• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "Grindeks" prēmijām ķīmijas skolotājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.12.2002., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69205

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pusgadsimtu kopā ar Rīgas šampanieti

Vēl šajā numurā

11.12.2002., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par “Grindeks” prēmijām ķīmijas skolotājiem

KIMIJA.JPG (23567 bytes)
Kopā ar labākajiem Latvijas ķīmijas skolotājiem — “Grindeks” aktīvo farmaceitisko vielu biznesa struktūras direktors Vitālijs Skrīvelis un “Grindeks” Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Jana Semerikova
Foto: Andris Ratiņš

Vadošais farmācijas uzņēmums Baltijas valstīs PAS “Grindeks” jau ceturto gadu pēc kārtas pasniedza prēmijas labākajiem Latvijas ķīmijas skolotājiem par ieguldījumu skolēnu sagatavošanā ķīmijas nozares studijām. Šogad par ieguldīto darbu audzēkņu sagatavošanā “Grindeks” piešķirtās prēmijas simt latu apmērā saņēma septiņi ķīmijas skolotāji no dažādām Latvijas pilsētām: Zenta Kalniņa (Sabiles vidusskola), Indra Zanriba (Rīgas 64.vidusskola), Arnis Andersons (Draudzīgā aicinājuma Cēsu valsts ģimnāzija), Māra Kūka (Jelgavas 2.ģimnāzija), Vija Zvaigzne (Daugavpils Centra ģimnāzija), Dace Jurkāne (Valdemārpils vidusskola), Olga Rezvova (Rīgas 1.vakara vidusskola).

Prēmijas ieguvēji ir tie ķīmijas skolotāji, kas ar savu darbu spējuši ieinteresēt savus audzēkņus sekmīgi studēt ķīmiju Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē. Prēmijas saņem skolotāji no dažādām Latvijas pilsētām un reģioniem, tātad Rīga nav vienīgā pilsēta mūsu valstī, kurā saglabājusies jauniešu interese par ķīmiju, un tas ir labs pamats šīs nozares attīstībai Latvijā.

“Deviņdesmito gadu sākumā ķīmijas nozare Latvijā pārdzīvoja smagu krīzi. Taču pēdējā laikā ir vērojama nozares atdzimšana. Lai veicinātu šo procesu, mums ir jādomā, kā popularizēt ķīmiķa profesiju tieši jauniešu vidū,” teica “Grindeks” aktīvo farmaceitisko vielu biznesa struktūras direktors Vitālijs Skrīvelis. “Kā zināms, valsts sākas ar skolu, un tieši tāpēc labākais veids, kā piesaistīt jauniešus ķīmijai, ir neaizmirst par visu zināšanu pirmavotu, proti, skolotāju.”

Lai veicinātu ķīmijas nozares attīstību Latvijā, 1999.gadā “Grindeks” iedibināja ķīmijas skolotāju prēmēšanas tradīciju. Šobrīd valsts piešķirtais finansējums izglītības iestāžu darbinieku algām ir nepietiekams, tāpēc šāda uzņēmuma iniciatīva sniedz skolotājiem gan materiālu, gan morālu gandarījumu un dod jaunu stimulu turpināt iesākto. Viena no šī gada laureātēm, Rīgas 1.vakara vidusskolas ķīmijas skolotāja Olga Rezvova atzīst, ka šī prēmija mudinās viņu vēl aktīvāk veicināt jauniešu interesi par ķīmiju. Laureāte uzskata, ka ķīmiskajai rūpniecībai Latvijā ir senas tradīcijas un arī labas attīstības perspektīvas. Pēc viņas domām, ķīmijas skolotāji veicina ne tikai savas nozares, bet arī valsts ekonomikas attīstību.

Šī sadarbība ar skolotājiem nenoliedzami ir izdevīga arī uzņēmumam, jo veicina labvēlīgus apstākļus jaunu, aktīvu un radošu darbinieku sagatavošanai darbam ķīmijas nozarē. Ir svarīgi audzēkņos radīt interesi par ķīmijas priekšmetu jau skolas gados. Skolotāja uzdevums ir jauniešus, kas ķīmijas priekšmetu sāk apgūt četrpadsmit piecpadsmit gadu vecumā, prast ieinteresēt un vēlāk profesionāli orientēt tālākas specialitātes izvēlē. Iepriekšējos gados apbalvotie skolotāji atzina, ka ķīmijas nozare no jauna kļūst populāra pēdējos gados, jo jaunatne to arvien biežāk saista ar vides zinātni, kas rada interesi audzēkņos. Tāpēc šogad pirms svinīgās prēmiju saņemšanas ceremonijas ķīmijas skolotāji noklausījās profesora Ivara Kalviņa lekciju par ķīmijas kā zinātnes perspektīvām Latvijā un profesores Māras Jures lekciju par informācijas tehnoloģijām ķīmijā. Šādu priekšlasījumu tēmu izvēle nav nejauša, jo informācijas tehnoloģijas saista jauniešu uzmanību, bet ķīmijā tās tiek plaši izmantotas. Tāpat labs veids, kā ieinteresēt skolēnus, ir norādīt uz jomas perspektīvu.

Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis profesors Valdis Kampars norādīja: “Pieredze liecina, ka šādi pasākumi veicina visas nozares attīstību, un, iespējams, nākotnē tie būtu jāorganizē kā starptautiskas Baltijas valstu apspriedes, jo ķīmijas nozīme gan ražošanā, gan veselības un vides kvalitātes nodrošināšanā nepārtraukti aug.”

“Grindeks” ir pirmais uzņēmums Latvijā, kas radis iespēju atvēlēt līdzekļus ķīmijas skolotāju prēmēšanai. Tas ir ieguldījums, kas stimulēs skolotāju darba kvalitāti un veicinās skolēnu interesi ķīmijas priekšmeta apguvē.

A/s “Grindeks” Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!