• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kultūras garīguma prioritāti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.2002., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69146

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ministra piesardzīgo optimismu

Vēl šajā numurā

10.12.2002., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

RIBENA.JPG (16719 bytes)Par kultūras garīguma prioritāti

Atjaunotās Latvijas valsts laikā no visas ministru portfeļu kaudzes kultūras ministra portfelis nav bijis iekārotākais, lai neteiktu - negribētākais. Kultūras ministru jau sen kā neapskauž. Tieši pretēji: apzinoties tā grūto misiju: pašreizējo globālo valstisko un starptautisko pārmaiņu laikā sakārtot kultūras jomu, viņam pat jūt līdzi. Kultūras un mākslas ļaudis līdz ar kārtējā ministra - Ingūnas Rībenas - stāšanos amatā atkal ļaujas cerībām - varbūt kļūs labāk, varbūt kultūra no pavēnī nostumta pabērna beidzot tiks saulītē?

Normāli, ja stājoties amatā, jaunais vadītājs nosaka turpmākās prioritātes. Kurām kultūras jomām būs prioritātes statuss “Rībenas laikā”? “Pirmkārt, man nav nekādas vēlmes aizstāvēt un pārstāvēt kultūras un mākslas lauciņu tīri resoriski. Es kultūrai šobrīd redzu pavisam citu lomu: tieši kultūra ir pēdējais bastions, pēdējais instruments, lai cīnītos pret to varmācību, kas šobrīd notiek pasaulē. Ne jau augstās tehnoloģijas vai informācijas kalni glābs pasauli. Ja prātam nebūs klāt sirds, tad mēs droši varam sākt domāt par daudzkārt solīto apokalipsi. Bet, lai uzrunātu sirdi, vajadzīgas pilnīgi visas mākslas. Gribu visu šo kuģi pagriezt garīgumaa virzienā.” Kā otro svarīgāko reformu jaunā ministre iecerējusi - pavērst kultūrus ar seju pret Latviju. “Pārāk ilgi mēs, rotājušies ar kultūru kā ar skaistu brošu, esam to atrādījuši pasaulei. Nu ir jāpavēršas pret savu zemi un tautu.” Tomēr Latvijas starptautiskie kultūras sakari arī turpmāk tiks īstenoti tikpat intensīvi.

Rībena uzsver: “Pēdējo 10-12 gadu laikā valstī pret kultūru izveidojusies dīvaina attieksme - kā pret pēdējo no rindā stāvošajiem, radot apātiju, bezcerību un ieinteresētības trūkumu ne vien kultūras lauka kopējos, bet arī pašos Kultūras ministrijas cilvēkos. Skaidri apzinos, ka valdības līmeņa prioritāte neapšaubāmi ir NATO un valsts sakārtošana. Diemžēl tā attieksme vairāk ir tāda - mīļā kultūra, mēs tagad sakārtosim valsti, un tad jums tiks. Un tad es iebilstu - bez kultūras klātbūtnes, bez kultūras cilvēku līdzdalības, bez kultūras ienākšanas ikdienā jūs valsti nesakārtosiet!”

Runājot par līdzšinējo Kultūras ministrijas kā aparāta, struktūras darbību, Ingūna Rībena uzskata - varētu vēlēties daudz ko darīt labāk. “Tūlīt pat iestāsies pilnīga atklātība. Visa informācija par KM darbību, finansēm, piesaistītajiem līdzekļiem un sadalījumu būs pieejama un pārskatāma mūsu mājas lapā.”

“RĪGAS BALSS”; pēc D. Judinas raksta “Inguna Rībena: “Kultūras prioritāte - garīgums””

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!