• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2002. gada 27. decembra noteikumi Nr. 596 "Higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.01.2003., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69951

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.610

Higiēnas prasības vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēm

Vēl šajā numurā

07.01.2003., Nr. 2

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 596

Pieņemts: 27.12.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.596

Rīgā 2002.gada 27.decembrī (prot. Nr.60 66.§)

Higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas

Izdoti saskaņā ar Epidemioloģiskās drošības likuma 38.1 pantu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas (turpmāk — iestāde).

2. Par noteikumu ievērošanu iestādē ir atbildīgs iestādes vadītājs.

3. Noteikumu izpildi kontrolē Valsts sanitārā inspekcija.

4. Pārtikas aprites prasību ievērošanu iestādē kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests.

5. Ja izglītojamais (turpmāk — bērns) slimības dēļ iestādi neapmeklē ilgāk par trijām dienām, pēc bērna izveseļošanās iestādē tiek iesniegta ārstniecības personas izziņa par bērna veselības stāvokli.

6. Iestādes darbinieki atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai pirms stāšanās darbā veic obligātās pirmreizējās veselības pārbaudes, bet turpmāk — periodiskās veselības pārbaudes.

 

II. Iestādes ēkas un teritorija

7. Iestādi izvieto atbilstoši tās darbībai projektētā ēkā vai citas publiskas ēkas vai dzīvojamās ēkas daļā. Ja iestāde izvietota citas ēkas daļā, nodrošina atsevišķu ieeju un evakuācijas izejas atbilstoši ugunsdrošības normām (LBN 201-96), kā arī atsevišķas telpas.

8. Puspagraba (cokola) vai pagraba stāvā izvieto tikai noliktavas vai citas nepieciešamās saimniecības telpas.

9. Iestādes ēkā var atrasties citas institūcijas ar atsevišķu ieeju, ja attiecīgo institūciju darbība neapdraud bērnu drošību un nerada kaitējumu bērnu veselībai.

10. Ja iestādes vai tās ēkā esošā cita uzņēmuma saimnieciskā darbība ir saistīta ar preču iekraušanu un izkraušanu, iestādes ēkā ir atsevišķa ieeja no saimniecības zonas puses.

11. Iestādes teritorijā apzaļumošanai aizliegts izmantot augus, kas ir bīstami cilvēka veselībai, arī augus ar dzelkšņiem un indīgām daļām.

12. Iestādes teritorija ir iežogota, un tajā ir šādas funkcionālās zonas:

12.1. rotaļu un sporta zona;

12.2. saimniecības zona.

13. Saimniecības zonā, ne tuvāk kā 20 m attālumā no iestādes, ierīko betonētu vai asfaltētu laukumu sadzīves atkritumu konteineru novietošanai. Atkritumus uzglabā slēgtas konstrukcijas konteineros, lai tiem nepiekļūtu kaitēkļi un grauzēji, kā arī lai nepieļautu pārtikas, iekārtu, teritorijas, dzeramā ūdens un vides piesārņošanu.

14. Ja nepietiekamas saimniecības zonas platības dēļ sadzīves atkritumu konteinerus novieto tuvāk nekā 20 m attālumā no iestādes ēkas, tos norobežo ar apstādījumiem vai citu estētisku aizsegu.

15. Rotaļu zonā ierīko pārklājamu smilšu kasti. Smiltis kastē nomaina reizi gadā — pavasarī.

16. Rotaļu un sporta zonā iekārto pirmsskolas vecuma bērniem atbilstošas ierīces un konstrukcijas. Sporta laukumam jābūt klātam ar noblīvētu grunts segumu vai veselībai nekaitīga cita blīva materiāla segumu.

 

III. Iestādes telpas

17. Telpās, kurās uzturas bērni vecumā līdz 1,5 gadiem, nodrošina atsevišķu ieeju.

18. Katrai bērnu grupai, ievērojot bērnu vecumu, saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu ierīko šādas telpas:

18.1. grupai, kurā uzturas bērni, kas jaunāki par 3 gadiem:

18.1.1. telpu vai vietu bērnu ratiņu novietošanai;

18.1.2. ģērbtuvi;

18.1.3. grupas telpu;

18.1.4. telpu trauku mazgāšanai un glabāšanai;

18.1.5. guļamtelpu;

18.1.6. tualeti;

18.2. grupai, kurā uzturas bērni, kas vecāki par 3 gadiem:

18.2.1. ģērbtuvi;

18.2.2. grupas telpu;

18.2.3. guļamtelpu vai guļamtelpai pielāgojamu grupas telpu;

18.2.4. tualeti;

18.2.5. telpu trauku mazgāšanai un glabāšanai (ja iestādē nav iekārtots atsevišķs ēdināšanas bloks).

