• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Ar dziļu interesi esmu sekojusi jūsu valsts attīstībai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.2002., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67615

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Esam pateicīgi valstīm, kas palīdz mūsu darbā"

Vēl šajā numurā

24.10.2002., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Ar dziļu interesi esmu sekojusi jūsu valsts attīstībai”

Šodien, 24.oktobrī, Zambijā Neatkarības diena

Žozefīne Sāra Kafvembe, Zambijas vēstniece, — “Latvijas Vēstnesim”

ZA2.JPG (44506 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

— Latvijas sabiedrībai būs interesanti vispirms uzzināt par tālās Zambijas Neatkarības dienas nozīmi jūsu tautas dzīvē.

— Pirmkārt, šīs dienas nozīmīgumu raksturo mērķis atzīmēt un atcerēties mūsu tautas cīņu par atbrīvošanos no britu koloniālās valdīšanas. Šajā dienā mēs arī pieminam savus priekšgājējus un varoņus, kas krituši par mūsu valsts neatkarību. Zambijas Neatkarības diena ir arī svarīga iespēja atcerēties savus ideālus, un tā iezīmē tautai valsts sasniegumus un nākotnes virzību.

— Kādas tradīcijas izveidojušās šīs dienas svinēšanā?

— Zambijieši ir kristiešu nācija, un valsts svētkus ievada dievkalpojumi, kuros mēs lūdzam par savu valsti, apliecinot Zambijas tautas centienus kalpot Dievam. Kā jau parasts valsts svētkos, arī pie mums šo dienu atzīmē ar demonstrācijām un svētku sarīkojumiem, kuros iesaistīta jaunatne, darba cilvēki un arī armija. Prezidents šajā dienā vada īpašu valdības locekļu, diplomātiskā korpusa un ierēdniecības pārstāvju ceremoniju, kuras laikā tiek nolikti vainagi pie Brīvības monumenta, kas simbolizē mūsu tautas neatkarības cīņu, godinot kritušos varoņus. Prezidents nāk klajā arī ar svētku veltījumu tautai, atgādinot mūsu vēstures nozīmīgākās lappuses, it īpaši cīņu par neatkarību. Valsts svētku sakarā prezidents arī mēdz apžēlot dažus notiesātos, parādot savu žēlsirdību tiem, kas to pelnījuši.

— Kā jūs raksturotu pašreizējo politisko un ekonomisko situāciju jūsu valstī?

— Zambija ir jauna demokrātiska valsts, un mūsu tauta iezīmējusi konkrētu ceļu centienos padarīt mūsu sabiedrību reprezentatīvāku un efektīvāku, īstenojot mūsu tautas nacionālās atdzimšanas mērķus. Šis demokratizācijas process ir nesis virkni politisku konsekvenču Zambijas daļā, kas izvēlējusies aktīvi piedalīties valsts vadīšanā gan ar civilās sabiedrības, gan nevalstisko organizāciju starpniecību. Mums ir diezgan liela izteiksmes brīvība, taču ar nosacījumu, ka cilvēki izprot atbildību, ko uzliek šī brīvība. Juridiski Zambija ir neatkarīga valsts, un zambijieši ir pārliecināti par likuma varas nozīmīgumu. Elastīga likumdošana samēro valdības izpildvaras sistēmu.

2001. gada decembrī Zambijā bija trīsdaļīgas vēlēšanas, proti, prezidenta, parlamenta un pašvaldību vēlēšanas. Tās bija otrās vēlēšanas kopš 1990. gada, kad valsts ieguva demokrātisku iekārtu. Valsts pašreizējais galva Viņa ekselence Levijs Patriks Mvanavasa apņēmies cīnīties pret korupciju, lai padarītu par ikdienas normu godu, cieņu un apzinīgu darbu. Prezidenta Mvanavasas Jaunā vairākuma administrācija apņēmusies tālāk attīstīt valsti, panākot pašnodrošināšanos ar pārtiku un veselības aizsardzības sistēmas uzlabošanos, kā arī nodrošinot brīvu izglītību un ieviešot efektīvu sociālās nodrošināšanas sistēmu.

Zambijas ekonomika pieredzējusi nozīmīgas pārmaiņas, cenšoties pāriet no centralizēti kontrolētas sistēmas uz liberālu brīvā tirgus ekonomiku. Pati nozīmīgākā šā procesa daļa bija derīgo izrakteņu ieguves vietu privatizācija, jo tās ir galvenais valsts valūtas ieņēmumu avots. Patlaban jau visas kapara raktuves ir privatizētas, valdība pārrauga vairs tikai nelielu valsts ekonomikas daļu. Taču mūsu valsts sakarā ar zemajām kapara cenām starptautiskajā tirgū nav spējusi gūt nepieciešamo peļņu. Savukārt divi sausuma gadi atstājuši nelabvēlīgu iespaidu uz lauksaimniecību. Valdība centusies risināt šīs problēmas, dažādojot mūsu ekonomikas sektorus un cenšoties pārorientēt lauksaimniecību uz kultūrām, kas mazāk atkarīgas no lietus. Nozīmīga Zambijas valdības darbības joma ir arī tūrisms, ko cenšamies attīstīt, lai izmantotu šo patiesi lielo potenciālu un palielinātu nodarbinātību un gūtu papildu ienākumus valstij.

