• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar patiesu gandarījumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.2002., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68595

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ir apziņa: jaunas dalībvalstis stiprinās aliansi un garantēs došību Eiropā, pasaulē

Vēl šajā numurā

21.11.2002., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar patiesu gandarījumu

Vaira Vīķe–Freiberga, Valsts prezidente, pirms došanās uz NATO sammitu

“Šis ir liels sasniegums mums visiem,” teica Latvijas Valsts prezidente preses konferencē vakar, 20. novembrī, Rīgas lidostā pirms došanās uz NATO dalībvalstu vadītāju apspriedi Prāgā.

Uzrunājot Latvijas plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus, Vaira Vīķe-Freiberga sacīja:

— Dāmas un kungi! Šis ir brauciens, par kuru es īpaši priecājos, jo tas vainago ļoti ilgu, nopietnu un intensīvu Latvijas darbu. Darbu gan militārā, gan politiskā, gan diplomātijas jomā. Mēs sagaidām, ka Latvija līdz ar sešām pārējām kandidātvalstīm saņems uzaicinājumu iestāties NATO. Man šķiet, šobrīd tas ir vairs tikai dažu stundu jautājums, kad šis ielūgums tiks oficiāli paziņots. Latvijai kā valstij tas ir milzīgs sasniegums. Tas būs apliecinājums, ka mūs uzskata par pietiekami gataviem, lai varētu uzaicināt šajā ļoti nopietnajā aliansē. Ka mūs uzskata par pietiekami nopietniem, lai ar mums varētu dalīties visās apspriedēs un apsvērumos par kopējo drošību visai paplašinātajai NATO aliansei. Tā ir zīme, ka mūs ņem ļoti nopietni. Tas ir pierādījums, ka visi nepieciešamie priekšdarbi ir paveikti un ka Latvija godam izturējusi visus pārbaudījumus. Ka mēs esam ieguldījuši pietiekami daudz savā drošībā. Lai izveidotu nepieciešamo infrastruktūru, lai pārorganizētu un apmācītu mūsu bruņotos spēkus. Ir veikti visi nepieciešamie priekšdarbi, lai pierādītu, ka Latvija ir valsts ar diplomātiskām attiecībām normālā līmenī. Ka Latvija ir demokrātiska valsts, kas respektē cilvēka tiesības atbilstoši visiem starptautiskajiem standartiem. NATO dalībvalstīm ir izvirzīti arī dažādi politiskie kritēriji, un mēs esam spējuši uz tiem atbildēt. Lēmums, kas tiks pieņemts un paziņots Prāgā, būs politisks lēmums, un mūsu uzaicināšana būs arī apliecinājums mūsu politiskajam briedumam. Mēs par to varam priecāties. Šis notikums ieies Latvijas vēsturē kā patiesi nozīmīgs datums.

 

“Latvijas Vēstneša” jautājums: Prezidentes kundze, ar kādām jūtām jūs pati lidojat uz Prāgu? Vai pirms divpadsmit gadiem, kad savā vēsturiskajā runā Lugāno Šveicē salīdzinājāt Latviju ar Pelnrušķīti, kas reiz dosies uz savu balli, jūs varējāt iedomāties, ka turpmākā attīstība būs tik dinamiska un tik labvēlīga Latvijai? Un vai Prāgas apspriede, jūsuprāt, jau ir tā īstā balle?

V. Vīķe-Freiberga: — Šī ir viena no mūsu ballēm. Jo nākamā balle būs Kopenhāgenā (Eiropas Savienības dalībvalstu vadītāju Kopenhāgenas apspriede — J.Ū.). Tātad mums būs veselas divas balles. Jāteic, ka toreiz Lugāno mēs gan domājām tikai par Latvijas neatkarības atgūšanu un nebijām aizdomājušies tālāk par to, lai Latvija varētu būt brīva. Lai Latvijai atkal būtu savs karogs, sava himna, sava konstitūcija, savs parlaments. Tagad mēs runājam jau par nākamo soli — integrēšanos gan Eiropas, gan eiroatlantiskajās struktūrās. Balle, uz kuru esam uzaicināti, ir daudz labāka, nekā es toreiz Lugāno varēju sapņot un cerēt. Man, protams, ir milzīgs prieks un gandarījums, ka man ir šī milzīgā likteņa dotā privilēģija būt klāt šajos vēsturiskajos notikumos. Tas tiešām ir kas īpašs. Tas ir sasniegums mums visiem.

Kopā ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu NATO dalībvalstu vadītāju Prāgas apspriedē Latviju pārstāv arī mūsu valsts ārlietu ministre Sandra Kalniete, aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube un citas oficiālas personas.

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!