19. Iestādes darbinieku un saimniecības telpu blokā ierīko:

19.1. administrācijas telpas;

19.2. ēdināšanas bloku;

19.3. veļas uzglabāšanas vietu;

19.4. veļas mazgāšanas un gludināšanas telpas;

19.5. darbinieku higiēnas un tualetes telpas.

20. Bērnu veselības aprūpei paredz atsevišķu telpu. Iestādēs, kurās bērni uzturas visu diennakti, iekārto izolatoru ar atsevišķu tualeti.

21. Iestādē ierīko vismaz vienu telpu, kas ir pielāgota bērnu kultūras pasākumu, mūzikas un sporta nodarbību rīkošanai, katram bērnam paredzot optimālo platību — 2 m2.

 

IV. Iestādes telpu iekārtojums

22. Telpu apdarē un to aprīkojumam izmanto viegli tīrāmus, dezinficējamus un veselībai nekaitīgus materiālus.

23. Grīdas segumam izmanto materiāla pārklājumu, kas nav slidens.

24. Ģērbtuvē ierīko individuālus skapjus vai plauktus katra bērna apģērba un apavu glabāšanai, kā arī vietu bērnu apģērba un apavu žāvēšanai.

25. Grupas telpas aprīko ar mēbelēm, kas izgatavotas no veselībai nekaitīga materiāla un atbilst bērna augumam saskaņā ar šo noteikumu 2.pielikumu.

26. Bērnu guldināšanai iestādē var izmantot saliekamās gultas ar cietu pamatu, kas izvietotas pie sienas piestiprinātos skapjos.

27. To bērnu guldināšanai, kas ir vecāki par 3 gadiem, var izmantot nostiprinātas divstāvu gultas.

28. Katra bērna gultai, matracim un gultas veļai ir individuālais marķējums.

29. Bērnu gultas veļu un individuālos dvieļus maina reizi nedēļā, bet, ja nepieciešams, arī biežāk. Reizi nedēļā nomaina gultas veļu un individuālos dvieļus katram diennakts grupas bērnam.

30. Katram bērnam nodrošina ne mazāk kā divus gultas veļas komplektus un divus dvieļu (sejas dvielis un kāju dvielis) komplektus. Katram diennakts grupas bērnam nodrošina trīs gultas veļas un trīs dvieļu komplektus.

31. Tualetē, kas paredzēta bērniem, jaunākiem par 3 gadiem, ierīko mazgātnes, nelielus paliktņus kājām, dušas ar lokanu vadu, atsevišķu sanitāri tehnisko ierīci ar ūdens pievadu un noteku sēdpodu mazgāšanai, kā arī izvieto sēdpodus. Tualetē bērniem, vecākiem par 3 gadiem, ierīko klozetpodus atsevišķās kabīnēs meitenēm un zēniem.

32. Sanitāro ierīču minimālais skaits iestādes bērnu grupu telpu tualetēs noteikts šo noteikumu 3.pielikumā. Bērni, jaunāki par 3 gadiem, tualetē lieto sēdpodus ar individuālo marķējumu. Personāla tualeti ierīko atsevišķā telpā.

33. Tualetē katram bērnam ir dvielis ar individuālo marķējumu un pakaramais, bet bērniem, vecākiem par 3 gadiem, — arī individuālie mutes higiēnas piederumi (zobu suka un neplīstoša materiāla glāze).

34. Tualetē ir tualetes papīrs vai salvetes, kā arī roku mazgāšanas un nosusināšanas līdzekļi.

 

V. Ēdināšanas bloks

35. Ēdināšanas blokā tiek ievērotas pārtikas aprites uzņēmumam noteiktās higiēnas prasības.