Kāda ir jūsu pirmā gada iecere, pārstāvot savas valsts intereses arī Latvijā (Zambijas vēstnieces rezidence ir Stokholmā - J.Ū.)?

— Mans pirmais gads, pārstāvot Zambiju Latvijā, bijis patiesi iespaidīgs. Būdama pati pirmā Latvijā akreditētā Zambijas vēstniece, esmu ar dziļu interesi sekojusi līdzi jūsu valsts attīstībai un varu teikt, ka tādējādi arī mana valsts sekojusi līdzi visiem nozīmīgākajiem notikumiem Latvijā. Ļoti spilgta bijusi mana personīgā pieredze, apmeklējot Latviju. Latvieši taču ir tik patīkami, un jūsu galvaspilsēta ir patiesi brīnišķīga.

— Kādas, jūsu skatījumā, ir divpusējās attiecības starp mūsu valstīm?

— Starp Zambiju un Latviju pastāv siltas un cieņas pilnas attiecības, ko raksturo kopīgie demokrātijas ideāli un centieni nodrošināt ekonomisku uzplaukumu savu tautu labā. Zambija un Latvija arī sekmīgi sadarbojas, kopīgi piedaloties starptautiskās organizācijās un starptautiskos pasākumos.

— Kādi varētu būt mūsu attiecību turpmākie soļi?

— Vispirms varētu notikt augsta līmeņa valdību pārstāvju vizīšu apmaiņa, bet pirms tam — ekspertu vizīšu apmaiņa, lai labāk izpētītu abu valstu sadarbības iespējas. Mēs varētu arī uzsākt sarunas par divpusējās sadarbības līguma sagatavošanu, kas ļautu mūsu sadarbību izvērst un tālāk padziļināt, parakstot jau konkrētus nozaru sadarbības līgumus. Mēs varētu sadarboties arī starptautiskos tirdzniecības un tūrisma pasākumos, kā arī apmainīties ar tirgotāju delegācijām.

— Kā Zambija vērtē Latvijas centinusi iestāties Eiropas Savienībā (ES)?

— Latvijas centieni mums ir pilnīgi saprotami, un Zambijas valdība cer uz Latvijas panākumiem. Zambijas valdība ar neatslābstošu interesi vērojusi Latvijas, kā arī citu Austrumeiropas valstu centienus iestāties ES. Mums tas ir svarīgi kā attīstības ceļu ejošai valstij tāpēc, lai apgūtu jūsu pieredzi, ko varētu izmantot Dienvidāfrikas reģionā, kur mūsu reģiona valstu sadarbībai izveidota Dienvidāfrikas attīstības kopiena (SADC).

Jūs savu akreditācijas rakstu Latvijas Valsts prezidentei iesniedzāt tieši dramatiskajā 2001. gada 11. septembrī. Atgriezies no akreditācijas ceremonijas redakcijā, es atradu savus kolēģus, skatoties televīzijā CNN tiešraidi no Ņujorkas. Arī mūsu pirmā, toreiz vēl tik īsā intervija pēc jūsu akreditēšanas ceremonijas datorā tika ievadīta, televizorā skanot CNN satrauktajiem komentāriem. Arī tāpēc gribu jums uzdot šobrīd visā pasaulē tik aktuālo jautājumu par starptautisko terorismu. Kāda ir Zambijas oficiālā attieksme pret šo 21. gadsimta lāstu?

— Zambijas valdības attieksme pret starptautisko terorismu ir šādu gļēvu terora aktu vaininieku konsekvents nosodījums. Zambija atbalstīs visu nozīmīgāko ANO starptautisko institūciju centienus apkarot terorismu.

— Ko jūs gribētu savas valsts svētku dienā pavēstīt Latvijas sabiedrībai?

— Zambija svin savas neatkarības 38. gadadienu, un mēs gribam vēlreiz apliecināt mūsu ideālus — godu, integritāti un neatlaidīgu darbu kā Zambijas tautas izraudzīto ceļu. Zambija pauž savu labo gribu visām pasaules valstīm, bet šajā gadījumā Latvijai it īpaši, vēlot Latvijas tautai panākumus visos jūsu centienos.

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!