• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vienas Zemgales upes, vienas elpas plūdumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.05.2003., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74569

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par bērnu veselību Latvijā un pasaulē

Vēl šajā numurā

07.05.2003., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vienas Zemgales upes, vienas elpas plūdumā

Lietuviešu un latviešu dzejas dienā Jelgavā

IVANAUSKAS.JPG (27528 bytes)Aizvadītajā sestdienā Jelgavā interesentus pulcēja otrā Lietuviešu un latviešu dzejas diena. To ievadīja svētā mise Jelgavas Romas katoļu Bezvainīgās Jaunavas Marijas katedrālē, misi vadīja bīskaps Antons Justs.

Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja zālē mājiniekus un viesus no Lietuvas uzrunāja Lietuvas vēstnieks Latvijā Petrs Vaitiekūns un bīskaps Antons Justs. Pamīšus skanēja dzeja latviešu un lietuviešu valodā. Savus dzejoļus un atdzejojumus lasīja Eduards Aivars, Jānis Rokpelnis, Knuts Skujenieks un Marīte Kontrimaite, Alma Karosaite, Vlads Brazjūns, Jons Ivanausks, ar saviem dzejas tulkojumiem iepazīstināja jonišķiete Dzintra Irbīte. Dzejas stundu muzejā vadīja Latvijas Universitātes profesore Dace Markus. Dziedāja Jelgavas jauniešu kluba “Junda” bērnu populārās mūzikas grupa.

Muzeja apmeklētājiem bija iespēja aplūkot Šauļu universitātes profesora Vītoļa Truša pasteļu izstādi. Katru savu darbu autors papildinājis ar paša sacerētām dzejas rindām, kuras latviskojusi Dzintra Irbīte. Sarunā profesors atzinās, ka ar tēlotāju mākslu aizrāvies jau sen, bet pantos rakstītus komentārus saviem darbiem sācis pievienot tikai pēdējā laikā. Pašlaik jelgavniekiem ir iespēja iepazīt astoņus Vītoļa Truša darbus, ja tie radīs interesi, autors solīja turpmāk parādīt arī savas izstādes pilno variantu – ap pussimt darbu.

Jonišķietis Jons Ivanausks ciemkukulim uz Jelgavu līdzi bija paņēmis pirms dažām dienām iznākušo dzejoļu grāmatu “No Platones krasta”, krājuma vāku rotā Ģederta Eliasa gleznas “Veļas mazgāšanas vieta Platonē” reprodukcija. Dzejnieks ir piedzimis un uzaudzis Platones augštecē, kā zināms, upes izteka ir Lietuvā, bet ieteka – Lielupē pie Jelgavas. Jona Ivanauska jaunā dzejoļu krājuma septiņās nodaļās ir arī vairāki akrostihi, kas veltīti Latvijas kultūras cilvēkiem – dzejniekam Aleksandram Čakam, rakstniecei Laimai Muktupāvelai, literatūrzinātniecei Andrai Konstei un citiem.

 

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!