• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Latvijas un Indijas roku siltumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.2003., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70682

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas diplomāti turpina 1921.gadā aizsākto

Vēl šajā numurā

28.01.2003., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Latvijas un Indijas roku siltumu

26. janvārī Indijā valsts svētki — Republikas diena

Čitra Narajana, Indijas Republikas vēstniece, — “Latvijas Vēstnesim”

VEST4.JPG (16734 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

— Vēstnieces kundze, pasaules plašsaziņas līdzekļi visai plaši informēja par jūsu valsts svētkiem. Kādi faktori, jūsuprāt, nosaka Indijas Republikas dienas nozīmīgumu?

— 26. janvāris ir īpašs datums Indijas vēsturē. Tā ir diena, kad Indija kļuva par republiku un tika pieņemta Indijas Republikas konstitūcija. Indijas konstitūcija ir tiešām unikāls dokuments, ko izveidoja Indijas Satversmes sapulce un kas ietver visus galvenos Indijas demokrātiskos principus. Šajā īpašajā dienā indieši izvērtē savu pieredzi, dzīvojot pasaules lielākajā demokrātiskajā valstī. Kā ik gadu, galvaspilsētā Ņūdeli šī diena sākās ar iespaidīgu bruņoto spēku parādi, kas sveica Indijas prezidentu, jo viņš ir arī armijas virspavēlnieks. Parāde ir lieliska iespēja sevi parādīt ikvienam Indijas štatam. Īpaši krāšņas ir skolēnu kolonnas krāsainos formas tērpos. Gājiena iespaidīgumu pastiprināja tautas dejas, ko izpildīja mākslinieki tradicionālajos indiešu tautastērpos. Parādi, kā ik gadu, noslēdza gaisa spēku lidmašīnas un helikopteri, kas pār skatītāju galvām izkaisīja rožu ziedlapiņas. Bet pašās beigās gaisā tika palaisti miljoniem balonu Indijas nacionālajās krāsās — oranžā, baltā un zaļā.

Kā jūs raksturotu Indijas un Latvijas divpusējās attiecības?

— Latvijai indiešu sirdīs un Indijas politikā ir īpaša vieta, ko jūs esat ieguvuši ar savu drosmīgo brīvības cīņu. Tagad Indija ar prieku vēro Latvijas drošo virzību uz Eiropas Savienību (ES). ES ir Indijas lielākā ārējās tirdzniecības partnere, jo 23,37 procenti no Indijas eksporta un 20,75 procenti no mūsu importa 2000. un 2001. gadā bija tirdzniecībā ar ES valstīm. Indija ES galveno tirdzniecības partneru sarakstā ir deviņpadsmitajā vietā. Kopējais ES un Indijas tirdzniecības apjoms pēdējos desmit gados ir būtiski pieaudzis, 2001. gadā sasniedzot 25 032 miljonus eiro. Tas nozīmē, ka kopš 1991. gada mūsu tirdzniecības kopapjoms ar ES pieaudzis par 150 procentiem. Latvijas iestāšanās ES Indijas uzņēmējiem varētu dot papildu iespējas sadarboties ar jūsu valsti ne vien Baltijas reģionā, bet arī daudz lielākajā ES tirgū.

Vēstnieces kundze, savu akreditācijas vēstuli Latvijas Valsts prezidentei jūs iesniedzāt 2001. gada septembrī. Tātad pagājis jau gandrīz pusotrs gads, kopš pārstāvat savu lielo valsti Latvijā. Kā jūs raksturotu šā laika pieredzi un izjūtas?

— Es esmu izjutusi pastāvīgu lepnumu, pārstāvot savu valsti Latvijā. 2002. gads jūsu valstij bija īpašs sakarā ar parlamenta vēlēšanām, kā arī ar uzaicinājumiem iestāties NATO un ES. Mēs esam dziļi pārliecināti, ka visai drīz Latvija ieņems savu likumīgo vietu ES, un tas dos latviešu tautai vēl straujāku uzplaukumu un progresu. Es arī ļoti ceru, ka Indijai būs iespēja palikt kopā ar Latviju šajā procesā un sadarboties šā progresa veicināšanā.

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!