36. Iestādes ārstniecības persona pēc saskaņošanas ar iestādes vadītāju vai iestādes vadītājs izstrādā ēdienkarti divām nedēļām. Ēdienkarti izstrādā, ņemot vērā veselīga uztura principus. Bērnu ēdināšana tiek organizēta saskaņā ar izstrādāto ēdienkarti.

37. Bērnu ēdināšanai izmanto pārtikas produktus, ievērojot to derīguma termiņu, uzglabāšanas režīmu un pagatavošanas noteikumus. Ēdiena pagatavošanai pieļaujama arī rūpnieciski gatavotu konservu izstrādājumu izmantošana, ievērojot derīguma termiņu un pagatavošanas noteikumus.

38. Trauki, galda piederumi un virtuves inventārs atbilst obligātajām nekaitīguma prasībām, kas noteiktas materiāliem un priekšmetiem, kuri nonāk saskarē ar pārtiku. Aizliegts lietot galda piederumus, kas izgatavoti no alumīnija. Trauku, galda piederumu, virtuves trauku un inventāra mazgāšanai izmanto atbilstošus mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļus, ievērojot to lietošanas instrukciju. Trauku mazgāšanai un skalošanai paredzētā ūdens minimālā temperatūra ir 43 °C.

39. Pirms ēdiena sadales bērniem ēdināšanas bloka vadītājs vai viņa pilnvarota persona paņem pagatavoto ēdienu paraugus. Ēdiena paraugus marķē, norādot parauga ņemšanas laiku (stundu, minūti). Paraugus uzglabā ledusskapī 24 stundas 2–6 °C temperatūrā, pēc tam tos iznīcina.

40. Gatavā produkcija tiek ražota, uzglabāta un realizēta saskaņā ar ēdināšanas tehnoloģisko dokumentāciju. Bērniem pagatavotais ēdiens nav paredzēts atkārtotai uzsildīšanai nākamajā dienā.

41. Tehnoloģisko procesu nodrošināšanai ēdināšanas blokā nepieciešama šāda dokumentācija: produktu izcelsmi un nekaitīgumu apliecinoši dokumenti, ēdienu gatavošanas tehnoloģiskās un kalkulācijas kartes, tehnoloģisko procesu shēmas, produktu saņemšanas un izlietojuma uzskaites žurnāls, gatavotās un realizētās produkcijas uzskaites žurnāls un ēdienu kvalitātes novērtēšanas žurnāls.

42. Ēdināšanas bloka darbinieki darba procesā ievēro personīgās higiēnas noteikumus, izmanto un maina darba apģērbu atbilstoši veicamā darba specifikai. Darba apģērbu uzglabā atsevišķi no personīgā apģērba.

43. Ēdiena sadali aizliegts veikt iestādes darbiniekam, kas nodarbināts iestādes telpu uzkopšanā.

44. Darbinieks ēdienu sadala tikai šim nolūkam paredzētā darba apģērbā.

45. Ēdināšanas blokā drīkst strādāt darbinieki, kas ir apmācīti higiēnas jautājumos.

46. Ēdināšanas bloka personālam iekārto atsevišķas tualetes. Tualetes durvis veras virzienā uz tualetes telpu.

 

VI. Ūdensapgāde un kanalizācija

47. Dzeramais ūdens atbilst dzeramā ūdens obligātajām nekaitīguma prasībām.

48. Iestādes ēkā ir centralizēta vai autonoma aukstā un karstā ūdens apgāde, sadzīves kanalizācijas sistēma, kā arī lietus ūdens novadīšanas sistēma ēkai un teritorijai.

 

 

VII. Apkure un ventilācija

49. Pieļaujamā minimālā gaisa temperatūra iestādes telpās noteikta šo noteikumu 4.pielikumā.

50. Gaisa apmaiņu telpās nodrošina, tās regulāri vēdinot vai izmantojot gaisa kondicionēšanas vai ventilācijas iekārtas. Vēdināšanai paredzētās logu atveramās ailes aprīko ar insektu necaurlaidīgiem sietiem.

 

VIII. Apgaismojums

51. Telpās, kurās uzturas bērni, nodrošina dabisko un mākslīgo apgaismojumu. Mākslīgā apgaismojuma līmenis telpās noteikts šo noteikumu 5.pielikumā.

