• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts kasi: 10 gadi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.01.2003., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70061

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par akciju "Labā zvaigzne"

Vēl šajā numurā

09.01.2003., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts kasi: 10 gadi

Janvāra sākumā aprit desmit gadu, kopš Latvijā izveidota un veiksmīgi darbojas Valsts kase – Finanšu ministrijas pakļautībā esoša iestāde, kas no valsts budžeta ieņēmumiem asignē un veic maksājumus Valsts budžeta likumā noteiktiem mērķiem, veic valsts budžeta izpildes un uzskaites, kā arī valsts parāda vadības funkcijas.

Valsts kases departaments kā struktūrvienība ar juridiskas personas statusu tika izveidots 1993.gada 4.janvārī ar Finanšu ministrijas rīkojumu. Pašlaik Valsts kasei ir 27 reģionālie norēķinu centri, kas apkalpo klientus visos Latvijas rajonu centros.

Valsts kase veic maksājumus budžeta iestādēm no valsts budžeta līdzekļiem, emitē iekšējā aizņēmuma valsts parādzīmes un eiroobligācijas, nodrošina valsts budžeta likviditāti un spēju kārtot visas saistības. Tāpat Valsts kase gatavo visus budžeta izpildes pārskatus – par budžeta izpildi atsevišķos mēnešos, oficiālo valsts budžeta izpildes pārskatu par gadu, pārskatus par valsts parādu un valsts izsniegtajiem galvojumiem. Valsts kase veic arī fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanu.

Nozīmīga Valsts kases darbības prioritāte ir un joprojām būs Eiropas Savienības (ES) pirmsstrukturālo fondu līdzekļu (pēc Latvijas iestāšanās ES – struktūrfondu un kohēzijas fonda līdzekļu) apkalpošana. Valsts kase pēc iestājas ES pildīs maksājumu institūcijas funkcijas ES struktūrfondiem un kohēzijas fondam.

Valsts kases attīstību un darbību augstu vērtē gan Finanšu ministrijas vadība, gan ārvalstu eksperti. Tā Starptautiskā valūtas fonda 2000.gada pētījumā par bijušajās padomju republikās izveidoto valsts kases sistēmu izveidi un darbību Latvijas Valsts kase tika atzīta par visattīstītāko un vislabāk strādājošo sistēmu. Arī ASV Starptautiskās attīstības aģentūra atzinusi Latvijas Republikas Valsts kasi par vienu no pozitīvākajiem piemēriem pārejas ekonomikas valstīs.

Latvijas Valsts kases speciālisti ir gan piedalījušies dažādos semināros ārvalstīs, gan arī uzņēmuši Latvijā viesos Viduseiropas un Austrumeiropas valstu delegācijas, lai stāstītu par veiksmīgo Valsts kases izveidošanas un darbības pieredzi.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!