• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbību ar Franciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2003., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74498

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

06.05.2003., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbību ar Franciju

Ministru prezidenta biedrs Ainārs Šlesers no 28. aprīļa līdz 1. maijam uzturējās darba vizītē Francijā, lai, tiekoties ar Francijas valdības pārstāvjiem un uzņēmējiem, vienotos par Latvijas un Francijas ekonomiskās sadarbības sekmēšanas iespējām.

Vizītes pirmajā dienā Ministru prezidenta biedrs apmeklēja Francijas ziemeļu reģionu, lai iepazītos ar Francijas pieredzi Eiropas Savienības (ES) līdzekļu apgūšanā. Ainārs Šlesers iepazinās ar Dū īstenoto ES atbalstīto pilotprojektu mazo un vidējo uzņēmumu attīstībai, kā arī ar Valensjēnas tehnoloģisko centru, kas ir sekmīgs piemērs, kā, izmantojot ES līdzekļus, veicināt informācijas tehnoloģiju uzņēmumu attīstību.

29. aprīlī Ministru prezidenta biedrs atklāja Baltijas valstīm veltīto ekonomikas semināru Parīzē, kuru rīkoja Francijas ārējās tirdzniecības centrs sadarbībā ar Francijas vēstniecību ekonomiskajām pārstāvniecībām Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Prezentācijā A. Šlesers iepazīstināja ar Latvijas ekonomiskās attīstības prioritātēm un valdības politiku, kā arī ar savu redzējumu par Latvijas lomu jaunajā Eiropā pēc ES paplašināšanās. Seminārā piedalījās un uzrunas teica arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ārlietu ministri.

Pēc Francijas uzņēmēju apvienības MEDEF ierosinājuma Ainārs Šlesers tikās ar potenciālajiem investoriem, ap 30 dažādu uzņēmumu pārstāvjiem. Tikšanās laikā uzsvērta nepieciešamība uzlabot Latvijas un Francijas ekonomisko sadarbību (šobrīd Francija ir 12. lielākais Latvijas tirdzniecības partneris, bet investīciju ziņā Francija ieņem tikai 43. vietu). Izrādot lielu interesi par sadarbības iespēju attīstīšanu, investori kā perspektīvākās sadarbības jomas nosauca tūrismu, transportu, informācijas tehnoloģijas un loģistiku.

30. aprīlī Ministru prezidenta biedrs tikās ar Francijas ekonomikas, finanšu un rūpniecības ministru Fransu Mēru. Kopš Latvijas neatkarības atgūšanas šī bija pirmā tik augsta līmeņa Latvijas un Francijas ekonomikas nozares amatpersonu tikšanās.

Pārrunājot Latvijas un Francijas ekonomisko sadarbību ES paplašināšanās kontekstā, F. Mērs uzsvēra, ka Latvijas lielākās priekšrocības ir tās ģeogrāfiskā situācija, potenciālā robeža starp Eiropas Savienību un Krieviju, kā arī izglītotais darbaspēks. Viņaprāt, Latvija var būt vieta tiem, kas vēlas strādāt ar Krieviju un NVS valstīm, kā platforma starp Rietumiem un Austrumiem. Sarunas gaitā ministrs optimistiski atzīmēja, ka Francijas 43. pozīcija Latvijas investoru sarakstā neesot slikta no tā viedokļa, ka to iespējams tikai uzlabot. Kā perspektīvākās sadarbības jomas tika minētas tūrisms, loģistika un tranzīts.

Sarunā akcentēts arī konkrēts projekts “Rail Baltic”, kas paredz ar ES atbalstu attīstīt mūsdienu prasībām atbilstošu dzelzceļa satiksmi maršrutā Tallina–Rīga–Kauņa–Varšava–Berlīne. Atzīmēts, ka projekts iegūtu lielāku starptautisko atbalstu, ja tiktu paplašināts Francijas virzienā. Tas arī veicinātu tūrisma attīstību. Francijas puse izteica gatavību izvērtēt, kādā veidā varētu iesaistīties un atbalstīt šo projektu.

Latvijas un Francijas divpusējās sadarbības veicināšanas iespējas pārrunātas arī Ministru prezidenta biedra sarunā ar Francijas ārējās tirdzniecības ministru Fransuā Luu. Tikšanās laikā pārrunāta arī nepieciešamība nodrošināt tiešo avioreisu starp Rīgu un Parīzi.

A. Šlesers uzaicināja ārējās tirdzniecības ministru kopā ar uzņēmēju delegāciju apmeklēt Latviju un piedalīties Baltijas Attīstības forumā šā gada oktobrī.

Vizītes laikā Ministru prezidenta biedrs arī apmeklēja Francijas Starptautisko investīciju aģentūru un iepazinās ar dažādu uzņēmumu darbību.

Ministru prezidenta biedra birojs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!