• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par referendumu Latvijas dalībai ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2003., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74772

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jāpanāk loģiski, saprātīgi risinājumi

Vēl šajā numurā

13.05.2003., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par referendumu Latvijas dalībai ES

Tautas nobalsošana par Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES) būs notikusi, ja tajā piedalīsies vismaz 497 543 vēlētāji, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pēc Saeimas pieņemtajiem grozījumiem Latvijas Republikas Satversmē veiktie aprēķini.

Parlamenta 8. maija galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi paredz, ka tautas nobalsošanai nodotais lēmums par Latvijas dalību ES ir pieņemts, ja balsotāju skaits ir vismaz puse no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita un ja vairākums ir balsojis par Latvijas dalību ES.

Saskaņā ar Saeimas vēlēšanu likuma 38. pantu par vēlēšanās piedalījušos vēlētāju kopskaitu uzskatāms derīgo vēlēšanu aplokšņu kopskaits. Tā kā pēdējās – 8. Saeimas vēlēšanās — tika saņemtas 995 085 derīgas vēlēšanu aploksnes, tad tautas nobalsošana par Latvijas dalību ES būs notikusi, ja tajā piedalīsies vismaz 407 543 vēlētāji.

Kā pastāstīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, ja tautas nobalsošana būs notikusi, tad rezultātu “par” vai “pret” noteiks vairākuma balsojums. Proti, dalība ES būs atbalstīta, ja “par” balsos vismaz puse un viens no visiem vēlētājiem, kuri piedalīsies tautas nobalsošanā. Savukārt valsts dalība ES nebūs atbalstīta, ja “par” balsos tieši puse vai mazāk nekā puse visu tautas nobalsošanā piedalījušos vēlētāju.

Iepriekš pateikt to, cik balsu nepieciešams, lai Latvijas dalība ES būtu atbalstīta, nav iespējams, jo tas, cik daudz “par” balsu nepieciešams, ir tieši atkarīgs no vēlētāju līdzdalības tautas nobalsošanā. Piemēram, ja pieņem, ka tautas nobalsošanā rudenī piedalīsies minimālais vēlētāju skaits jeb 497 543 vēlētāji, tad Latvijas dalība ES būs atbalstīta gadījumā, ja vismaz 248 772 no šiem vēlētājiem balsos “par”. Ja tautas nobalsošanā gadījumā piedalīsies 1 000 000 vēlētāju, tad “par” jānobalso vismaz 500 001 vēlētājam. Savukārt, ja tautas nobalsošanā piedalīsies 1 300 000 vēlētāju, tad, lai Latvija iestātos ES, “par” jābalso vismaz 650 001 vēlētājam.

Kristīne Bērziņa, CVK priekšsēdētāja palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!