• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nekustamā īpašuma nodokli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.04.2003., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73708

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Arī mūsu lauksaimnieki šodien vairs nevar ar spīļarklu

Vēl šajā numurā

10.04.2003., Nr. 56

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nekustamā īpašuma nodokli

Lai 2004.gadā novērstu krasu nekustamā īpašuma nodokļa sloga pieaugumu iedzīvotājiem, kurš neatbildīs to lielākās daļas maksātspējai, Finanšu ministrija ir paredzējusi sagatavot grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli, kas paredzētu neaplikt ar šo nodokli dzīvojamās ēkas – privātmājas un dzīvokļus.

Pašlaik likumā par nekustamā īpašuma nodokli paredzēts, ka līdz 2004.gada 1.janvārim nodokļa likme ir 1,5% un dzīvojamās ēkas ar to netiek apliktas. Savukārt no 2004.gada sākuma ir paredzēts nodokļa likmes samazinājums uz 1% no kadastrālās vērtības un dzīvojamo ēku aplikšana ar šo nodokli.

Pēc Finanšu ministrijas aprēķiniem, gadījumā, ja ar nekustamā īpašuma nodokli tiktu apliktas dzīvojamās ēkas, procentuāli vislielākais nodokļa pieaugums būtu pagastos, savukārt latos vislielākais nodokļa pieaugums būtu Rīgā un Jūrmalā. Piemēram, Rīgā individuālo dzīvojamo māju īpašniekiem 2004.gadā nodoklis par dzīvojamo ēku, tās palīgēkām un zemi vidēji būtu 177 lati gadā (pašreiz par zemi vidēji maksājamais nodoklis ir 60 lati).

Ievērojams nodokļa pieaugums, ieviešot nekustamā īpašuma nodokli dzīvojamām mājām, būtu sagaidāms arī dzīvokļu īpašniekiem un īrniekiem. Tāpat kā par individuālajām dzīvojamām mājām, procentuāli vislielākais nodokļa sloga pieaugums būtu pagastos, bet latos lielākais pieaugums būtu Rīgā (no 12 latiem pašreiz līdz 97 latiem 2004.gadā) un Jūrmalā (no 16 latiem pašreiz līdz 55 latiem).

Tādēļ Finanšu ministrija iesniegs Ministru kabinetā grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli, paredzot dzīvojamās ēkas ar šo nodokli neaplikt. Vienlaikus tiks ieteikts nekustamā īpašuma nodokļa likmi nepazemināt no 1,5% uz 1%, jo nekustamā īpašuma nodoklis tiek pilnībā ieskaitīts pašvaldību budžetos, un tādējādi likumam ir jānodrošina arī stabili un prognozējami pašvaldību budžetu ieņēmumi no šī nodokļa.

Finanšu ministrijas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!