• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai mēs ēdam vislabāko ēdienu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.01.2003., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70059

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Nīderlandes atbalstu Latvijai

Vēl šajā numurā

09.01.2003., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai mēs ēdam vislabāko ēdienu

Vakar zemkopības ministrs tikās ar Latvijas Tirgotāju asociācijas pārstāvjiem

ZM2.JPG (21345 bytes)
Vakar, 8.janvārī, Latvijas Tirgotāju asociācijas un Zemkopības ministrijas pārstāvju tikšanās laikā: asociācijas priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs un zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (tuvplānā)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
ZM1.JPG (16447 bytes)
Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze

Lai pārrunātu Zemkopības ministrijas (ZM) un Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) turpmākās sadarbības virzienus un principus, kā arī vairākus uzņēmējiem būtiskus jautājumus, zemkopības ministrs Mārtiņš Roze vakar, 8.janvārī, tikās ar LTA pārstāvjiem – valdes priekšsēdētāju Henriku Danusēviču, SIA “VP Market” kvalitātes nodaļas vadītāju Baibu Aneraudi, Liepājas Tirgotāju asociācijas priekšsēdētāju Valdi Rašmani un SIA “ARN” prezidentu Arnoldu Taukuli.

Ministrs atzinīgi novērtēja Zemkopības ministrijas un Latvijas Tirgotāju asociācijas noslēgto vienošanās protokolu par sadarbību. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka līdzšinējā ministrijas un asociācijas sadarbība pārtikas apritē iesaistīto uzņēmēju izglītošanā un informēšanā bijusi visnotaļ veiksmīga un ka tā noteikti jāturpina. Ar Zemkopības ministrijas finansiālu atbalstu izdots normatīvo dokumentu krājums “Pārtika”, rīkoti informatīvi semināri tirgotājiem un ēdinātājiem par paškontroles organizēšanu un likumdošanas prasībām pārtikas aprites uzņēmumos.

“Pircējam ir svarīgi iegādāties drošu un kvalitatīvu pārtiku, tāpēc būtiska ir katra pārtikas uzņēmuma atbildība par to, kāda produkcija nonāk veikalos,” teica zemkopības ministrs. “Svarīgi, lai nenotiktu nekontrolēta tirdzniecība ar pārtikas precēm. Tā grauj normālas ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju attiecības.”

Tomēr, kā uzsvēra LTA priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs, būtu vēlama lielāka Zemkopības ministrijas palīdzība, lai mazinātu šķēršļus uzņēmējdarbībai. Piemēram, lai mazākas būtu kontrolējošo institūciju ierēdņu iespējas subjektīvi traktēt un skaidrot dažādas likumdošanas normas, lai netiktu pieņemti noteikumi, kuru galvenais mērķis ir iekasēt no uzņēmējiem kārtējo nodevu, lai normatīvo aktu izstrādes procesā plašāk tiktu iesaistīti arī tirgotāju pārstāvji, kas ļautu novērst neprecīzi formulētu lēmumu pieņemšanu.

Tā kā no asociācijas puses sarunā piedalījās gan lielveikalu, gan mazo uzņēmumu, gan reģionu pārstāvji, ministram tika sniegta vispusīga informācija par problēmām, kas ir aktuālas pārtikas apritē iesaistītajiem tirdzniecības uzņēmumiem. Tiklab ministrijai, kā LTA ir viena galvenā rūpe – lai līdz patērētājiem nonāk tikai drošas un kvalitatīvas pārtikas preces. Tāpat ir svarīgi izskaust nelegālo tirdzniecību, kas rada zaudējumus ne tikai valstij, bet arī apdraud iedzīvotāju veselību. Šajā sakarā panākta principiāla vienošanās par regulāru informācijas apmaiņu starp ministriju un Tirgotāju asociāciju par pārtikas produktu kvalitātes jautājumiem. Runājot par ZM kontrolējošo institūciju veikto pārbaužu rezultātu publiskošanu, ministrs atzina, ka nereti masu saziņas līdzekļi šo informāciju pasniedz fragmentāri un nepilnīgi, minot tikai populārākos tirdzniecības uzņēmumus, tādējādi iedzīvotājiem rodas nepareizs priekšstats par atklāto trūkumu apjomu un būtību. Tāpēc tuvākajā laikā LTA ministrijai iesniegs savus priekšlikumus par pārbaužu rezultātu publiskošanas principiem, lai uzņēmējus pasargātu no finansiāliem un morāliem kaitējumiem.

Sanāksmē pārrunāts Dzīvnieku barības aprites likumā ietvertais aizliegums tirgotājiem fasēt dzīvnieku barību. Pašreiz dzīvnieku barības tirdzniecība, sverot produkciju, notiek nekontrolēti. Tādējādi tiek ierobežotas pircēju tiesības iegādāties kvalitatīvu, nebojātu un drošu mājas dzīvnieku barību. Turklāt patērētāji nesaņem rakstisku informāciju par barības sastāvu un lietošanu, nav iespējams konstatēt, vai barībai nav beidzies derīguma termiņš. Zemkopības ministrs aicināja LTA asociāciju iesniegt priekšlikumus, lai sakārtotu dzīvnieku barības tirdzniecības jautājumus.

M.Roze atzinīgi novērtēja Tirgotāju asociācijas veikumu, rīkojot dažādus izglītojošus seminārus uzņēmējiem, jo nereti atšķiras pārtikas ražotāju un pārtikas pārbaudītāju izpratne vai viedoklis par attiecīgu prasību izpildi.

H.Danusēvičs izteica vēlmi veidot dialogu ar citām sabiedriskajām organizācijām, lai tiktu ņemts vērā arī tirgotāju viedoklis, pieņemot būtiskus lēmumus. Ministrs uzsvēra, ka Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome ir gatava sarunām, jo katrs ražotājs ir ieinteresēts, lai saražotais tiktu arī pārdots.

Gan M.Roze, gan H.Danusēvičs pauda viedokli, ka nepieciešama abpusēja informācijas apmaiņa, kas palīdzētu veidot vēl stabilāku sistēmu, kura pasargātu pircēju no nekvalitatīvas produkcijas.

ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa, LTA preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!