• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pašu ierosmi un EK atbalstu ceļā uz informētu sabiedrību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.2002., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68340

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

13.11.2002., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pašu ierosmi un EK atbalstu ceļā uz informētu sabiedrību

Eiropas Komisija (EK) Latvijai piešķīrusi 225 000 eiro (aptuveni 135 900 latu) sabiedrības informēšanai un izpratnes veicināšanai par Eiropas Savienību (ES) un Latvijas integrāciju šajā organizācijā. Finansējums piešķirts 2001. gada ES Mazo projektu programmas (Small Projects Facility) ietvaros. Šāda programma ES darbojas jau kopš 1998. gada, un ik gadu no tās konkursa kārtībā tiek piešķirti līdzekļi atsevišķiem projektiem ES integrācijas procesu veicināšanai, sabiedrības informēšanai un iedzīvotāju izpratnes veicināšanai. Latvijai piešķirtais finansējums tiks sadalīts starp septiņiem projektiem, kuru iesniedzēji ir dažādas sabiedriskās organizācijas un to nodaļas, kā arī Cēsu pilsētas dome (skat. pievienoto tabulu). Septiņiem projektiem paredzētais kopējais EK līdzfinansējums ir 216 544,90 latu.

Atsaucoties uz EK izsludināto projektu konkursu, dažādas institūcijas iesniegušas vairāk nekā 40 pieteikumu. Uz šo finansējumu varēja pieteikties gan valsts iestādes, universitātes, nevalstiskās organizācijas un citas ar sabiedriskām, kultūras un ekonomiskajām aktivitātēm saistītas organizācijas. Projektiem, kas var tikt finansēti no šīs programmas, jāiekļauj plaša spektra aktivitātes, ieskaitot seminārus, konferences, publiskās informācijas un tās izplatīšanas kampaņas, dokumentālu materiālu izgatavošanu un citus pasākumus, kas var sniegt ieguldījumu sabiedrības informētības veicināšanai par ES integrācijas jautājumiem. Konkursam iesniegtos projektus pēc iepriekš izstrādātiem kritērijiem izvērtēja speciāla komisija ar EK delegācijas Latvijā vadītāju Endrū Rasbašu priekšgalā.

Saskaņā ar projektu konkursa noteikumiem ES var apmaksāt līdz 80 procentiem no projektu kopējām izmaksām, bet pārējās projekta izmaksas ir jāsedz pašiem projekta iesniedzējam.

EK pieļaujamais līdzfinansējums šiem projektiem varēja būt no 5000 līdz pat 50 000 eiro (aptuveni 3020 līdz 30200 latu). Visi atbalstītie projekti tiks aizsākti 2003. gadā, un to iespējamais maksimālais ilgums ir 12 mēneši.

Šie projekti ir vērtējami kā īpaši nozīmīgi Latvijas integrācijai ES, jo tie visi norisināsies īsi pirms nākamā gada nogalē paredzētā referenduma, kurā Latvijas pilsoņi lems, vai iestāties ES vai palikt ārpus šīs ekonomiski attīstīto Eiropas valstu savienības.

Jāatzīmē, ka šie 225 tūkstoši eiro Latvijai piešķirti īpašas Mazo projektu programmas ietvaros un no tā tiek finansēti dažādu vietējo organizāciju un institūciju izstrādātie projekti. Kā jau iepriekš informēts, Eiropas Komisijas delegācija Latvijā ik gadu realizē savu informēšanas stratēģiju, kuras ietvaros šā gada sabiedrības informēšanas programmai piešķirti 550 tūkstoši eiro. Pēdējos trīs gados rīkots vairāk nekā 300 dažādu lekciju, semināru un pasākumu, izdots ap 20 dažādu publikāciju. Kopš 1999. gada iznākuši 20 Eiropas Komisijas delegācijas Latvijā apkārtraksta “Sveiks Eiropā!” numuri. Sadarbībā ar astoņām dažādām radiostacijām pārraidīts vairāk nekā 200 radio programmu. Septiņās TV programmās pārraidīti aptuveni pussimt raidījumu. Notikuši vairāk nekā 10 konkursi. Izveidota EK delegācijas Latvijā un ES informācijas centra kopīga mājaslapa internetā. Kopā ar Eiropas integrācijas biroju izveidoti 34 reģionālie ES informācijas punkti. Bet par nozīmīgāko sasniegumu uzskatāma Eiropas Savienības informācijas centra izveidošana Rīgā.

Artis Nīgals, “LV” Eiropas lietu redaktors

Nr.

Organizācijas

nosaukums

Projekta

nosaukums

Summa

(EUR)

1.

Latvijas ārpolitikas institūts

Debašu un apmācības programma “Eiropas debates: informēšana par Latvijas vietu ES”

32 845,60

2.

Eiropas kustība Latvijā

Gads pirms referenduma: pilsoniskā akcija par iestāšanos ES

37 500,00

3.

Cēsu pilsētas dome

Izglītotas vietējās pašvaldības, uzņēmēji un NVO par iestāšanos ES

15 226,00

4.

Mediju Fonds

Lauku integrācija ES, Kurzemes reģions

29 334,00

5.

Latvijas inteliģences apvienība

Latvija Eiropā, Eiropa Latvijā

46 906,90

6.

Talsu starptautiskais partnerattiecību centrs “EIROMĀJA”

Latvijas rietumdaļa ceļā uz integrāciju ES

33 359,40

7.

Latvijas nedzirdīgo apvienības Valmieras nodaļa

“ES nedzirdu. Lūdzu, paskaidrojiet man saprotamā veidā!”

21 373,00

 

    Kopā:

216 544,90

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!