• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības atbalstītājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2002., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68604

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

21.11.2002., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības atbalstītājiem

Ja referendums par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) notiktu 2002. gada oktobrī, par iestāšanos balsotu 49,1% (septembrī – 46,2%), pret balsotu 35,4% (septembrī – 35,8%), bet konkrēti nevarēja atbildēt 15,5% (septembrī – 17,9%) respondentu.

Oktobrī gatavību balsot par Latvijas iestāšanos ES pauda vairāk iedzīvotāju nekā iepriekšējās sabiedriskās domas aptaujās 2002. gadā – gandrīz katrs otrais aptaujātais Latvijas iedzīvotājs referendumā par Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā balsotu par Latvijas dalību šajā organizācijā. Oktobrī nedaudz samazinājies to respondentu skaits, kuriem nav konkrēta viedokļa par Latvijas dalību ES.

Pozitīvāk noskaņoti ir gados jaunāki cilvēki – vecumā no 18 līdz 39 gadiem. Pozitīvāki ir cilvēki ar lielākiem ienākumiem, ar augstāku izglītību, latvieši.

Latvijas Republikas pilsoņu vidū dominē atbalsts Latvijas dalībai ES, savukārt nepilsoņi referendumā biežāk balsotu pret Latvijas iestāšanos ES. Latvijas Republikas pilsoņu vidū to respondentu skaits, kas referendumā balsotu par Latvijas iestāšanos ES, pirmo reizi 2002. gada laikā ir pārsniedzis 50% robežu – 52,6%, pret balsotu 32,7%.

Salīdzinoši visizteiktākais atbalsts Latvijas virzībai uz ES vērojams Zemgalē un Rīgā, savukārt negatīvāka attieksme vērojama Latgales iedzīvotāju vidū.

52 % lauku iedzīvotāju un 47,8% pilsētu iedzīvotāju referendumā balsotu par iestāšanos ES, pret – 34,7% lauku iedzīvotāju un 35,7% pilsētu iedzīvotāju.

Uz jautājumu: “Kāda ir jūsu attieksme pret ES?” sniegtās atbildes liecina, ka vairākums – 53,8% (septembrī 50,8%) – aptaujāto iedzīvotāju pauž pozitīvu attieksmi pret ES, 22,5% respondentu savu attieksmi raksturo kā viennozīmīgi pozitīvu, savukārt 31,3% aptaujas dalībnieku – kā drīzāk pozitīvu.

Kritiska attieksme pret ES oktobrī bija 38,3% (septembrī 39,1%) aptaujāto Latvijas iedzīvotāju. Negatīvi ES vērtē 19% respondentu, savukārt 19,3% aptaujas dalībnieku atzina, ka viņu attieksme pret ES ir drīzāk negatīva nekā pozitīva.

Konkrētu atbildi nesniedza 7,9% (septembrī 10,1%) respondentu.

Pozitīvāk noskaņoti ir gados jauni iedzīvotāji, ar lielākiem ienākumiem, augstāku izglītību, latvieši, Latvijas Republikas pilsoņi.

Vispozitīvākā attieksme pret ES ir Zemgales iedzīvotājiem, visnegatīvākā – Latgales iedzīvotājiem. Laukos dzīvojošo respondentu attieksme pret ES kopumā ir nedaudz pozitīvāka nekā pilsētu iedzīvotāju vidū.

Aptauju rīkoja Eiropas integrācijas birojs sadarbībā ar Valsts kanceleju un Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru “Latvijas fakti”. Plašāku informāciju par aptaujas datiem var saņemt Eiropas integrācijas birojā Rīgā, Basteja bulvārī 14, 4. stāvā un internetā http://www.eib.lv/publ.php.

Ruta Mihalovska,  EIB preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!