 

IX. Telpu, iekārtu un inventāra uzturēšanas kārtība

52. Telpu mitro uzkopšanu veic atbilstoši telpu un aprīkojuma uzkopšanas un dezinfekcijas grafikam, bet ne retāk kā divas reizes dienā.

53. Dezinfekcijas līdzekļus izmanto atbilstoši to lietošanas instrukcijai un uzglabā speciāli paredzētā bērniem nepieejamā vietā.

54. Telpu uzkopšanai lieto atbilstošu, attiecīgi marķētu uzkopšanas inventāru. Tualetēs lietojamo uzkopšanas inventāru uzglabā atsevišķi, un to aizliegts izmantot citu telpu uzkopšanai.

55. Sēdpodus mazgā un dezinficē ar atbilstošiem mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļiem pēc katras lietošanas reizes.

56. Mazgājamās rotaļlietas, ko lieto bērni, jaunāki par 3 gadiem, mazgā katru dienu, mazgājamās rotaļlietas, ko lieto bērni, vecāki par 3 gadiem, mazgā reizi nedēļā ar tīrīšanas līdzekli un skalo siltā, tekošā ūdenī. Iestādē nodrošina, lai mīkstajās rotaļlietās neuzkrātos putekļi.

57. Lietoto veļu savāc un līdz mazgāšanai uzglabā atsevišķos maisos vai tvertnēs ar vāku. Veļu mazgā iestādes veļas mazgātavā. Pieļaujama veļas mazgāšana citās veļas mazgātavās, nodrošinot bērnu veļas mazgāšanu atsevišķi. Veļas mazgāšana mājas apstākļos nav pieļaujama.

58. Bērnu klātbūtnē aizliegts veikt telpu dezinfekciju, dezinsekciju un deratizāciju, kā arī telpu remontdarbus.

 

X. Minimālās higiēnas prasības dienas režīma ievērošanai

59. Dienas režīmu nosaka atbilstoši bērnu vecuma grupai, paredzot rīta vingrošanu un pastaigas svaigā gaisā.

60. Ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 5 °C, bērniem, jaunākiem par 3 gadiem, pastaigas svaigā gaisā netiek organizētas.

61. Ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 10 °C, pastaigas svaigā gaisā netiek organizētas arī bērniem, vecākiem par 3 gadiem.

62. Pēc pusdienām bērniem nodrošina atpūtu.

63. Starp ēdienreizēm ievēro trīs ar pusi līdz četru stundu intervālu.

64. Iestādē paredz laiku vispārējās attīstības nodarbībām un nodarbībām bērniem ar īpašām vajadzībām.

65. Televizora skatīšanās un darbs pie datora bērniem pieļaujams ne ilgāk par 15 minūtēm un ne vairāk kā divreiz dienā.

66. Televizoru novieto 1–1,3 m augstumā telpā, kur iespējams mākslīgais augšējais apgaismojums. Datoru atbilstoši bērnu augumam novieto telpā, kur iespējams mākslīgais augšējais apgaismojums. Televizora vai datora novietojums nedrīkst pieļaut gaismas ķermeņu atstarošanos ekrānā. Televizora skatīšanās bērniem pieļaujama ne mazāk kā no 4 m attāluma.

 

 

XI. Noslēguma jautājumi

67. Noteikumu 25.punkts un 2.pielikums stājas spēkā ar 2003.gada 1.septembri.

68. Šo noteikumu 1. un 3.pielikumā noteikto prasību ievērošana ir obligāta jaunbūvējamām un rekonstruējamām iestādēm.

Ministru prezidents E.Repše

Īpašu uzdevumu ministrs veselības aprūpes lietās Ā.Auders

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 8.janvāri.

 

1.pielikums

Ministru kabineta

2002.gada 27.decembra noteikumiem Nr.596

Pirmsskolas izglītības iestādes telpas un vienam bērnam paredzētā minimālā platība

Nr. p.k.

Telpas nosaukums

Minimālā platība (m2) telpā vienam bērnam

telpas bērniem, jaunākiem par 3 gadiem

telpas bērniem, vecākiem par 3 gadiem

1.

Ģērbtuve

0,9

0,72

2.

Grupas telpa

2,5

3,0

3.

Guļamtelpa

1,8

2,0

4.

