• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atlantisms bez Centrāleiropas kompleksiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.2003., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71991

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropai vajadzīgs spēcīgs prezidents

Vēl šajā numurā

04.03.2003., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atlantisms bez Centrāleiropas kompleksiem

Jau vairākus gadus eksperti ir izteikuši minējumus par Centrāleiropas proamerikānisko lomu ES nākotnē. Diskusijas par karu Irākā šo jautājumu ir saasinājušas. Pievienojot savu parakstu kopīgajai 8 NATO Eiropas dalībvalstu vēstulei, kurā tika pausts atbalsts amerikāņu politikai Irākā, Polija, Ungārija un Čehijas Republika skaidri apliecināja savu amerikānisko prioritāti. Daži to ir interpretējuši kā Amerikas jauno “Trojas zirgu.”

Austrumeiropas valstīs, kas pusgadsimtu piedzīvoja padomju virskundzību, nepieciešamība pēc drošības vēl arvien ir noteicošā. Kāds poļu diplomāts ir izteicies: “Vēsture mums ir parādījusi, ka vienīgi Savienotās Valstis spēj garantēt mūsu drošību.” Viņš atgādina arī Polijas īpašās attiecības ar Vašingtonu laikā, kad kustība “Solidaritāte” astoņdesmitajos gados cīnījās par komunisma gāšanu. Šajā laikā izveidojās cieša draudzība, ko vēl vairāk stiprināja poļu diaspora, kā arī aktīvas Savienoto Valstu ekonomiskās un politiskās investīcijas deviņdesmito gadu mijā. Tā rezultātā Polija pamazām kļuva par visaktīvāko Savienoto Valstu partneri Centrāleiropā.

Polijas provašingtoniskajai pozīcijai lielā mērā pievienojas arī Ungārija un Čehijas Republika. Līdzīgu nostāju ir paudušas visas Austrumeiropas NATO un ES kandidātvalstis. Arī lietuvieši pārliecinoši pauž savu atbalstu Amerikai, kamēr igauņi un latvieši ir nedaudz atturīgāki, rēķinoties ar sabiedrisko domu. Vienīgi Slovēnija vairāk tiecas uz neitralitāti, balstoties uz austriešu paraugu.

Pēc “Le Figaro”

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas apkopotā

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti.

Pārpublikācijas šeit, “Latvijas Vēstnesī”, – saīsinājumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!