• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par bērnu veselību Latvijā un pasaulē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2003., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74576

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par darba ņēmēju tiesībām un to aizsardzību

Vēl šajā numurā

07.05.2003., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par bērnu veselību Latvijā un pasaulē

Pirmdien, 5. maijā, ar konferenci “Bērnu veselība Latvijā” iesākās veselības nedēļa. Tā tiek atzīmēta jau desmito gadu, un tās aizsākumi meklējami 1926. gadā. Šogad veselības nedēļas devīze ir “Bērniem drošu pasauli”. Veselības nedēļu Latvijā rīko Labklājības ministrijas Veselības veicināšanas centrs, sadarbojoties ar veselības speciālistiem, medicīnas studentiem, skolotājiem un pašvaldībām.

Kā preses konferencē pastāstīja Veselības veicināšanas centra direktore Ineta Pirktiņa, veselības nedēļas mērķis ir ar diskusijām un semināriem pievērst sabiedrības uzmanību tam, cik draudzīga un droša ir vide, kurā aug mūs bērni, kā viņi jūtas ģimenē, skolā, sabiedrībā. Ļoti būtiski ir tas, ka pirmo gadu veselības nedēļas pasākumi notiks visā Latvijā, neaizmirstot lauku bērnu rūpes un viņu veselību. I. Pirktiņa ar lepnumu atzina, ka veselības nedēļu atbalsta gan Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, gan Ministru prezidents Einars Repše.

Veselības ministre Ingrīda Circene uzsvēra, ka, vēl strādājot Aizputē, viņa pēdējos piecus gadus aktīvi ir piedalījusies veselības nedēļas pasākumu rīkošanā un zina, cik nozīmīgi ir tas, lai veselības nedēļu izjustu arī mazpilsētās un lauku ciematos. Tādēļ ministre pateicās visiem reģionālajiem koordinatoriem un pašvaldību darbiniekiem. I. Circene uzsvēra, ka šogad, runājot par bērniem draudzīgu vidi, tiek domāts pirmām kārtām par ģimeni kā vērtību. Kā vienu no lielākajām problēmām ministre minēja kaitīgo ieradumu plašo izplatību sabiedrībā, kurus pārņem arī bērni, jo viņi mācās no tā, ko redz sev apkārt. Par bērniem labvēlīgu vidi ir atbildīga gan ģimene, gan valsts, tādēļ I. Circene solīja vislielāko ministrijas atbalstu veselības nedēļas tradīciju uzturēšanā un, protams, vides veidošanā.

Pasaules veselības organizācijas (PVO) pārstāve Latvijā Aiga Rūrāne atzina, ka ir ļoti būtiski runāt par bērnu fizisko un garīgo veselību, jo tā diemžēl nav laba ne Latvijā, ne pasaulē. PVO uztrauc infekcijas slimību straujā izplatība pasaulē, bērnu atkarība no dažādām kaitīgām vielām. Tādēļ īpaša uzmanība šogad tiek pievērsta ārējās vides ietekmei uz bērna veselību. Piemēram, bērnu biežā saslimstība ar astmu un dažādām alerģijām ir raksturīgas kā Eiropai, tā Latvijai. Tādēļ ir jārunā par gandrīz nekontrolējamo ķīmijas lietošanu sadzīvē, kā arī par ļoti izplatīto smēķēšanu.

Vakar, 6. maijā, Starptautiskajā vecmāšu dienā Rīgas Dzemdību namā notika seminārs par vecmāšu darbu, par likumdošanu bērnu un ģimenes lietās, kā arī par bērnam draudzīgu slimnīcas vidi.

Šodien, 7. maijs, būs mutes veselības veicināšanas diena, kad Stradiņa Rīgas universitātes Stomatoloģijas fakultātes studenti apmeklēs bērnudārzus, lai pastāstītu bērniem, kā rūpēties par saviem zobiem, lai zobārsta apmeklējums nebūtu jāgaida ar trīcošu sirdi. Studenti bērniem rādīs, kā pareizi jātīra zobi, stāstīs, kāpēc pēc ēšanas jālieto košļājamā gumija. Katrs mazais interesents kā dāvanu saņems krāsainu grāmatiņu ar vērtīgiem padomiem “Zobiņš un viņa draugi”.

Ceturtdiena, 8. maijs, būs veltīta atkarības problēmām. Visi skolotāji, psihologi un sociālie darbinieki tiks gaidīti Rīgas Kongresu namā uz konferenci par 21. gadsimta atkarībām no datoriem un azartspēlēm. Tiks demonstrēta videofilma par šīm atkarībām, filmu skolas saņems bez maksas.

Piektdien, 9. maijā, notiks seminārs par veselīgu, no dopinga brīvu sportu. Bet veselības nedēļas noslēgumā 10. maijā notiks liels pasākums visai ģimenei Zooloģiskajā dārzā, kur varēs ne tikai aplūkot zoodārza iemītniekus, bet arī saņemt speciālistu konsultācijas par mājdzīvnieku iegādi un to kopšanu.

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!