventspils mērs Aivars Lembergs sacīja, ka Vaira Vīķe -Freiberga ir lieliski pildījusi savus četru gadu Valsts prezidenta amata pienākumus, iegūstot spēcīgu starptautisko autoritāti, pierādot savu neatkarīgo un profesionālo nostāju iekšpolitikā un likumdošanas procesā. Kopumā visai atzinīgi vērtējot prezidentes veikumu, Ventspils mērs pauda cerību un vēlējumu, ka V. Vīķe-Freiberga tiks ievēlēta Valsts prezidenta amatā vēl uz četriem gadiem.

Valsts prezidente Ventspilī apmeklēja Latvijas jaunatnes olimpiādi. Sacensību norises vietā prezidente tikās ar jaunajiem sportistiem un uzsvēra, ka priecājas par to, ka Latvijā aug jauna sportistu paaudze, kurai ir labas brīvā laika pavadīšanas iespējas un liels potenciāls sporta karjerā. Viņa pauda gandarījumu par to, ka olimpiādē piedalās ļoti daudz jauniešu no visas Latvijas, apliecinot arvien pieaugošo sporta nozīmi jauniešu brīvā laika pavadīšanai. Valsts prezidente aicināja katru jaunieti izmantot visas iespējas, ko šodien piedāvā dažādas sporta aktivitātes, garantējot veselīgu dzīvesveidu.

Tērvetē

Mājupceļā, 10.maijā, Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Tērvetē kopā ar rajona skolu skolēniem svinēja simto dzimšanas dienu Annas Brigaderes radītajai pasaku lugai “Sprīdītis”. Valsts prezidente, simboliski dodot ceļamaizi šā gada “Sprīdīšiem”, skolu beidzējiem, vēlēja katram atrast dzīvē savu laimi un apzināties, ka laime nenāk viegli, ka ir jāiziet cauri daudziem dzīves pārbaudījumiem un grūtībām, līdz katrs atrod savu vietu dzīvē. Viņa aicināja ticēt, ka katram ir iespējams atrast savu laimi, ja vien ir pietiekami stiprs gribasspēks un vēlme to panākt. Kopā ar skolēniem prezidente izstaigāja Sprīdīša taku Tērvetē, tādējādi aizsākot tūrisma sezonu Annas Brigaderes muzejā.

Par godu Sprīdīša simtgadei Annas Brigaderes muzejs “Sprīdīši” sadarbībā ar Annas Brigaderes fondu, Tērvetes attīstības fondu un izdevniecību “Valters un Rapa” ir iecerējis šo jubileju atzīmēt ar vairākiem pasākumiem. Par projekta patronesi piekritusi būt Valsts prezidente.

Notikumam par godu vasaras laikā Tērvetē tiks rīkoti dažādi pasākumi, un 10. maija pasākums bija viena no pirmajām aktivitātēm. Projekta noslēgumā 6. septembrī Rīgā notiks starptautiska zinātniskā konference “Pasakas nozīme maza un liela cilvēka dzīvē”. 7. septembrī jubilejas pasākumā Tērvetē būs plaša programma bērniem visas dienas garumā.

Valsts prezidenta preses dienests

Foto: Juris Krūmiņš — “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!