Tualete

0,8

0,65

5. Telpa trauku mazgāšanai un kopējā platība, ne kopējā platība, ne glabāšanai mazāka par 3 m2 mazāka par 3 m2.

6. Telpa vai vieta bērnu ratiņu nav reglamentēta nav reglamentēta novietošanai

Īpašu uzdevumu ministrs veselības aprūpes lietās Ā.Auders

 

 

2.pielikums

Ministru kabineta

2002.gada 27.decembra noteikumiem Nr.596

Pirmsskolas izglītības iestāžu mēbeļu izmēru atbilstība bērna augumam

 

1. Galda un krēsla izmēra atbilstība bērna augumam:

Nr.p.k.

Bērna augums (cm)

Galda augstums, ±2 cm

Krēsla augstums, ±2 cm

1.1.

80–90

38

20

1.2.

90–100

43

24

1.3.

100–115

46

26

1.4.

virs 115

52

30

2. Gultas izmēra atbilstība bērna augumam:

Nr.p.k.

Bērna augums (cm)

Gultas minimālais garums (cm)

 

2.1.

līdz 90

100

 

2.2.

90–115

120

 

2.3.

virs 115

130

 

Īpašu uzdevumu ministrs veselības aprūpes lietās Ā.Auders

 

3.pielikums

Ministru kabineta

2002.gada 27.decembra noteikumiem Nr.596

Sanitāro ierīču minimālais skaits pirmsskolas izglītības iestādes bērnu grupu telpu tualetēs

Nr.p.k.

Telpas nosaukums

Bērnu vecums

Sanitāro ierīču minimālais skaits

1.

Tualete

Bērniem, jaunākiem par 3 gadiem

2 mazgātnes bērniem

1 mazgātne personālam

1 sēdpods katram bērnam

2.

Tualete

Bērniem, vecākiem par 3 gadiem

3 mazgātnes bērniem

1 mazgātne personālam

2 klozetpodi* bērniem

Piezīme.

* Ja grupā ir 17–20 bērnu (vecāki par 3 gadiem), jāparedz 3 klozetpodi.

Īpašu uzdevumu ministrs veselības aprūpes lietās Ā.Auders

 

4.pielikums

Ministru kabineta

2002.gada 27.decembra noteikumiem Nr.596

Minimālā gaisa temperatūra pirmsskolas izglītības iestādes telpās

Nr.p.k.

Telpas nosaukums

Gaisa temperatūra (°C)

1.

Ģērbtuve:

1.1.

bērniem, jaunākiem par 3 gadiem

20

1.2.

bērniem, vecākiem par 3 gadiem

18

2.

Grupas telpa:

2.1.

bērniem, jaunākiem par 3 gadiem

20

2.2.

bērniem, vecākiem par 3 gadiem

18

3.

Guļamtelpa:

3.1.

bērniem, jaunākiem par 3 gadiem

20

3.2.

bērniem, vecākiem par 3 gadiem

18

4.

Tualete:

4.1.

bērniem, jaunākiem par 3 gadiem

20

4.2.

bērniem, vecākiem par 3 gadiem

20

5.

Telpa bērnu kultūras pasākumu, mūzikas un sporta nodarbību rīkošanai

18

6.

Bērnu veselības aprūpes telpa

20

Īpašu uzdevumu ministrs veselības aprūpes lietās Ā.Auders

 

5.pielikums

Ministru kabineta

2002.gada 27.decembra noteikumiem Nr.596

Minimālais mākslīgā apgaismojuma līmenis pirmsskolas izglītības iestādes telpās

 Nr. p.k.  Telpas nosaukums

Apgaismojamā virsma (H – horizontālā), uz kuras tiek normēts apgaismojums (augstums no telpas grīdas (m))

Mākslīgā apgaismojuma
līmenis (lx)

1.

Ģērbtuve

H – uz grīdas

200

2.

Grupas telpa

H – 0,5

300

3.

Guļamtelpa

H – 0,5

150

4.

Tualete

H – uz grīdas

150

5.

Telpa bērnu kultūras pasākumu, mūzikas un sporta nodarbību rīkošanai

H – 0,5

300

6.

Bērnu veselības aprūpes telpa

H – 0,5

300

Īpašu uzdevumu ministrs veselības aprūpes lietās Ā.Auders

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!